Ρωσία: Ακτιβίστρια κατηγορείται για φωτογραφιές ομόφυλων ζευγαριών

24/02/2021
από
Ρωσία

Η ρωσική αστυνομία κατηγόρησε μία ακτιβίστρια, για παραβίαση του νόμου της γκέι προπαγάνδας, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, επειδή μοιράστηκε δημόσια φωτογραφίες ομόφυλων ζευγαριών.

Τον περασμένο μήνα, χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη τη Ρωσία κατέβηκαν σε διαδηλώσεις υπέρ του Alexie Navalny, του de facto ηγέτη της αντιπολίτευσης στον Vladimir Putin, ο οποίος φυλακίστηκε πρόσφατα για τρία χρόνια, μετά από επιβίωση μιας απόπειρας δολοφονίας του.

Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, ή αντιμετώπισαν παρενόχληση από την αστυνομία, σε σχέση με τις διαδηλώσεις. Μία εξ αυτών είναι η Anastasia Panchenko, συντονίστρια της εκστρατείας Navalny στο Κρασνοντάρ.

Σύμφωνα με άρθρο της Novaya Gazeta, η Panchenko κατηγορείται για παραβίαση της απαγόρευσης της γκέι προπαγάνδας από τη χώρα, επειδή δημοσίευσε δύο φωτογραφίες σε δημόσιο story της από ομόφυλα ζευγάρια, που φιλιούνται σε μια διαμαρτυρία, στις 14 Φεβρουαρίου.

Η διαμαρτυρία, για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είδε χιλιάδες ανθρώπους να δείχνουν την υποστήριξή τους στον Navalny, με διαδηλώσεις και να κρατούν πανό που έγραφαν «Η αγάπη είναι ισχυρότερη από τον φόβο.»

Οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι οι εικόνες αυτές αποτελούν παραβίαση της απαγόρευσης της Ρωσίας για «προώθηση μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανηλίκων» επειδή δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας στη σελίδα του Instagram του λογαριασμού της Panchenko.

Εάν καταδικαστεί, η Panchenko θα αντιμετωπίσει πρόστιμο 100.000 ρούβλια (960 λίρες) για το αδίκημα, δήλωσε ο δικηγόρος της Mikhail Benyash.

Ο Benyash είπε ότι σκοπεύει να αμφισβητήσει τις κατηγορίες και ζητά μια λεπτομερή εξέταση της υπόθεσης, προσθέτοντας: “Νομίζω ότι θα είναι πολύ διασκεδαστικό στο δικαστήριο.”

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας για το 2018, ο Navalny είπε ότι θα καταργήσει τον νόμο περί προπαγάνδας των ομοφυλόφιλων. Τελικά, απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στις εκλογές, λόγω αμφιλεγόμενης κατηγορίας διαφθοράς, για τη οποία τα διεθνή δικαστήρια έχουν αποφανθεί ως παράνομη.

Το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησε την απελευθέρωση του Alexei Navalny

Ο Navalny, ο οποίος δηλητηριάστηκε σε ύποπτη απόπειρα δολοφονίας του, τον Αύγουστο του 2020, και φυλακίστηκε τον περασμένο μήνα, επειδή παραβίασε τους όρους της δοκιμαστικής περιόδου του, φεύγοντας από τη Ρωσία για ιατρική περίθαλψη. Καταδικάστηκε αργότερα, με το δικαστήριο να απορρίπτει την προσπάθειά του να ασκήσει έφεση για την απόφαση.

Στις 16 Φεβρουαρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι ο Navalny πρέπει να απελευθερωθεί, αλλά η Ρωσία αρνήθηκε να συμμορφωθεί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ρωσίας, Konstantin Chuychenko, χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «μια κατάφωρη παρέμβαση στη λειτουργία του δικαστικού συστήματος ενός κυρίαρχου κράτους», αφού οι επτά δικαστές ζήτησαν την απελευθέρωσή του «με άμεσο αποτέλεσμα».




Δες και αυτό!