Καθηγητής απορρίφθηκε από Πανεπιστήμιο λόγω της σεξουαλικότητάς του

14/01/2021
από
καθηγητής, Πανεπιστήμιο, διάκριση, εργασία, σεξουαλικότητα, γκέι

Ένας ομοφυλόφιλος καθηγητής ισχυρίστηκε ότι του απαγορεύτηκε η πλήρης απασχόληση σε ένα χριστιανικό Πανεπιστήμιο, επειδή δεν είναι «ετεροφυλόφιλος».

Ο Jéaux Rinedahl ξεκίνησε να εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής στη σχολή υπηρεσιών υγείας στο Seattle Pacific University (SPU) τον Ιούλιο του 2019 στην Ουάσινγκτον, αλλά αργότερα του αρνήθηκαν την ευκαιρία να συμμετάσχει σε πλήρη απασχόληση, λόγω της σεξουαλικότητάς του, όπως αναφέρεται στην επιστολή του δικηγόρου του προς τον Dan Martin, πρόεδρο του Πανεπιστημίου, τη Δευτέρα (11 Ιανουαρίου).

Ο Rinedahl είναι «εξαιρετικός εκπαιδευτικός που τον αγαπούν οι φοιτήτριες/τές του και έχει κερδίσει τον σεβασμό από τους συνομηλίκους του», ανέφεραν οι νόμιμοι εκπρόσωποί του. Πρόσθεσαν ότι ο Rinedahl, ο οποίος είναι πιστός Χριστιανός, αγαπούσε τη διδασκαλία στο ίδρυμα και είχε «βαθύ και εμφανή σεβασμό» για την αποστολή και τις αξίες του Πανεπιστημίου. Παρ’ όλα αυτά, δεν του δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχει στο Πανεπιστήμιο με πλήρη απασχόληση λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού, σύμφωνα με ισχυρισμούς του δικηγορικού γραφείου HKM Employment Attorneys στο Σιάτλ.

Η επιστολή αναφέρει: «Παρά το εκπαιδευτικό υπόβαθρο του καθηγητή Rinedahl και τη διακεκριμένη 40χρονη καριέρα του, και παρά την πρόσληψη του καθηγητή Rinedahl για διδασκαλία σε συμπληρωματική ιδιότητα, το SPU απέρριψε την αίτηση του καθηγητή Rinedahl για τη θέση βοηθού/αναπληρωτή καθηγητή, επειδή ο καθηγητής Rinedahl είναι γκέι.»

Οι δικηγόροι που εργάζονται για λογαριασμό του Rinedahl δήλωσαν ότι «ενθαρρύνθηκε επανειλημμένα» να συνεχίσει να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο με μειωμένο ωράριο, αλλά το Πανεπιστήμιο αρνήθηκε να τον αξιολογήσει για μία θέση πλήρους απασχόλησης.

«Ο καθηγητής Rinedahl καταστράφηκε από αυτήν την απόφαση», γράφει η επιστολή. Φέρεται ότι του είπαν ότι δεν “πληροί τις προϋποθέσεις” επειδή είναι ομοφυλόφιλος. Οι νόμιμοι εκπρόσωποι του Rinedahl δήλωσαν ότι το Πανεπιστήμιο θα βρεθεί στη «λάθος πλευρά της ιστορίας» εάν δεν τον προσλάβει ως καθηγητή πλήρους απασχόλησης.

 «Πιστεύουμε ότι οι πρακτικές διακρίσεων και οι πολιτικές πρόσληψης του SPU που επιδιώκουν τον αποκλεισμό ειδικευμένων επαγγελματιών από μόνιμες, πλήρους απασχόλησης θέσεις διδασκαλίας, με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, είναι αντίθετες με τις βασικές αξίες και πεποιθήσεις της κοινότητας, στην οποία λειτουργεί το SPU, η πλειοψηφία των φοιτητριών/τών, καθηγητών, και επαγγελματιών του SPU» αναφέρει η νομική του ομάδα.

«Πιστεύουμε, επίσης, ότι η άρνηση του SPU να προσλάβει τον καθηγητή Rinedahl για μόνιμη θέση διδασκαλίας στο νοσηλευτικό πρόγραμμα, επειδή είναι ομοφυλόφιλος παραβιάζει τους ομοσπονδιακούς νόμους κατά των διακρίσεων, και τους αντίστοιχους νόμους της Πολιτείας.»

Οι δικηγόροι ολοκληρώνουν την επιστολή τους καλώντας το Πανεπιστήμιο να προσλάβει τον Rinedahl σε πλήρη απασχόληση.

Η δικηγορική εταιρεία ξεκίνησε, επίσης, μια αναφορά που έχει λάβει μέχρι στιγμής περισσότερες από 1.200 υπογραφές. Ο Jéaux Rinedahl ανέφερε, ότι ο βοηθός πρύτανης της σχολής επιστημών υγείας τον ενημέρωσε τηλεφωνικώς, ότι η αίτησή του δεν προχωρούσε περαιτέρω, σύμφωνα με τη φοιτητική εφημερίδα, The Falcon.

«Υπήρχε ο υπαινιγμός ότι καλείσαι να υπογράψεις μία δήλωση ότι είσαι ετεροφυλόφιλος, ότι για να είσαι καθηγητής πλήρους απασχόλησης», είπε. «Δεν αναφέρθηκαν σε καμία πολιτική ή οτιδήποτε, μου είπαν απλώς ότι δεν πληρώ τις προϋποθέσεις γιατί δεν ήμουν ετεροφυλόφιλος.»




Δες και αυτό!