Το νομοσχέδιο περί βιοηθικής στη Γαλλία, που ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης 10/02 προς Πέμπτη 11/02, δεν περιείχε τελικά τη βασική διάταξη, του πρώτου άρθρου σχετικά με την επέκταση της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα ομόφυλα ζευγάρια γυναικών, και στις μονογονεϊκές οικογένειες.

Γαλλία, βιοηθική, λεσβιακά ζευγάρια

Η δεξιά πλειοψηφία απέρριψε το σχετικό άρθρο προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις οργανώσεων. Με χαρακτηρισμούς όπως “απαράδεκτο”, “τραγικό”, “θλιβερό”, “καταπληκτικό μάθημα πατριαρχίας”, οι ΛΟΑΤΚΙ+  οργανώσεις, και οι οργανώσεις ανύπαντρων μητέρων σχολίασαν το γεγονός.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα η διάταξη αυτή να επανέλθει, έγινε ξεκάθαρο ότι τα συντηρητικά αντανακλαστικά της Γαλλίας, είναι ακόμη σθεναρά.

«Είναι εντελώς αποκαρδιωτικό. Υπάρχουν γυναίκες που εδώ και χρόνια πηγαίνουν από τη μία συζήτηση στην άλλη, και βρίσκονται αντιμέτωπες με διαδηλώσεις ατόμων αντίθετων με την επέκταση του δικαιώματος στην ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Μιλάμε για περιφρόνηση, για ύβρη απέναντι στις λεσβίες που περιμένουν την επέκταση του δικαιώματος αυτού, εδώ και πάρα πολύ καιρό» σχολίασε η Véronique Cerasoli, από την οργάνωση SOS homophobie.

Véronique Cerasoli,
Véronique Cerasoli,

Πράγματι, η δημόσια συζήτηση για αυτό το δικαίωμα είχε ξεκινήσει ως υπόσχεση του Προέδρου François Hollande (2012-2017), αλλά και του σημερινού Προέδρου, Emmanuel Macron. Ήδη το νομοσχέδιο έχει καθυστερήσει εδώ κι έναν χρόνο λόγω της πανδημίας.

Από την πλευρά της Ένωσης γκέι και λεσβιών γονιών (APGL), ο Nicolas Faget έκανε λόγο για “έλλειμμα πολιτικής φιλοδοξίας πίσω από αυτό που έγινε στη Γερουσία”. Τόνισε ότι “η συγκεκριμένη διάταξη ήταν μεν υπόσχεση του Macron, αλλά δεν τον ακούσαμε για το θέμα, εδώ και δύο χρόνια. Και ήρθε η στιγμή να τον ακούσουμε. Η Βουλή θα αποκαταστήσει το κείμενο, άρα δεν ανησυχούμε πολύ, όμως το γεγονός ότι η Γερουσία εργαλειοποιεί τις οικογένειες, στο πλαίσιο μιας μικροπολιτικής μάχης είναι άθλιο. Το να παίζεται ένα παιχνίδι με τις ελπίδες των οικογενειών είναι αηδιαστικό.” 

Nicolas Faget
Nicolas Faget

“Όχι μόνο καταργήθηκε η θεμελιακή πρόοδος της επέκτασης της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για πολλές γυναίκες, αλλά οι γερουσιαστές είχαν προηγουμένους αποκλείσει και τις ανύπαντρες γυναίκες”, παρατήρησε η Bénédicte Blanchet, από την οργάνωση Mam’ensolo, κάνοντας λόγο για “φοβερό μάθημα πατριαρχίας από την πλευρά ανδρών, που δεν τους αφορά άμεσα το θέμα, που ολοφάνερα δεν το γνωρίζουν, και που είναι προσκολλημένοι σε μια παραδοσιακή προσέγγιση της οικογένειας, που δεν έχει σχέση με το σήμερα”.

Η κατάληξη του ζητήματος θα κριθεί πλέον σε κυβερνητικό επίπεδο. Θα πάρει πρωτοβουλία αποκατάστασης της διάταξης στον νόμο ο ίδιος ο Macron; Θα την αναθέσει στον πρωθυπουργό, ή στον αρμόδιο υπουργό; Θα τηρήσει την υπόσχεσή του, ή θα υποχωρήσει απέναντι στη συντηρητική “βαθιά Γαλλία”;