Douglas Stuart: Θύμα τρομακτικής ομοφοβικής επίθεσης από συμμορία όταν ήταν μόλις 15 ετών

26/02/2021
από

Ο συγγραφέας του Shuggie Bain αποκαλύπτει ότι ήταν θύμα τρομακτικής ομοφοβικής επίθεσης από συμμορία, όταν ήταν μόλις 15 ετών.

Ο 44χρονος συγγραφέας, και νικητής του Βραβείου Booker, Douglas Stuart, αποκάλυψε ότι σε ηλικία 15 ετών έπεσε θύμα ομοφοβικής επίθεσης από συμμορία και σώθηκε, όταν μια γυναίκα οδηγός σταμάτησε για να βοηθάει, νομίζοντας ότι οι δράστες πηδούσαν επάνω σε σκυλί.

Ο Stuart είπε, ότι δεχόταν εκφοβισμό στο σχολείο, και βίωνε τον αποκλεισμό, επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, και υπέμεινε αυξανόμενη βία ως έφηβος.

Όπως ανέφερε στο podcast Past Imperfect: «Τα παιδιά εκφοβίζουν, επειδή αισθάνονται απαίσια για τον εαυτό τους, και ποιος ξέρει τι περνούν στο σπίτι τους – αλλά με έβλεπαν ως σάκο του μποξ για το μίσος τους. Μου φώναζαν διάφορα συνεχώς και κάποιες φορές μου ασκούσαν σωματική βία και με χτυπούσαν. Υπήρχε φορά, που δέχτηκα επίθεση από περίπου 12 αγόρια, ένα Σάββατο απόγευμα. Μόλις με είδαν στο δρόμο. Μια νοικοκυρά κυνηγούσε αυτά τα αγόρια και εγώ βρισκόμουν στο κέντρο.»

Στον Stuart, που ζει στη Νέα Υόρκη, απονεμήθηκε το λογοτεχνικό βραβείο του 2020, για το μυθιστόρημά του, που είναι εμπνευσμένο από τη ζωή του, ως άτομο που μεγάλωνε τη δεκαετία του 1980, με αλκοολική μητέρα, ενώ συμφιλιωνόταν με τη σεξουαλικότητά του.

Το μυθιστόρημα του θα μεταφερθεί στην τηλεόραση.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, στη Γλασκόβη, όπου οι πολιτικές της Θάτσερ έχουν βυθίσει οικογένειες στην ανεργία, οι οποίες καταφεύγουν σε κομπίνες για να επιβιώσουν, μεγαλώνει ένα αγόρι αλλιώτικο, ο Shuggie Bain, με μια μητέρα αλκοολική και τα δυο του αδέρφια. Ο πατέρας τους τους έχει εγκαταλείψει και η μητέρα με τα τρία παιδιά βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια διαλυμένη πόλη ανθρακωρύχων. Καθώς η μητέρα κατρακυλάει ακόμα βαθύτερα στον αλκοολισμό, τα παιδιά κάνουν ό,τι μπορούν για να τη βοηθήσουν, όμως ένα ένα αναγκάζονται να φύγουν για να σωθούν. Μόνο ο μικρός της γιος, ο Shuggie, αρνείται να σταματήσει να ελπίζει και βάζει πείσμα να βοηθήσει τη μητέρα του να ξεφύγει απ’ αυτόν τον χαμένο τόπο.

Βαθιά συγκινητικό με εξαιρετική ατμόσφαιρα και ανάγλυφη απόδοση της εποχής και του τόπου, το βιβλίο ασκεί δριμεία κριτική στη θατσερική πολιτική και αποτελεί συγχρόνως ένα ανελέητο πορτρέτο της κατάβασης μιας γυναίκας στην κόλαση του αλκοολισμού και μια συγκλονιστική περιγραφή του δεσμού μητέρας-γιου.


Πηγή: The Sun




Δες και αυτό!