Αθώες οι ακτιβίστριες στην Πολωνία για τις αφίσες της rainbow Παναγίας

03/03/2021
από

Δικαστήριο στην Πολωνία αθώωσε τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που σχεδίασαν ένα ουράνιο τόξο αντί για φωτοστέφανο στην Παναγία. 

Οι τρεις γυναίκες Elżbieta, Anna και Joanna είχαν κατηγορηθεί για «προσβολή θρησκευτικών πεποιθήσεων» μετά το μοίρασμα αφισών που απεικόνιζε την Παναγία να φοράει φωτοστέφανο στα χρώματα της σημαίας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας αφέθηκαν ελεύθερες.

Οι εικόνες είχαν μοιραστεί στην πόλη Πλοκ το 2019. Στόχος της συγκεκριμένης ενέργειας ήταν να διαμαρτυρηθούν για την στάση της εκκλησίας έναντι των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η υπόθεση πήρε διάσταση στην χώρα, καθώς αποτέλεσε αφορμή για να εκδηλωθεί η άποψη ότι φιμώνεται η ελευθερία του εξαιτίας της βαθιάς συντηρητικής τους κυβέρνησης.

Οι τρεις ακτιβιστές ήταν αντιμέτωπες με ποινή φυλάκισης έως δύο ετών.

«Αυτές οι τρεις γυναίκες δικάστηκαν απλώς για τον ειρηνικό ακτιβισμό τους, με κατηγορίες που δεν θα έπρεπε ποτέ να ασκηθούν. Υπήρχε κίνδυνος να φυλακιστούν έως και δύο χρόνια μόνο και μόνο επειδή υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων μέσα σε ένα κλίμα μίσους και διακρίσεων που επικρατεί στην Πολωνία», ανέφερε η Catrinel Motoc από τη Διεθνή Αμνηστία.

«Αυτό είναι ένας θρίαμβος για το κίνημα αντίστασης των ΛΟΑΤ+ στην πιο ομοφοβική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσαν οι ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου.

Οι πολωνικές αρχές πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για να στοχεύουν και να παρενοχλούν τους/τις υπερασπιστές/ριες των ανθρώπινων δικαιωμάτων μόνο και μόνο λόγω του ακτιβισμού τους.




Δες και αυτό!