Πέθανε η Maureen Colquhoun: Η 1η ανοιχτά λεσβία βουλεύτρια της Αγγλίας

03/02/2021
από
Maureen Colquhoun, βουλεύτρια, λεσβία, Αγγλία
Maureen Colquhoun

Η πρώην βουλεύτρια του Εργατικού Κόμματος, και οικονομολόγος, Maureen Colquhoun, η πρώτη ανοιχτά λεσβία, που εκλέχθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων, η άφοβη υπερασπίστρια της ισότητας των ΛΟΑΤ+ ατόμων, και των δικαιωμάτων των γυναικών, απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών, την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου.

Υπηρέτησε ως βουλεύτρια του Northampton North από το 1974 έως το 1979.

Maureen Colquhoun

 

Η βουλεύτρια του Εργατικού Κόμματος Angela Eagle, η οποία ακολούθησε τα βήματα της Colquhoun, ως η δεύτερη ανοιχτά λεσβία βουλεύτρια, ήταν μεταξύ εκείνων που αποτίμησαν φόρο τιμής, λέγοντας:

«Αυτό είναι πολύ θλιβερό νέο. Η Maureen Colquhoun ήταν πρωτοπόρος φεμινίστρια και άνοιξε τον δρόμο για όλες εμάς που την ακολούθησαν – R.I.P.»

Ως φεμινίστρια, η Colquhoun υπερασπίστηκε τη νομοθεσία για τα δικαιώματα των γυναικών, αγωνίστηκε για την αποποινικοποίηση της σεξεργασίας, για το δικαίωμα στην άμβλωση, και υποστήριξε την παροχή εγκαταστάσεων παιδικής μέριμνας στο συνέδριο των Εργατικών. Ήταν, επίσης, η πρώτη βουλεύτρια, που ζήτησε από τον τότε Πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων, George Thomas, να αναφέρεται σε εκείνη ως “Ms” αντί των τότε συμβατικών “Mrs” or “Miss”.

Η σχέση της με την Barbara Todd

Λίγο μετά, αφού έγινε βουλεύτρια, η Colquhoun χώρισε από τον σύζυγό της, και ξεκίνησε μια σχέση με τη Barbara Todd, εκδότρια του λεσβιακού περιοδικού Sappho.

Στην αυτοβιογραφία της το 1980, «A Woman in the House», η Colquhoun έγραψε για το πώς έζησε εκείνη τη στιγμή, που αποφάσισε να αφήσει τον σύζυγό της και τον πατέρα των τριών παιδιών της, και να μετακομίσει με την Barbara Todd.

Οι δύο συναντήθηκαν, ενώ συνεργάζονταν στο Νόμο για την Ισότητα των Φύλων.

«Μέχρι τη στιγμή που το Σώμα συναντήθηκε, για να συζητήσει τη δεύτερη ανάγνωση του Νόμο για την Ισότητα των Φύλων, ήξερα ότι η Babs με αγάπησε, και ήξερε ότι την αγάπησα κι εγώ», έγραψε η Colquhoun.

Η Βρετανία τη δεκαετία του 1970, ήταν γεμάτη ομοφοβία, με τις εφημερίδες να χρησιμοποιούν ύβρεις, για να περιγράψουν τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους.

Το 1976, η Mary Whitehouse, η οποία έκανε εκστρατεία εναντίον αυτού, που θεωρούσε ως η άνοδος της ανεκτικής κοινωνίας, άσκησε ιδιωτική δίωξη εναντίον της ΛΟΑΤ+ εφημερίδας Gay News για βλασφημία, μετά τη δημοσίευση ενός σεξουαλικά ρητού ποιήματος.

Η Colquhoun τόνισε, αργότερα, ότι «δεν υπήρξε ποτέ ούτε μια προσπάθεια απόκρυψης της σχέσης μας». Ωστόσο, η σεξουαλικότητά της, έγινε δημόσια γνώση το 1976, όταν η εφημερίδα Daily Mail της έκανε outing, δημοσιεύοντας σε μία κουτσομπολίστικη στήλη, ότι οι δύο γυναίκες έβγαιναν μαζί.

Η Επιτροπή Καταγγελιών Τύπου έκρινε, εκ των υστέρων, ότι η στήλη ήταν «βαριά εισβολή στην ιδιωτική ζωή, και παρενόχληση σοβαρού είδους».

