Alexandria Ocasio-Cortez: Μειώνει την τιμή της PrEP πιέζοντας τη φαρμακευτική

08/01/2021
από
Alexandria Ocasio-Cortez
Alexandria Ocasio-Cortez

Η Alexandria Ocasio-Cortez ανέφερε ότι πιέζει τον φαρμακευτικό γίγαντα Gilead να μειώσει το κόστος της προφύλαξης πριν από την έκθεση, ή PrEP, ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά της στην πρώτη θητεία της στο Κογκρέσο.

«Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων των επιτροπών, οι ερωτήσεις μου βοήθησαν τη Big Pharma να μειώσει την τιμή της PrEP για να αποτρέψει τη μετάδοση του HIV», αναφέρει σε βίντεο, ανάμεσα σε άλλες προοδευτικές πολιτικές, όπως η Πράσινη Συμφωνία.


Η PrEP περιγράφεται ως μια στρατηγική πρόληψης για τον ιό του HIV, με τη λήψη ενός χαπιού, γνωστό ως Truvada, σε καθημερινή βάση, που κατασκευάζεται στις Η.Π.Α. από την Gilead Sciences.

Τον Μάιο του 2019, η Ocasio-Cortez επέκρινε τη φαρμακευτική για την υψηλή τιμή της PrEP, κατά τη διάρκεια ακρόασης της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για την εποπτεία και τη μεταρρύθμιση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Gilead Sciences, Daniel O’Day, ως μέρος μιας διαφωνίας έθεσε την ευρεσιτεχνία, με αποτέλεσμα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να συγκρούεται με την εταιρεία.

Και οι δύο διεκδικούν την κατοχή της ευρεσιτεχνίας που καλύπτουν τη χρήση του φαρμάκου, ενώ το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών έκανε αγωγή τη στιγμή που ο φορολογούμενος για το Truvada ήταν το κράτος και όχι η φαρμακευτική βιομηχανία.

Το φάρμακο, εξάλλου, όπως τόνισε ο γραμματέας υγείας και ανθρώπινων υπηρεσιών, Alex Azar, ήταν «το πρωτοποριακό έργο των ερευνητικών ομάδων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, και η σημαντική συμβολή των φορολογουμένων στην ανάπτυξη αυτών των φαρμάκων.» 

Η κυβέρνηση κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη θεραπεία το 2015, αλλά καθώς η Gilead κατέληξε στην έγκριση της αγοράς του Truvada το 2012, μετά από κλινικές δοκιμές, έχει κερδίσει έσοδα 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι τιμές της καθιστούν το χάπι απρόσιτο.

«Η τιμή του καταλόγου είναι σχεδόν 2.000 $ στις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η Ocasio-Cortez, η οποία υπηρετεί ως εκπρόσωπος της 14ης περιφέρειας του Κογκρέσου της Νέας Υόρκης.

“Γιατί είναι 8 $ στην Αυστραλία;”

«Εμείς οι άνθρωποι αναπτύξαμε αυτό το φάρμακο. Πληρώσαμε γι’ αυτό το φάρμακο» , συνέχισε, «οδηγήσαμε και αναπτύξαμε όλα τα βασικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για να δημιουργήσουμε την PrEP κι αυτό το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έχει ιδιωτικοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι ανήκει στο κοινό.

«Αρνούμαστε να το επικυρώσουμε. Δεν υπάρχει λόγος να είναι 2.000 $ το μήνα. Οι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας αυτού και δεν υπάρχει επιβαλλόμενος λόγος για αυτό.

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς λόγο!» 




Δες και αυτό!