Απαντώντας στον ρατσισμό: Από τη νομική διεκδίκηση στην κοινωνική ευαισθητοποίηση

22/02/2021
από
Το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας πραγματοποιεί διαδικτυακή εκδήλωση – webinar με θέμα «Απαντώντας στον ρατσισμό: Από τη νομική διεκδίκηση στην κοινωνική ευαισθητοποίηση», στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Διεκδικούμε την Αλλαγή! Επιμόρφωση στη Συνηγορία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».
Το έργο έχει σκοπό την επιμόρφωση, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και μεθοδολογίας για την ανάδειξη της συνηγορίας ως αναπόσπαστου τμήματος της κοινωνικής αλλαγής και την ενίσχυση του εποπτικού ρόλου της κοινωνίας των πολιτών, και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund.

 Ημερομηνία διεξαγωγής:

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου
Ώρα: 18:00-20:00
Event με σύνδεσμο για ζωντανή μετάδοση:
Από τον George Floyd μέχρι τον Ζακ Κωστόπουλο, και από τον Σαχζάτ Λουκμαν και τον Παύλο Φύσσα μέχρι τη Marielle Franco, οι διακρίσεις με βάση την εθνοτική καταγωγή, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή το χρώμα του δέρματος συνεχίζουν καθημερινά να γεννούν ρατσιστική βία. Απέναντι στα πολλά πρόσωπα του ρατσισμού στέκονται όμως οι δεκάδες εμπειρίες αγώνων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδείξει ακριβώς τις πολλαπλές μορφές στρατηγικών απαντήσεων στη ρατσιστική βία και τις διαθέσιμες μεθόδους άσκησης συνηγορίας σε περιστατικά ρατσιστικών διακρίσεων. Μέσα από την προσέγγιση συγκεκριμένων παραδειγμάτων, αναζητούμε απαντήσεις σε ερωτήματα όπως:
  • Πώς συνδέεται η νομική υποστήριξη όσων επιζούν ρατσιστικών εγκλημάτων με την κοινωνική ευαισθητοποίηση και τον ακτιβισμό;
  • Ποια η σχέση αστυνομικής βίας και διακρίσεων;
  • Πώς υλοποιείται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική απάντησης των ρατσιστικών εγκλημάτων;
  • Με ποιους τρόπους συμβάλλει η ορατότητα των περιστατικών ρατσιστικής βίας στην έρευνα και την πρόληψη των ρατσιστικών διακρίσεων;

 Ομιλήτριες/ές:

Γαρυφαλλιά Αναστασοπούλου, βοηθός συντονίστρια, Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

Βασίλης Θανόπουλος, αρχισυντάκτης ΛΟΑΤ+ περιοδικού ANTIVIRUS

Στεύη Κίτσου, Golden Dawn Watch, ΕλΕΔΑ, Σημείο για τη μελέτη και την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς

Kate O’Sullivan, υπεύθυνη επικοινωνίας Ιρλανδικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας




Δες και αυτό!