“Γιατί θέλαμε να κάνουμε το κοινό της να πιστέψει πως είναι λεσβία;”

16/02/2021
Diana Ross, Nile Rodgers, Bernard Edwards

Το 1979, η Diana Ross, παρακολουθώντας με τις κόρες της μια συναυλία των Chic (Nile Rodgers και Bernard Edwards), ένιωσε πως αυτοί οι άνθρωποι ήταν οι κατάλληλοι για να οδηγήσουν τη μουσική της σε ένα δρόμο διαφορετικό από τη disco που αργοπέθαινε. Τους ανέθεσε, έτσι, τη δημιουργία υλικού για έναν νέο δίσκο, που θα της επέτρεπε να κάνει σταδιακά αυτήν τη μετάβαση.

Το υλικό αυτό άρχισε να αποκτά μορφή ύστερα από μια τυχαία αναλαμπή του Nile Rodgers. Ένα βράδυ, όχι σαν όλα τ’ άλλα γι’ αυτόν, διασκέδαζε σε ένα transgender κλαμπ του Μανχάταν, το GG’s Barnum Room. Ένας “στρατός” (χαρούμενη υπερβολή- τρεις ήταν!) από ψεύτικες Diana Ross τραγουδούσε και χόρευε μπροστά του, ώσπου “ξαφνικά μια ιδέα έλαμψε σα φως στο μυαλό” του. Βγήκε τρέχοντας έξω από το κλαμπ, βρήκε έναν τηλεφωνικό θάλαμο και κάλεσε τον Bernard. “Γράψε κάπου σε παρακαλώ τις λέξεις: I am coming out”, του είπε και αφού πήρε μια ανάσα (φαντάζομαι), άρχισε να του εξηγεί την ιδέα του.

Αν και κανείς τότε δε συνδύαζε το όνομα της Ross με την gay κοινότητα, ήταν ακριβώς αυτό το γκρουπ, που απάρτιζε τους μεγαλύτερους και πιο πιστούς της οπαδούς. “Γιατί να μην κάνουμε ένα τραγούδι ειδικά για αυτούς;” σκέφτηκαν οι Rodgers και Edwards. Και το έκαναν!

Η Ross αρχικά ενθουσιάστηκε με το τραγούδι και ειδικά με τους τόσο δυναμικούς του στίχους. Αγνοούσε, όμως, πλήρως ότι επρόκειτο για αναφορά σε αυτό το αίσθημα, την ανάγκη της gay κοινότητας να βγει από τη ντουλάπα.

“Κατάλαβε για ποιο πράγμα μιλούσαν οι στίχοι, μόνο αφότου παρουσίασε το τραγούδι στον Frankie Crocker, κορυφαίο ραδιοφωνικο παραγωγό στο δημοφιλή σταθμό της Νέας Υρόκης WBLS. Την ενημέρωσε για το νόημα και ήρθε με κλάματα να μας βρει ζητώντας το λόγο που θέλαμε να καταστρέψουμε την καριέρα της. Γιατί θέλαμε να κάνουμε το κοινό της να πιστέψει πως είναι λεσβία; Τότε ήταν η μοναδική φορά που είπα ψέματα σε καλλιτέχνη”, παραδέχτηκε ο Rodgers σε συνέντευξή του στο Billboard.

Της είπα: “Diana, αυτό το τραγούδι θα γίνει το δικό σου coming-out τραγούδι”.

O Rodgers την έπεισε πως το τραγούδι μπορούσε να αναφέρεται στη δική της έξοδο από το ζυγό της Motown Records και ακόμη περισσότερο από το μεγάλο αφεντικό Berry Gordy.

Τελικώς, η Ross πίστεψε στη δύναμη του τραγουδιού:

“Είτε πρόκειται για gay κόσμο ή για γυναίκες, το μήνυμα του “I’m coming out” είναι εκκωφαντικά θετικό. Τα υπόλοιπα τα ξέρετε. Από εκεί και έπειτα το τραγούδι αποτέλεσε ύμνο για την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και έντυσε μοναδικά τα καλύτερα μας πάρτυ (θυμάστε;)” 


Γράφει η Χριστίνα Τριχά

https://www.youtube.com/watch?v=PvJH3oUkFrg&feature=emb_title&ab_channel=DianaRossVEVO

Χριστίνα Τριχά

Αρνούμαι να καταλήξω σε συμπεράσματα, κι αν πέφτω στην παγίδα τους είναι που καμιά φορά δε τα προλαβαίνω. Δεν έχω και απόψεις, γιατί προϋποθέτουν μία μόνο πλευρά και από εδώ που είμαι δε την βλέπω. Όταν συναντώ ειδικούς χρησιμοποιώ εφαρμογές μετάφρασης και όταν συστήνομαι, ξεχνώ ποια είμαι. Αν και εσείς βγάζετε συμπεράσματα κατά λάθος, μπορείτε να μου τα στείλετε στο [email protected]




Δες και αυτό!