Billy Porter: «Η εκκλησία μου είπε ότι δε θα είμαι ποτέ ευλογημένος»

11/01/2021
από
Billy Porter

Το κουήρ αστέρι του Pose, Billy Porter, αποκάλυψε ότι όταν ήταν νεαρός, του είχαν πει στην εκκλησία που πήγαινε ότι «δε θα είναι ποτέ ευλογημένος» αν «επιλέξει να “γίνει” γκέι».

Σε συνέντευξή του στον The Guardian, ο Porter περιέγραψε την πρώτη του μνήμη:

«Τραγουδώντας σόλο στην εκκλησία της Αναλήψεως, όταν ήμουν πέντε ή έξι. Υπήρχαν ήδη φόβοι ότι δεν ήμουν αρκετά αρρενωπός.»

Ωστόσο, είπε: «Όταν τραγούδησα, όλοι οι φόβοι στα μάτια των ενηλίκων εξαφανίστηκαν».

Όταν μεγάλωνε, ο Porter είπε ότι ονειρευόταν να γίνει «το αρσενικό της Whitney Houston», αλλά αντιμετώπισε αποδοκιμασία από τη θρησκευτική του κοινότητα.

Σε ερώτηση από τη δημοσιογράφο Rosanna Greenstreet, ως προς το χειρότερο πράγμα που του είπε ποτέ κάποιος, απάντησε:

«Όταν ήμουν νεαρός, η εκκλησιαστική μου κοινότητα είπε ότι δε θα είμαι ποτέ ευλογημένος εφόσον επέλεξα να “γίνω” γκέι. Και όλοι γνωρίζουμε ότι δεν είναι επιλογή.»

Ο Billy Porter μεγάλωσε ως Μαύρος, Χριστιανός και γκέι στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας και έχει μιλήσει πολλές φορές για τους αγώνες της μεγαλύτερης ηλικίας των Μαύρων, των χριστιανών και των ομοφυλόφιλων.

Σε ένα δημοσίευμα του 2015 για το Post-Gazette του Πίτσμπουργκ, έγραψε:

«Το να είμαι Μαύρος, γκέι και χριστιανός στο Πίτσμπουργκ, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, με έκανε στόχο για το είδος της καταπίεσης που κυριολεκτικά σκοτώνει ανθρώπους και καταστρέφει την ανθρωπότητα. Η ομοφοβία που επικυρώθηκε από την κυβέρνηση και τη θρησκεία διαπέρασε τον πολιτισμό εδώ. Από τη στιγμή που μπορούσα να κατανοήσω τις σκέψεις και τις ιδέες, οι καλοπροαίρετοι ενήλικοι που ήταν πιο κοντά μου – αγαπημένοι, ιεροκήρυκες και εκπαιδευτικοί – έκαναν σειρά προσπαθώντας να με σιωπήσουν. Μερικές φορές ασυνείδητα (ή έτσι λέω στον εαυτό μου). Πάντα, όμως, επιθετικά.

Η λέξη “abomination” (σίχαμα) ήταν εκείνη που χρησιμοποιήθηκε πιο συχνά για να με περιγράψει στη δομή της οικογένειας και της θρησκείας μου. Το “Faggot” (πούστης) ήταν ο όρος επιλογής στους περισσότερους άλλους κύκλους.”

Τώρα, έχοντας βρει την επιτυχία ως αστέρι του Μπρόντγουεϊ, ηθοποιός και ακτιβιστής, ο Porter αρνείται να αφήσει τους θρησκευτικούς ομοφοβούς να τον καταβάλλουν.

Σε μια συνέντευξη του 2020 με το περιοδικό ESSENCE, ο Porter (50 ετών σήμερα), συζήτησε για το κίνημα Black Lives Matter και πώς πρέπει να επεκταθεί σε όλες τις Μαύρες ζωές, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου.

Απευθυνόμενος στους Μαύρους συντηρητικούς, είπε:

«Όλοι θέλετε να συμπεριφέρεστε σα να ανησυχείτε για τη σωτηρία μας, αλλά μην ανησυχείτε για τη σωτηρία μου. Επιτρέψτε μου να το κάνω εγώ αυτό για μένα. Αν νομίζετε ότι θα πάω στην κόλαση, κρατήστε το για τον εαυτό σας. Δε χρειάζομαι ανοχή. Δε χρειάζομαι αποδοχή. Απαιτούμε κι εμείς εξίσου τον σεβασμό για την ανθρωπότητά μας.» 




Δες και αυτό!