“Η εργατική τάξη είναι που κάνει διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤ+ ατόμων”

29/01/2021
από
Irene Montero

Η Ισπανίδα υπουργός Ισότητας, Irene Montero, δέχεται κριτική μέσω των social media, όταν είπε ότι οι ΛΟΑΤ άνθρωποι αντιμετωπίζουν ομοφοβία από ανθρώπους της εργατικής τάξης.

Η Montero, η οποία είναι υπουργός Ισότητας για την Ισπανία από τον Ιανουάριο του 2020, έγραψε στο Twitter:

«Φυσικά, υπάρχουν ΛΟΑΤ+ άτομα σε γειτονιές της εργατικής τάξης. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι δεν τους νοικιάζουν διαμέρισμα, επειδή είναι λεσβίες. Ξυλοκοπούνται, επειδή είναι τρανς, τις/τους κοροϊδεύουν στο σχολείο, ή στην εργασία. Υπάρχει κάποιος που πιστεύει, ότι τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ατόμων είναι «συμβολικά» και όχι υλικά;»

Το tweet της συνοδεύτηκε από ένα απόσπασμα από το “Pride”, μια βρετανική ιστορική δραματική κομεντί του 2014. Βασισμένη σε μια αληθινή ιστορία, η ταινία απεικονίζει μια ομάδα λεσβιών και γκέι ακτιβιστών, που συγκεντρώνουν χρήματα για να βοηθήσουν τις οικογένειες, που επλήγησαν από την απεργία των βρετανών ανθρακωρύχων το 1984. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Bill Nighy, Andrew Scott, Joe Gilgun και Imelda Staunton.

Τα σχόλια της Montero προκάλεσαν έντονη κριτική

Ο Valentin García, φιναλίστ στο Masterchef της Ισπανίας, έγραψε στο Twitter:

“Συνειδητοποιείτε ότι ποινικοποιείτε τις γειτονιές της εργατικής τάξης και ότι πολλά ομοφυλόφιλα άτομα έχουν βαρεθεί ότι τα χρησιμοποιείτε γι’ αυτόν τον σκόπο;” 

Ένα άλλο άτομο ρώτησε αν η Montero πίστευε ότι δεν υπήρχαν διάκριση σε βάρος ΛΟΑΤ+ ατόμων σε πιο εύπορες γειτονιές. Έγραψε:

«Αυτό… υπαινίσσεται ότι οι διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤ συμβαίνουν [μόνο] σε γειτονιές της εργατικής τάξης; Εννοείτε ότι σε πλούσιες γειτονιές δε συμβαίνει αυτό;» 

Αλλά, η Montero είχε κάποια υποστήριξη. Ένα άτομο έγραψε στο Twitter:

«Και όχι μόνο αυτό. Τα ΛΟΑΤΙ άτομα έχουν διαρθρωτική οικονομική ανισότητα, επειδή υφίστανται διακρίσεις στην εργασία (μισθολογικό χάσμα), επειδή υποφέρουν περισσότερο από αστεγία, επειδή έχουν λιγότερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση… Η ανισότητα των ΛΟΑΤΙ ατόμων δεν είναι μόνο κοινωνική, αλλά και οικονομική.»

Νωρίτερα την εβδομάδα, η Montero ξεκίνησε συναντήσεις με την πρώτη αντιπρόεδρο της ισπανικής κυβέρνησης, Carmen Calvo, για να εισαγάγει νέους νόμους περί ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (25 Ιανουαρίου) για να συζητηθούν προτάσεις που θα «εγγυηθούν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ και των τρανς ατόμων».

Οι δυο τους θα συζητήσουν δύο νέους νόμους, που έχουν ως στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ατόμων σε ολόκληρη την Ισπανία.

Σύμφωνα με ένα νομοσχέδιο, οι τρανς άνθρωποι θα μπορούν να δηλώσουν το φύλο τους, χωρίς να απαιτείται ιατρικό έγγραφο, ή θεραπεία. Ο νόμος θα επικεντρωθεί στην πρόληψη διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου, έκφρασης φύλου, ή σεξουαλικών χαρακτηριστικών.




Δες και αυτό!