Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το ιατρικό τατουάζ θηλής

25/01/2021
από

Ο Νικόλαος Δημήτρουλας, Ειδικευόμενος Πλαστικής Χειρουργικής μας δίνει πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό τατουάζ θηλής. 


Το ιατρικό τατουάζ θηλής είναι μια τεχνική μικροχρωματισμού στην περιοχή της θηλής, για την αποκατάσταση του συμπλέγματος θηλής και θηλαίας άλω, που αναπτύχθηκε και εφαρμόζεται κυρίως σε γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή και αποκατάσταση μαστού λόγω κακοήθειας.

Στην περίπτωση των τρανς ανδρών, κατά τη διάρκεια της επέμβασης φυλομετάβασης που αφορά στους μαστούς, πραγματοποιείται υποδόρια μαστεκτομή με προσπάθεια διατήρησης των θηλών σε νέα θέση. Πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί επανεπέμβαση στη περιοχή των θηλών για την ομαλοποίηση του σχήματος ή του μεγέθους με βάση το επιθυμητό. Το τατουάζ θηλής έρχεται να ολοκληρώσει αυτή την εικόνα του αντρικού στήθους, καλύπτοντας σε ένα βαθμό την περιθηλαία ουλή, τονίζοντας το χρώμα της νέας θηλής και ολοκληρώνοντας αισθητικά το αποτέλεσμα.

Σε τρανς γυναίκες μπορεί να εφαρμοστεί ιατρικό τατουάζ θηλής για να βελτιώσουμε το μέγεθος και το χρώμα της θηλής, και να το εναρμονισούμε με το μέγεθος των μαστών.

Η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής ακολουθεί 6 μήνες της τελευταίας χειρουργικής πράξης που έχει πραγματοποιηθεί στο μαστό ή και αργότερα. Μετά από το διάστημα αυτό, οποτεδήποτε μπορεί να γίνει εφαρμογή της μεθόδου. Αξίζει να σημειωθεί πως συνήθως απαιτούνται 2 συνεδρίες με απόσταση ένα μήνα μεταξύ τους για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Στη δικιά μας περίπτωση εφαρμόζεται σε έναν ιατρικό χώρο και μάλιστα από γιατρό, αλλά το ιατρικό τατουάζ θηλής μπορεί να εφαρμοστεί και από άλλο εξειδικευμένο προσωπικό, σε ένα ιατρείο. Οι συνθήκες αντισηψίας που εξασφαλίζονται σε ένα ιατρείο είναι αδιαμφισβήτητα υψηλού επιπέδου. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιείται η τεχνική 3D – όπου ανακατασκευάζεται πλήρως το σύμπλεγμα θηλής – θηλαίας άλω, μόνο με τη δημιουργία κατάλληλων σκιάσεων.

Στη στάνταρ πρακτική μας χρησιμοποιούμε αναισθητική κρέμα για την προετοιμασία της περιοχής. Οπότε θα μπορούσαμε να πούμε με σιγουριά είναι μια διαδικασία που είναι καλά ανεκτή. Στη συνέχεια το άτομο θα πρέπει τις επόμενες μέρες να εφαρμόζει στην περιοχή μια αντιβιοτική αλοιφή που θα δοθεί σαν οδηγία, για κάποιες μέρες να μην ρίξει νερό και να μην πάει στη θάλασσα και το σημαντικότερο σε περίπτωση που προκύψουν κάποιες περιοχές αποφολίδωσης/ ξεφλουδίσματος να μην τις αποκολλήσει με βία αλλά να τις αφήσει να πέσουν μόνες τους.

Να επισημάνουμε εδώ πώς τα χρώματα του ιατρικού τατουάζ είναι αραιότερα, προσεγγίζοντας περισσότερα τη σύσταση των χρωμάτων που χρησιμοποιούνται στο ημιμόνιμο μακιγιάζ για φρύδια και χείλια. Στην εφαρμογή του ιατρικού τατουάζ σε σχέση με το καλλιτεχνικό αλλάζουν τα χρώματα και το βάθος στο οποίο τα πραγματοποιούμε, με την εφαρμογή του ιατρικού τατουάζ να γίνεται στα πιο επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας.

Τέλος, να πούμε πως η τεχνική του ιατρικού τατουάζ έχει και άλλες εφαρμογές, για παράδειγμα μετά από φαλλοπλαστικη σε τρανς άνδρες, ώστε να επιτευχθεί η χρωματική αντίθεση της βαλάνου ή η δημιουργία κάποιων φλεβών επάνω στο σώμα του πέους. Ομολογώ πως δεν είναι τεχνικές που έχουμε δοκιμάσει, αλλά δε θα αργήσουμε να εκπαιδευτούμε και να το κάνουμε.

στη Facemed Clinic (facemed.gr, 210-6929999) το ιατρικό τατουάζ θηλής πραγματοποιείται δωρεάν από τον κ. Δημητρούλα




Δες και αυτό!