Κώστα Νικούλι: “Είμαστε όλοι ένα, αγώνας για ισότητα πάντα και παντού”

23/02/2021

Ορμώμενο από αυτήν την ταινία το «Το μωρό της Ρόζμαρι» ένα σύνολο ηθοποιών, δημιουργεί ένα νέο αφήγημα. Μια σύγχρονη Ρόζμαρι, αναγκασμένη να ζήσει, καταναγκασμένη να πράξει, να περιοριστεί και να οριστεί σ ένα παρόν που αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Μιλήσαμε με τον Κώστα Νικούλι (εκ των πρωταγωνιστών) για να μάθουμε περισσότερα. 

Μίλα μας λίγο για την παράσταση “Ρόζμαρι”. Ποιος είναι ο ρόλος σου;

Το έργο είναι μία δική μας ανάγνωση πάνω στην ταινία του Πολάνσκι, “Το Μωρό της Ρόζμαρι”. Ορόλος μου είναι ο Γκάι Γούντχάουζ- ο άντρας της Ρόζμαρι-, ένας φέρελπις, φιλόδοξος νέος ηθοποιός, που θέλει να γίνει διάσημος και πετυχημένος στην τέχνη του. Ξεκινώντας το έργο, βλέπουμε το ζευγάρι να νοικιάζει ένα καινούριο σπίτι. Ο Γκάι παράλληλα κυνηγάει κάθε ευκαιρία για ένα σημαντικό ρόλο, αλλά αποτυγχάνει. Μέσω της γνωριμίας με το γειτονικό ζευγάρι των Κάσταβετς, και πιο συγκεκριμένα, μετά από μία συμφωνία που κάνει με τον άντρα, Ρόμαν, η ζωή του παίρνει μία τροπή που του αποφέρει πολλές επιτυχίες στον κόσμο της τέχνης. Όλα, όμως, έχουν κι ένα τίμημα.

Πώς αισθάνεσαι ότι ακουμπάει στην ελληνική πραγματικότητα;

Η φιλοδοξία, η πατριαρχία, η μητρότητα, η φυλετική ανισότητα, η εκμετάλλευση, όλα τα θέματα που πραγματεύεται το έργο, πιστεύω ότι αγγίζουν και αφορούν όλους τους ανθρώπους. Η σημερινή ελληνική πραγματικότητα βρίσκεται, ίσως, σε μια στιγμή αφύπνισης, οπότε η συνδιαλλαγή με αυτά τα θέματα μόνο βοηθητική μπορεί να είναι.

Πώς αντιλαμβάνεσαι τον όρο διαφορετικότητα;

Δεν πιστεύω στον όρο διαφορετικότητα. Πιστεύω στην ισότητα.

Εσύ γιατί αισθάνεσαι διαφορετικός;

Ο καθένας είναι διαφορετικός, ξεχωριστός, έχει μοναδικά βιώματα, συναισθήματα, μοναδικές
σκέψεις και επιθυμίες. Με άλλα ταυτίζεσαι και με άλλα όχι. Ακόμα και τα σημεία στα οποία δεν ταυτίζεσαι με κάποιον, με κάτι, μπορούν ενίοτε να ανοίξουν έναν ολόκληρο, καινούριο κόσμο.

Θεωρείς ότι η τέχνη μπορεί να κάνει να συμβάλλει στην καταπολέμηση των κοινωνικών στερεοτύπων; Αν ναι, με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει;

“Ο ποιητής είναι στην πραγματικότητα κλέφτης φωτιάς. Σηκώνει στους ώμους του την
ανθρωπότητα, ως και τα ζώα. Καθήκον του, να μας κάνει να νιώσουμε, να αγγίξουμε , να
ακούσουμε ό,τι ανακαλύπτει. Αν αυτό που φέρνει απο’κει κάτω έχει μορφή, προσφέρει μορφή, αν είναι άμορφο, δίνει κάτι άμορφο. Να βρεις μια γλώσσα. Θα’ναι μια γλώσσα της ψυχής για την ψυχή. Θα συνοψίζει τα πάντα, ευωδιές, ήχους, χρώματα..” – Αρθούρος Ρεμπώ

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις στην ελληνική ΛΟΑΤ+ κοινότητα;

Είμαστε όλοι ένα. Αγώνας για ισότητα πάντα και παντού.

πληροφορίες παράστασης

Διαθέσιμη από 5 έως 7 Μαρτίου 2021
Εισιτήρια: 8€ (με δυνατότητα παρακολούθησης της παράστασης online οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο τριήμερο 5, 6 και 7 Μαρτίου 2021 και για διάστημα 4 ωρών από την έναρξη της προβολής).

Προπώληση εισιτηρίων
https://www.viva.gr/tickets/theater/streaming/rozmari/

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!