Μάιλα και Σοφία: «Είμαστε δίδυμες και είμαστε περήφανες τρανς γυναίκες»

25/02/2021
από

«Ποτέ δεν ταυτιστήκαμε με το φύλο που μας αποδόθηκε κατά τη γέννηση» δήλωσαν οι δίδυμες Μάιλα και Σοφία 19 ετών, οι οποίες υποβλήθηκαν με μια ημέρα διαφορά, σε επέμβαση επαναπροσδιορισμού του φύλου, σε νοσοκομείο της Βραζιλίας.

Αυτή η ταυτόχρονη επέμβαση είναι «μοναδική στον κόσμο», διαβεβαίωσε ο χειρουργός Ζοζέ Κάρλος Μαρτίνς. Το κάθε χειρουργείο, στην ιδιωτική κλινική Μπλουμενάου, στη νότια Βραζιλία, κράτησε περίπου πέντε ώρες.

Μία εβδομάδα αργότερα, οι δυο νεαρές γυναίκες δεν σταματούν να χαμογελούν, κάνουν αστεία και, κάποιες φορές, δακρύζουν όταν θυμούνται πόσο δύσκολα ήταν τα παιδικά τους χρόνια.

@sofialbuck

✨Que pena✨. @mayphoebe09 #fyp #fyp #tik_tok #tiktoker #tiktokers #segue #lgbt #lgbtq

♬ Fast – Sueco The Child

«Αντιλήφθηκα ότι αγαπούσα το σώμα μου, αλλά δεν ήμουν ικανοποιημένη με τα γεννητικά μου όργανα», αποκάλυψε η Μάιλα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Μάιλα, με τα καστανά μαλλιά είναι πιο διαχυτική και συναισθηματική από την αδελφή της τη Σοφία.

Οι δυο αδελφές πιστεύουν βαθιά στον Θεό, συχνά προσεύχονται μαζί και αφηγούνται αστείρευτες ιστορίες από το πώς αλληλοστηρίζονταν, στις πιο δύσκολες φάσεις της εφηβείας τους, όταν δέχονταν σωματικές, σεξουαλικές και λεκτικές επιθέσεις.

«Οι γονείς μας δεν φοβήθηκαν από αυτό που είμαστε, όμως ανησυχούσαν ότι η κοινωνία θα μας κακομεταχειριστεί», αποκάλυψε η Μάιλα.

Η Μάιλα Ρεζέντα και η Σοφία Αλμπουκέρκ γεννήθηκαν στην Ταρίπα, μια αγροτική κοινότητα 4.000 κατοίκων στην Πολιτεία Μίνας Ζεράις. Η μία τους φέρει το όνομα του πατέρα τους, η άλλη εκείνο του παππού τους, ο οποίος έκανε τα πάντα για να τις βοηθήσει. Δε δίστασε να πουλήσει το κτήμα του για να συγκεντρώσει τα 100.000 ρεάλ (περίπου 15.000 ευρώ) που χρειάζονταν για τις δύο επεμβάσεις.

«Αισθάνθηκα πραγματικά ανακουφισμένη. Για μένα, πάντα ήταν “εκείνες”» είπε η μητέρα τους, η 43χρονη Μάρα Λουσία ντα Σίλβα. «Πάντα ήξερα, στο βάθος της καρδιάς μου, ότι ήταν κορίτσια και ότι υπέφεραν», πρόσθεσε.

«Όταν μας κορόιδευαν στον δρόμο, η μαμά μας υπερασπιζόταν σαν λέαινα», θυμάται η Μάιλα.

Οι δίδυμες δεν ζουν πια μαζί: η Σοφία σπουδάζει στο Σάο Πάουλο και η Μάιλα είναι φοιτήτρια στην Αργεντινή.

https://www.instagram.com/p/CLoyTVQgU_V/

«Υπερήφανες που είμαστε τρανς»

Στην αρχή, σκόπευαν να χειρουργηθούν στην Ταϊλάνδη, όμως ανακάλυψαν ότι είχε ιδρυθεί μια καινούρια κλινική στο Μπλουμενάου, το Transgender Center Brasil. «Η πλειονότητα των ασθενών προέρχεται ακόμη από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», αλλά γύρω στο 30% είναι από τη Βραζιλία, είπε ο γιατρός Μαρτίνς.

Χάρη σε έναν νόμο του 2011 οι επεμβάσεις γίνονται δωρεάν μέσω του δημόσιου συστήματος υγείας, όμως η λίστα αναμονής είναι πολύ μεγάλη γιατί μόνο πέντε νοσοκομεία τις αναλαμβάνουν. Για αυτό, όσοι έχουν τα μέσα, προτιμούν να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα.

Η πελατεία του Transgender Center Brasil δεν σταμάτησε να μεγαλώνει, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η κοινωνία της Βραζιλίας παραμένει αρκετά τρανσφοβική. Συγκεκριμένα, το 2020 καταγράφηκε ρεκόρ δολοφονιών τρανς ανθρώπων, 175 συνολικά, δηλαδή ένας κάθε δύο ημέρες.

«Είμαι υπερήφανη που είμαι μια τρανς γυναίκα, ακόμη και αν συχνά φοβάμαι λόγω του τρόπου που μας αντιμετωπίζει η κοινωνία. Το μόνο που ζητάω, είναι σεβασμός», κατέληξε η Μάιλα.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!