Ο δημοκρατικός και περήφανος σύμμαχος Raphael Warnock κέρδισε τις εκλογές στη Τζόρτζια σηματοδοτώντας μια εκπληκτική νίκη για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

Ο δημοκρατικός Raphael Warnock νίκησε τη ρεπουμπλικανική αντίπαλό του, Kelly Loeffler στις εκλογές της Τζόρτζια – αλλά ο έλεγχος της Γερουσίας εξακολουθεί να παραμένει σε ισορροπία, ενώ ο δεύτερος αγώνας είναι ακόμα πολύ κοντά.


Οι γερουσιαστές των ρεπουμπλικανών David Perdue και Kelly Loeffler ζήτησαν επαναληπτικές εκλογές εναντίον των δημοκρατικών, Raphael Warnock και Jon Ossoff, επειδή δεν κατάφεραν να πάρουν την πλειοψηφία την ημέρα των εκλογών (3 Νοεμβρίου).

Ο Warnock είναι ο νικητής στον αγώνα, με το 98% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, ο Warnock είχε κερδίσει 2.257.858 ψήφους (50.8%) σε σύγκριση με 2.184.454 της Loeffler (49,2%).

Ο Jon Ossoff νίκησε τον David Perdue, οπότε η Γερουσία μοιράζεται εξίσου, με την αντιπρόεδρο Kamala Harris να διατηρεί μια ισόπαλη ψήφο – που σημαίνει ότι οι δημοκρατικοί έχουν κερδίσει τον έλεγχο, επιτρέποντάς τους να θέσουν την ημερήσια διάταξη για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ χωρίς εμπόδια.

Αυτό σημαίνει ότι οι δημοκρατικοί με τον έλεγχο της Γερουσίας, μπορούν τελικά να ψηφίσουν το Νόμο για την Ισότητα, ο οποίος θα προστατεύει τα ΛΟΑΤ+ άτομα από διακρίσεις στην απασχόληση, τη στέγαση και την εκπαίδευση τροποποιώντας τον Νόμο περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964.

Ο δημοκράτης Raphael Warnock είναι μακροχρόνιος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

Η ιστορική νίκη του Warnock στη Τζόρτζια τον καθιστά τον πρώτο Αφροαμερικανό δημοκρατικό στην ιστορία που εκπροσωπεί μία πρώην ομοσπονδιακή Πολιτεία στη Γερουσία.

Ο εκλεγμένος γερουσιαστής είναι ανώτερος πάστορας της εκκλησίας Baptist Ebenezer στην Ατλάντα της Τζόρτζια, από το 2005 – την ίδια εκκλησία, όπου ο Martin Luther King, υπηρέτησε ως πάστορας μέχρι τη δολοφονία του το 1968.

Ο Warnock είναι μακροχρόνιος υποστηρικτής των ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων και υποστηρικτής του γάμου ομόφυλων ζευγαριών, ενώ έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κουήρ ανθρώπων στις Ηνωμένες Πολιτείες ως γερουσιαστής.

Στην ομιλία του για τη νίκη, ο Raphael Warnock θυμήθηκε την παιδική του ηλικία στη Savannah της Τζόρτζια, όπου μεγάλωσε ως το ενδέκατο από τα δώδεκα αδέλφια του.

«Έρχομαι μπροστά σας απόψε ως άνθρωπος που ξέρει ότι το απίθανο ταξίδι που με οδήγησε σε αυτό το μέρος, σε αυτήν την ιστορική στιγμή στην Αμερική θα μπορούσε να συμβεί μόνο εδώ», δήλωσε ο Warnock.

“Μας είπαν ότι δε θα μπορούσαμε να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές, αλλά απόψε αποδείξαμε ότι με την ελπίδα, τη σκληρή δουλειά και τους ανθρώπους δίπλα μας, τα πάντα είναι δυνατά. Είθε η ιστορία μου να αποτελέσει έμπνευση για κάποιο νεαρό άτομο προσπαθεί να συλλάβει και να πιάσει το αμερικανικό όνειρο.”

Ο Warnock υποσχέθηκε να εκπροσωπήσει όλους τους ψηφοφόρους στη Τζόρτζια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν τον ψήφισαν, και είπε ότι η χώρα έχει μία «επιλογή να κάνει».

