Σεξ εν μέσω lockdown λόγω μοναξιάς, απομόνωσης και πλήξης

17/02/2021
από

Η πλειοψηφία των κουήρ ανδρών, που έχουν πρόσβαση σε μια υπηρεσία πρόληψης του HIV στην Αγγλία, φαίνεται ότι συνέχισαν να κάνουν σεξ με παρτενέρ εκτός του σπιτιού τους, κατά το πρώτο lockdown της Αγγλίας, σύμφωνα με έρευνα.

Η μελέτη της 56 Dean Street, της πιο δημοφιλούς κλινικής σεξουαλικής υγείας του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι για ορισμένα άτομα, η σεξουαλική δραστηριότητα παρέμεινε υψηλή παρά το lockdown.

Η κλινική ερεύνησε τους οροαρνητικούς στον ιό του HIV κουήρ άνδρες, που είχαν εγγραφεί σε μια διαδικτυακή υπηρεσία πρόληψης για τον ιό του HIV.

Από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020, τα 3/4 των 841 ερωτηθέντων έκαναν σεξ, κατά το πρώτο κύμα περιορισμών, κυρίως, όπως ανέφεραν, λόγω της μοναξιάς και της πλήξης.

Περίπου δύο στους δέκα κουήρ άνδρες που ρωτήθηκαν συμμετείχαν σε chemsex.

Με μέση ηλικία τα 40 έτη, η πλειονότητα των ερωτηθέντων (83%) ήταν λευκοί. Περίπου τα 3/4 ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν PrEP, κατά τη διάρκεια των περιορισμών.

Φοβούμενη, ότι η έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών, η ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της προώθησης της υγειονομικής περίθαλψης χωρίς στίγμα και κριτική, ακόμη κι όταν η σεξουαλική δραστηριότητα αντιβαίνει στους περιορισμούς της COVID.

Από αυτούς που έκαναν σεξ, το 76% ανέφερε σεξουαλικούς συντρόφους εκτός του σπιτιού τους. Το 28% έκανε σεξ με ανθρώπους που ήταν γεωγραφικά κοντά τους, και το 21% περιόρισε το σεξ σε ένα μόνο άτομο.

Πολλοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι αυτό που τους οδήγησε να κάνουν σεξ κατά το lockdown ήταν μια αίσθηση μοναξιάς, απομόνωσης, άγχους και πλήξης, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό The BMJ.

Περίπου ένας στους δύο αισθάνθηκε μοναξιά, κατά την εκτέλεση των εντολών toy lockdown και το 29% δήλωσε ότι η πλήξη ήταν το κύριο κίνητρο για σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια του lockdown. Το άγχος και η ανησυχία αναφέρθηκαν κατά 27%.

Ακολούθησαν σύντομα συναισθήματα ενοχής, ντροπής και άγχους για το σεξ ή/και την COVID-19, σύμφωνα με την έρευνα. Το 73% δήλωσε ότι συζήτησε τον κίνδυνο μετάδοσης της COVID-19 με τον σεξουαλικό τους παρτενέρ.

Επιπλέον, περίπου το 28% ανέφερε ότι απέκτησε ένα ΣΜΝ κατά το πρώτο lockdown – ένα εντυπωσιακό ποσοστό, τόνισαν οι ερευν;htriew/τές, λαμβάνοντας υπόψη την κατά 80% πτώση σε άτομα που χρησιμοποιούν υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας.

Τρεις στους δέκα άνδρες που ερωτήθηκαν, αγωνίστηκαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε εξετάσεις ή θεραπεία για ΣΜΝ και το 9% δεν μπόρεσε να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας.

Οι ερωτηθέντες είχαν, ως επί το πλείστον, λιγότερους σεξουαλικούς συντρόφους και επέλεξαν να κάνουν σεξ διαδικτυακά σε μια προσπάθεια να μειώσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού από τις 23 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου.

Περίπου τα 3/4 ανέφεραν ότι είχαν λιγότερους σεξουαλικούς συντρόφους κατά το lockdown σε σύγκριση με πριν.

Το πλύσιμο των χεριών, η επιλογή σεξουαλικών θέσεων που περιορίζουν την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, η αποφυγή του φιλιού και η αποφυγή του cruising σε εξωτερικούς χώρους χρησιμοποιήθηκαν για τον περιορισμό του κινδύνου.

Το σεξ με παρτενέρ που μένει σε άλλο σπίτι είχε ουσιαστικά απαγορευτεί κατά τις περιόδους κλειδώματος.

«Οι βασικές μας συμβουλές παραμένουν ότι ο ασφαλέστερος σεξουαλικός σας σύντροφος κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 είστε εσείς ή κάποιος εντός του σπιτιού σας», δήλωσε ο δρ. Michael Brady, ιατρικός διευθυντής της Terrence Higgins Trust, στο PinkNews πέρυσι.

Ο Brady τόνισε ότι εκείνοι που κάνουν σεξ, ειδικά εκείνοι που δεν έχουν αποκλειστικό σύντροφο, πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις οδηγίες για κορονοϊούς.

Η ασφάλεια, είπε, είναι ζωτικής σημασίας και «τα βήματα για τη μείωση του κινδύνου της εξάπλωσης της COVID-19 θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στη λήψη αποφάσεων όταν πρόκειται για σεξ».

«Συνεχίζουμε να μαθαίνουμε πώς να ζούμε με αυτόν τον ιό και το να περιμένουμε από τους ανθρώπους να απέχουν από το σεξ επ ‘αόριστον δεν είναι ρεαλιστικό», είπε.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!