Η Colquhoun αναγνώρισε τη σεξουαλικότητά της δημοσίως μήνες αργότερα, καθιστώντας την σαφή σε μια συνέντευξή της στο Gay News: «Είμαι ομοφυλόφιλη και υπερήφανη γι’ αυτό… η σεξουαλικότητά μου δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ικανότητά μου να κάνω τη δουλειά μου».

Αργότερα, υποστήριξε την Εκστρατεία για την Ομοφυλοφιλική Ισότητα, ζητώντας μια «μαζική εκστρατεία για την εκπαίδευση της κοινωνίας» σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

Η πολιτικός υπέστη απαράδεκτη διάκριση μετά το coming out της

Maureen Colquhoun, λεσβία, βουλεύτρια, Αγγλία
Η βουλεύτρια Maureen Colquhoun με την Επιτροπή Άμυνας των Γκέι Ατόμων, διαμαρτύρεται για τις κινήσεις που την απέσυραν από την εκλογική περιφέρεια του Northampton North. (Getty / Wesley / Keystone)

Η πολιτική σταδιοδρομία της Colquhoun υπέστη σημαντικό πλήγμα, μετά τη δημοσίευση της στήλης στη Mail, με μέλη του τοπικού Εργατικού Κόμματος να προσπαθούν να την αποσυνδέσουν για το «σκάνδαλο» και την «εμμονή της με ασήμαντα πράγματα, όπως τα δικαιώματα των γυναικών».

Με μία παρέμβαση στελέχους του κόμματος, η ίδια κατέβηκε εκ νέου υποψήφια στις γενικές εκλογές του 1979, όμως τελικά κέρδισε ο Συντηρητικός, Antony Marlow, εν μέσω μιας μεγάλης εθνικής ταλάντευσης των ψηφοφόρων του πολιτικού κόμματος Τόρις, υπό τη Margaret Thatcher σύμφωνα με το Reuters.

Μετά την ήττα, η Colquhoun έγινε βοηθός σε άλλους βουλευτές του Εργατικού Κόμματος. Έπειτα, έγινε μέλος του Hackney Borough Council, και αργότερα, αφού εκείνη και η Barbara Todd μετακόμισαν στη Lake District, υπηρέτησαν ως μέλη της Εθνικής Αρχής Πάρκων της Lake District.

Η Colquhoun και η Todd νυμφεύτηκαν μετά από 40 χρόνια

Η Todd και η Colquhoun ήταν αχώριστες για δεκαετίες και νυμφεύτηκαν το 2015, όταν ο γάμος για τα ομόφυλα ζευγάρια έγινε νόμιμος, μετά από περισσότερα από 40 χρόνια, που ήταν μαζί. Η Todd πέθανε τον Φεβρουάριο του 2020.

Maureen Colquhoun, βουλεύτρια, λεσβία, Αγγλία
Maureen Colquhoun

Μετά την έξοδο της Colquhoun από το Κοινοβούλιο, θα περάσουν σχεδόν δύο δεκαετίες, έως ότου, μία άλλη λεσβία θα μπει ως ανοιχτά λεσβία στο Κοινοβούλιο, και δεν είναι άλλη από την Angela Eagle το 1997.

Το LGBT+ Labor δήλωσε: «Λυπούμαστε πραγματικά για το θάνατο της πρώτης ανοιχτά λεσβίας βουλεύτριας του Ηνωμένου Βασιλείου, Maureen Colquhoun, η οποία εκπροσώπησε το Northampton North στη δεκαετία του 1970.

«Υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, αντιμετώπισε έναν εχθρικό Τύπο, όταν της έγινε outing παρά τη θέλησή της. Η δύναμή της δε θα ξεχαστεί.»

Η πρώην ηγέτιδα του Σκωτικού Κοινοβουλίου, Kezia Dugdale, δήλωσε:

«Τι υπέροχη γυναίκα ήταν η Maureen Colquhoun. Στην αρχή της πανδημίας γίναμε ένα είδος φίλων. Είμαι σίγουρη ότι το γνώριζε, ότι δε θα ήμουν αυτή που είμαι, χωρίς εκείνη. Μία πραγματικά αφανής πρωτοπόρος.» 




Δες και αυτό!