Να με φωνάζεις με το kinkshaming σου

Προσφάτως, μηνύματα του ηθοποιού Armie Hammer από προσωπική του συνομιλία στο Instagram δημοσιεύθηκαν, πάρα τη θέλησή του, με στόχο να μάθουμε όλοι πόσο “εκφυλισμένα” είναι τα γούστα του. Και διερωτώμαι. Γιατί δεν έχουμε σπεύσει σύσσωμοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμά του στην ελευθερία της σεξουαλικής έκφρασης, αλλά και το απόρρητο των dms του;

Επιλέγω να μην παραθέσω αυτούσια τα μηνύματα, αποφεύγοντας να αναπαράγω το διασυρμό που υφίσταται ο Hammer, γνωρίζοντας τις επιπτώσεις της επιπόλαιης διάδοσης τέτοιου είδους υλικού και κατ’επέκταση της γελοιοποίησής του.

Η υπόθεση δε μπορεί παρά να με παραπέμψει σε περιπτώσεις εκδικητικού πορνό, leaked φωτογραφιών, και γενικότερης παραβίασης σεξουαλικού απορρήτου. Τα tabloids έτρεξαν να κατακρίνουν τον Hammer με περιπαικτική και κουτσομπολίστικη διάθεση, ενώ κάποια τον χαρακτήρισαν τρομακτικό και επικίνδυνο, χωρίς, και το τονίζω, να έχει ειπωθεί το οτιδήποτε από την πλευρά της συνομιλήτριάς του σχετικά με παραβίαση συναίνεσης ή απειλής.

Η δαιμονοποίηση των σεξουαλικών φαντασιώσεων προέρχεται από ένα καθεστώς φόβου σε σχέση με τη σεξουαλική έκφραση και μια σύγχυση σε σχέση με το τι αποτελεί φαντασίωση και τι πραγματικότητα. Το κλειδί δε, για να ξεκαθαριστεί στο μυαλό μας τι είναι αποδεκτό και τι όχι, είναι η συναίνεση. Τα taboo σε σχέση με το bdsm ζουν και βασιλεύουν και όταν τέτοιες προτιμήσεις ενός δημοφιλούς ατόμου έρχονται στη δημοσιότητα, μετατρέπεται σε σάκο του μποξ για εκτόνωση εσωτερικευμένου φόβου και μικροαστισμού, με την καυστικά ευλαβική αναπαραγωγή της είδησης να διαιωνίζει ακριβώς αυτήν τη συμπεριφορά.

Η περίπτωση να ένιωσε άβολα η συνομιλήτρια του Hammer είναι απολύτως σεβαστή και κατανοητή. Η συναίνεση υφίσταται και στο sexting και αν φανεί ότι ο Hammer την αγνόησε, αυτό είναι φυσικά κατακριτέο και σοβαρό. Αυτό είναι κάτι με το οποίο θα πρέπει όντως να ασχοληθούμε. Ο εμπαιγμός ενός ατόμου για τα πράγματα που του αρέσει να λέει όταν καυλώνει, δεν είναι.

Ραφαέλα Συκοβάρη

Γεννήθηκα μερικές μέρες πριν τελειώσει ο προηγούμενος αιώνας και από τότε προσπαθώ διακαώς να μετατραπώ σε homo universalis, πλέον λίγο πιο πρακτικά μέσω του ΙΦΕ. Τείνω να αστειεύομαι πολύ, επομένως όταν δε συμβαίνει αυτό είναι σοβαρά τα πράγματα. Βρείτε με στα λινκς παρακάτω!




Δες και αυτό!