#MeTooGay: Το Twitter στη Γαλλία έχει γεμίσει με μαρτυρίες σεξουαλικής κακοποίησης γκέι ανδρών

26/01/2021

Όλο και περισσότερα γκέι άτομα στη Γαλλία ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης που έχουν βιώσει, χρησιμοποιώντας το hashtag #MeTooGay.

«Ήμουν 11 ετών και είχα το σώμα ενός παιδιού. Ήταν 16 και μισό και είχε το σώμα ενός ενήλικα. Ξεκίνησε με εκβιασμό. Στη συνέχεια, με βιασμό, ταπείνωση και αηδία καθώς το σώμα μου μπήκε στην εφηβεία. Διήρκεσε για 6 χρόνια».

Από την Πέμπτη, το Twitter στη Γαλλία έχει γεμίσει με αναρτήσεις από γκέι άνδρες που αποφάσισαν να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν για την κακοποίηση που έχουν υποστεί.

Οι αναρτήσεις αυτές γίνονται με αφορμή την κυκλοφορία ενός βιβλίου που κατηγορεί τον Γάλλο διανοούμενο Olivier Duhamel για σεξουαλική κακοποίηση του γιου του.

Οι αποκαλύψεις, οι οποίες οδήγησαν σε μια προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση και στην παραίτηση του Duhamel από πολλές θέσεις, βοήθησαν να σπάσει το γαλλικό ταμπού με τη δημιουργία του hashtag #MeTooInceste αλλά και του #MeTooGay.

Η Flora Bolter, διευθύντρια της ομάδας L’Observatoire LGBT + de la Fondation, με έδρα το Παρίσι, δήλωσε στο France 24, ότι πολλά γκέι θύματα σεξουαλικής κακοποίησης αισθάνονται αναγκασμένα να παραμείνουν σιωπηλά σχετικά με τις εμπειρίες τους, επειδή φοβούνται ότι θα προκαλέσει αντίδραση εναντίον της κοινότητας.

«Αντιμετωπίζουμε [ήδη] ισχυρές διακρίσεις επειδή οι άνθρωποι έχουν την τάση να συνδέουν ΛΟΑΤ+ άτομα με σεξουαλικούς θηρευτές», είπε.

«Ήταν πάντοτε πολύ δύσκολο να μελετήσουμε και να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της σεξουαλικής βίας στην κοινότητα των ΛΟΑΤ+ επειδή υπήρχε αυτός ο φόβος ότι θα τροφοδοτήσει την ομοφοβία».

Κανείς δε με πίστεψε

Ο Matthieu Foucher, ένας Γάλλος δημοσιογράφος που τον περασμένο Σεπτέμβριο δημοσίευσε ένα άρθρο στο οποίο ζητούσε τη δημιουργία του hashtag #MeTooGay, ήταν ένας από τους πρώτους που μοιράστηκαν την ιστορία τους στο Twitter.

«Ήμουν γύρω στα 10. Κανείς δεν με πίστευε όταν τους είπα για τη σεξουαλική κακοποίηση που δέχθηκα. Μου πήρε χρόνια να μπορώ να μιλήσω γι ‘αυτό».

Αρκετοί, επίσης, μίλησαν για τη δυσκολία τους να μιλήσουν για τα περιστατικά κακοποίησης που βίωσαν ως γκέι άνδρες. «Είναι τόσο δύσκολο να μιλήσεις. Είναι τόσο δύσκολο όταν μεγαλώνεις εν μέσω ομοφοβίας, όταν πρέπει να παλέψεις για να είσαι αυτός που είσαι, όταν προσπαθείς να δημιουργήσεις έναν ασφαλή χώρο για τον εαυτό σου και στη συνέχεια να βρεθείς ξανά θύμα», έγραψε στο Twitter ο Matthias Parveau .

Σκληρή η πραγματικότητα στη Γαλλία

Σε συνέντευξή της με το FRANCE 24 η Bolter υποστήριξε ότι η πραγματικότητα στη Γαλλία για τα γκέι άτομα είναι πιο δύσκολη σε σχέση με πολλές δυτικές αγγλόφωνες χώρες. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν γραμμές βοήθειας για άντρες που έχουν βιώσει σεξουαλική βία – που δεν έχουμε στη Γαλλία».

Η Bolter χαιρέτισε τη χρήση του hashtag #MeTooGay δηλώνοντας ότι «σπάμε τώρα αυτή τη σιωπή και αυτό το ταμπού».

Η γαλλική ομάδα δικαιωμάτων SOS Homophobie σχολίασε την πλημμύρα μαρτυριών που ήρθαν στο φως μετά τη δημιουργία του hashtag #MeTooGay, λέγοντας ότι «σηματοδοτεί την απαραίτητη απελευθέρωση του λόγου για τα θύματα σεξουαλικής βίας. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ακουστούν και να προστατευτούν».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!