«Θα συνεχίσουμε να διαχωρίζουμε, να αποσπούμε και να ατιμάζουμε ο ένας τον άλλο, ή θα αγαπάμε τον διπλανό μας, όπως αγαπάμε τον εαυτό μας; Θα παίξουμε πολιτικά παιχνίδια, ενώ οι πραγματικοί άνθρωποι υποφέρουν; Ή θα κερδίσουμε δίκαιες μάχες μαζί, δίπλα-δίπλα για το καλό της Τζόρτζια, για το καλό της χώρας μας; Μαζί μπορούμε να κάνουμε την απαραίτητη δουλειά και να κερδίσουμε το μέλλον για όλα τα παιδιά μας. Θα επιδιώξουμε να καταστρέψουμε ο ένας τον άλλον ως εχθρούς ή θα λάβουμε υπόψη το κάλεσμα προς το κοινό καλό, δημιουργώντας μαζί αυτό που ο King ονόμασε «αγαπημένη κοινότητα;»

Ο Warnock συνέχισε αναφερόμενος στην πανδημία, λέγοντας ότι θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την «επιστήμη και την καλή ντεμοντέ κοινή λογική» και υποσχέθηκε να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας «δικαιότερης οικονομίας» που σέβεται την «αξιοπρέπεια της εργασίας.»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Warnock είπε: “Θυμάμαι τον πατέρα μου αυτή τη στιγμή. Με ξυπνούσε κάθε πρωί την αυγή. Ήταν πρωί, αλλά ήταν ακόμα σκοτάδι. Είναι σκοτεινά τώρα, αλλά έρχεται το πρωί και η γραφή μας λέει ότι το κλάμα μπορεί να αντέξει για τη νύχτα, αλλά η χαρά έρχεται το πρωί. Ας σηκωθούμε, να χαιρετήσουμε το πρωινό και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις αυτής της στιγμής. Μαζί μπορούμε να κάνουμε την απαραίτητη δουλειά και να κερδίσουμε το μέλλον για όλα τα παιδιά μας.”

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Warnock κέρδισε ένα τεράστιο 92% των ψήφων των Μαύρων ατόμων. Κέρδισε, επίσης, το 67% των ψήφων από άτομα κάτω των 30, και είχε το 66% μεταξύ των ψηφοφόρων που ζουν σε πόλεις. Ακόμη, περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους που αντιμετώπισαν οικονομικές δυσκολίες ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού, ψήφισαν υπέρ του Warnock στις εκλογές, σύμφωνα με το CBS News.

Ομάδες υπεράσπισης είχαν από πριν προειδοποιήσει ότι οι εκλογές της Τζόρτζια θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για τα ΛΟΑΤ+ άτομα σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα χρόνια.

Η Sarah Kate Ellis, πρόεδρος της ΛΟΑΤ+ ομάδας υπεράσπισης GLAAD, δήλωσε στο Reuters ότι οι εκλογές δε θα διακυβεύσουν τα πάντα σε ό, τι αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ τστις ΗΠΑ.

«Οι δύο αυτοί αγώνες της Γερουσίας στη Τζόρτζια θα είναι καθοριστικοί για την κοινότητα των ΛΟΑΤΚ και αν τα δικαιώματά μας προωθούνται στο Κογκρέσο».

Ένα μεγάλο παράδειγμα της νομοθεσίας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ που θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο με μια ρεπουμπλικανική Γερουσία είναι ο Νόμος για την Ισότητα.

Ο Gabriele Magni, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Loyola Marymount, δήλωσε: «Οι πιθανότητες ότι μια Γερουσία που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικάνους θα αποφασίσει ξαφνικά να αλλάξει γνώμη σχετικά με αυτό είναι πολύ, πολύ περιορισμένες».

Τόσο ο Ossoff όσο και ο Warnock έχουν δεσμευτεί να ψηφίσουν υπέρ του νόμου για την ισότητα.

Οι υποψήφιοι της Τζόρτζια θα μπορούσαν, επίσης, να αποφασίσουν για τη απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής των ΛΟΑΤ+ ατόμων, με πολλούς ρεπουμπλικάνους να υποστηρίζουν ότι μια απαγόρευση θα παραβίαζε τη θρησκευτική ελευθερία.

Μία από τις πιο πολυσυζητημένες υποσχέσεις που έχει κάνει ο Biden όσον αφορά τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ + είναι να ανατρέψει την απαγόρευση του Trump για τα τρανς άτομα που υπηρετούν στο στρατό των ΗΠΑ, η οποία, έρχεται σε αντίθεση με τη νομοθεσία που θα απαιτούσε την έγκριση από το Κογκρέσο.