Η.Π.Α: Τα διαβατήρια ενδέχεται να έχουν και νέα επιλογή ταυτότητας φύλου

03/03/2021
από
διαβατήρια, ΗΠΑ

Ακτιβιστικές ομάδες πιέζουν τον Πρόεδρο Biden να τηρήσει μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις του, η οποία αφορά την προσθήκη της μη δυαδικής ονομασίας «Χ» στα ομοσπονδιακά έγγραφα όπως διαβατήρια, κάρτες κοινωνικής ασφάλισης, άδειες διαμονής .

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέχρι στιγμής, συνεχίζει να ζητά από τα άτομα που κάνουν αιτήσεις να προσδιορίσουν το φύλο τους ως άνδρα ή γυναίκα, αλλά ακτιβιστικές οργανώσεις πιέζουν τον Πρόεδρο Biden να προσθέσει μια ουδέτερη ως προς το φύλο επιλογή.

Ήδη, τουλάχιστον δώδεκα πολιτείες και η Ουάσιγκτον, D.C., έχουν τροποποιήσει τους νόμους τους για να προσφέρουν μία επιπλέον επιλογή στο χαρακτηρισμό φύλου σε ορισμένα έγγραφα αναγνώρισης, συμπεριλαμβανομένων των αδειών οδήγησης και των πιστοποιητικών γέννησης.

Ωστόσο, οι ομοσπονδιακοί κανόνες δεν έχουν αλλάξει πολύ από το 2010, όταν εφαρμόστηκε η τρέχουσα πολιτική για την αλλαγή του δείκτη φύλου στο διαβατήριο. Αυτή η αίτηση απαιτεί πάντοτε ιατρική πιστοποίηση και είναι διαθέσιμη μόνο για όσους έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αλλαγής φύλου.

Ο Πρόεδρος Biden είχε υποσχεθεί να το αλλάξει αυτό και η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών τον πιέζει να αναλάβει δράση σύντομα.

Ο οργανισμός έχει μιλήσει με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου σχετικά με την προσθήκη μιας ουδέτερης επιλογής σε όλα τα ομοσπονδιακά έγγραφα ταυτότητας και αρχεία, επιτρέποντας στους ανθρώπους να επιβεβαιώσουν το δικό τους φύλο χωρίς δικαστική απόφαση ή ιατρικό πιστοποιητικό.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει συνεπής, εξορθολογισμένος και πρακτικός εκσυγχρονισμός στους δείκτες φύλου», δήλωσε ο Arli Christian, ο οποίος ηγείται της εκστρατείας του A.C.L.U..

Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος δεν έχει ανακοινώσει ενέργειες. (Σε δήλωσή του, ο Matt Hill, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Biden παραμένει δεσμευμένος στην έκδοση non binary αναγνωριστικών, «προωθώντας πολιτειακές και ομοσπονδιακές προσπάθειες που επιτρέπουν σε τρανς και σε non binary άτομα της Αμερικής να ενημερώσουν τα έγγραφα ταυτότητάς τους για να αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την ταυτότητά τους».

Είναι δύσκολο να μετρήσει κανείς πόσα άτομα θα επιλέξουν μια τρίτη επιλογή φύλου σε επίσημα έγγραφα. Η κατηγορία θα παρέχει μια επιλογή για άτομα που δεν ταυτίζονται με το «αρσενικό» ή το «θηλυκό» φύλο, άτομα τα οποία προσδιορίζονται ως «non binary», ως «ίντερσεξ», καθώς και άλλα.

Τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την ενημέρωση, ή την αλλαγή φύλου σε σημαντικά έγγραφα, όπως οι άδειες οδήγησης και τα διαβατήρια, μπορεί να είναι ανυπέρβλητα για πολλά άτομα.

Σύμφωνα με μια έκθεση από το Ινστιτούτο Ουίλιαμς της Σχολής Νομικής του UCLA, περίπου το 42% των τρανσέξουαλ, που έχουν δικαίωμα ψήφου σε 45 αμερικανικές πολιτείες – και οι οποίοι υπολογίζονται σε περισσότερα από 350.000 άτομα – δεν έχουν έγγραφα αναγνώρισης, που να αντικατοπτρίζουν το σωστό όνομα, το φύλο ή και τα δυο.

Μια τεράστια πρόκληση είναι η ιατρική άδεια, ειδικά στην περίπτωση των διαβατηρίων. «Πρέπει να πας σε γιατρό και να πάρεις μια επίσημη ιατρική βεβαίωση», τονίζει ο Mx. Christian από το A.C.L.U. Αυτό θέτει ένα σοβαρό πρόβλημα για άτομα που δεν έχουν ασφάλιση, ζουν σε αγροτικές περιοχές ή δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε είδη ιατρικής περίθαλψης για διάφορους λόγους.

Σε ορισμένες πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και το Όρεγκον, προσφέρεται μια τρίτη επιλογή φύλου στα πιστοποιητικά γέννησης και στις άδειες οδήγησης και οι τροποποιήσεις σε αυτά τα έγγραφα είναι δυνατές χωρίς ιατρική πιστοποίηση. Στα πρώτα δύο χρόνια που το Όρεγκον είχε την επιλογή Χ, περισσότεροι από 3.500 κάτοικοι το επέλεξαν στις άδειες οδήγησης ή σε άλλα κρατικά έγγραφα. Στην Καλιφόρνια, 1.300 άτομα επέλεξαν έγγραφα ταυτότητας με ουδέτερο φύλο εντός λίγων μηνών αφότου ήταν πλέον διαθέσιμη αυτή η επιλογή. Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν ανταποκριθεί στις αλλαγές της κατάστασης προσθέτοντας μια μη καθορισμένη επιλογή στην ερώτηση σχετικά με το φύλο για τους επιβάτες.

Πέρυσι, ο εκπρόσωπος Ρο Κάννα, ένας δημοκράτης από την Καλιφόρνια, εισήγαγε ένα νομοσχέδιο στο Κογκρέσο με σκοπό να επιτρέψει στους αιτούντες να επιλέξουν Χ για το φύλο τους σε ομοσπονδιακά έγγραφα χωρίς περιορισμούς. Δεν υπήρξε καμία κίνηση στο νομοσχέδιο.

Μια εκτελεστική εντολή από τον Πρόεδρο Biden που απαιτεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να προσθέσουν την επιλογή φύλου X δε θα επηρεάσει άμεσα τους κρατικούς νόμους. Αλλά, Mx. Christian ελπίζει ότι οι ενέργειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα αποτελέσουν παράδειγμα για τα κράτη που θα ακολουθήσουν.

“Έχουμε δει μεγάλη βελτίωση στην κατανόηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη πρόσβασης σε ακριβή αναγνωριστικά”, είπε ο Christian. «Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στις πολιτείες, αλλά εξακολουθούμε να έχουμε πολλές πολιτείες με βαριά βάρη για την ενημέρωση του δείκτη φύλου. Αυτό θα είναι μια τεράστια πρόοδος.” 




Δες και αυτό!