Θα είναι το 2021 μια καλή χρονιά για τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα;

04/01/2021

Από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως την Ιαπωνία, ο κατάλογος των χωρών που καλούνται το 2021 να περάσουν νομοθεσίες που επηρεάζουν τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα είναι μεγάλος, περιλαμβάνοντας θέματα από το γκέι σεξ, τις “θεραπείες” μεταστροφής έως και την ισότητα στον γάμο.

Οι “θεραπείες” μεταστροφής θα είναι ένα σημαντικό θέμα το 2021 με πιθανές απαγορεύσεις να εξετάζονται στη Βρετανία, το Ισραήλ και το Μεξικό.

Το γκέι σεξ εξακολουθεί να είναι παράνομο σε 69 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την ILGA World, η οποία υποστηρίζει ότι χώρες όπως η Κένυα και η Σιγκαπούρη θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μπουτάν και της Γκαμπόν που αποφάσισαν την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

Οι ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές ελπίζουν, επίσης, ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα ανατρέψει την απαγόρευση συμμετοχής τρανς ατόμων στον στρατό, που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ας δούμε όμως τα 10 από τα κύρια ζητήματα του 2021:

Ισότητα στον γάμο

Οι ακτιβιστές  αναμένουν να δουν φέτος σύμφωνα συμβίωσης ή πολιτικούς γάμους σε χώρες όπως το Μεξικό, τη Λιθουανία, την Τσεχία, την Εσθονία και τη Βενεζουέλα.

Το κοινοβούλιο της Ελβετίας ενέκρινε νομοσχέδιο για την έγκριση γκέι γάμων τον Δεκέμβριο, αλλά το μικρό κόμμα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατικής Ένωσης ζήτησε να γίνει δημοψήφισμα σε εθνικό επίπεδο.

Ο Πρόεδρος του Μαλάουι Λάζαρο Τσάκουιρα ζήτησε επίσης παρόμοια ψηφοφορία για να δει τη γνώμη του κόσμου για αυτό το θέμα.

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στην Ουγγαρία και την Πολωνία

Οι εκκλήσεις αυξάνονται για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στην Ουγγαρία και την Πολωνία.

Τον Ιούλιο, η ΕΕ δήλωσε ότι θα παρακρατούσε χρηματοδότηση από ένα σύστημα αδελφοποίησης πόλεων στις λεγόμενες “πόλεις χωρίς ΛΟΑΤ” στην Πολωνία, αναγκάζοντας την εθνικιστική κυβέρνηση να απειλήσει με νομικές προκλήσεις.

Τον Μάιο, η Ουγγαρία απαγόρευσε στα τρανς άτομα να μεταβάλλουν τα στοιχεία τους στα έγγραφα ταυτότητας.

Τον περασμένο μήνα, το σύνταγμα της χώρας τροποποιήθηκε για να απαγορεύσει οριστικά την παιδοθεσία από ζευγάρια του ιδίου φύλου.

“Θεραπείες” μεταστροφής

Η Γερμανία απαγόρευσε τις “θεραπείες” μεταστροφής για ανηλίκους τον Μάιο, ακολουθώντας τη Βραζιλία, τον Ισημερινό και τη Μάλτα, οι οποίες θέσπισαν αντίστοιχες απαγορεύσεις σε εθνικό επίπεδο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ακτιβιστές καλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν να εγκρίνει την ομοσπονδιακή απαγόρευση της εγκληματικής πρακτικής, η οποία επί του παρόντος απαγορεύεται για ανηλίκους σε 20 πολιτείες των ΗΠΑ και την Περιφέρεια της Κολούμπια.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, γίνονται προσπάθειες για την απαγόρευση της πρακτικής αυτής, στη Βρετανία, το Ισραήλ και το Μεξικό.

Τρανς δικαιώματα

Τα τρανς δικαιώματα έχουν να δώσουν πολλές μάχες σε πολλές χώρες το 2021.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η συμμετοχή των τρανς ατόμων στο σχολείο και στα αθλήματα είναι πιθανό να τεθεί στο επίκεντρο, μετά την περασμένη απόφαση του World Rugby να απαγορεύσει τις τρανς γυναίκες από διεθνείς αγώνες.

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Τα δικαιώματα των τρανς θα είναι επίσης υψηλά στην πολιτική ατζέντα των ΗΠΑ με την αναμενόμενη κατάργηση της απαγόρευσης των τρανς ατόμων στον στρατό.

Οι ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές θα παρακολουθούν επίσης έντονα για να δουν αν ο Μπάιντεν θα τηρήσει την υπόσχεσή του να εισάγει τον νόμο περί ισότητας, ένα νομοσχέδιο υπέρ των ΛΟΑΤ, στις πρώτες 100 ημέρες του στην εξουσία.

Η μάχη μεταξύ θρησκευτικών ελευθεριών και ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων αναμένεται επίσης να γίνει πρωτοσέλιδο.

London Trans+ Pride 2020

Εγκλήματα μίσους

Η Ιταλία εξετάζει τη νομοθεσία για τα εγκλήματα μίσους που θα προστατεύει συγκεκριμένα τους ΛΟΑΤ + από διακρίσεις.

Η Νομική Επιτροπή της Βρετανίας είναι έτοιμη να υποβάλει έκθεση σχετικά με μια διαβούλευση για το εάν θα θέσει τα πέντε τρέχοντα προστατευμένα χαρακτηριστικά της φυλής, της θρησκείας, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της αναπηρίας και του καθεστώτος των φύλων σε ίση βάση.

Η Σκωτία αναμένεται να εγκρίνει το αμφιλεγόμενο – και τροποποιημένο – νομοσχέδιο για τα εγκλήματα μίσους και τη δημόσια τάξη, στις αρχές του επόμενου έτους μετά από διαμαρτυρίες εκστρατειών ελεύθερης έκφρασης.

Δεδομένα FBI 2019: Το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών μίσους που είχαμε ποτέ

Καραϊβική

Οι διαδικασίες αποποινικοποίησης του γκέι σεξ αναμένεται να κατατεθούν ή έχουν κατατεθεί μετά από δικαστικές αποφάσεις.

Η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα αποφανθεί επίσης σχετικά με το βαθμό στον οποίο η Τζαμάικα παραβιάζει την Αμερικανική Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα όσον αφορά τους νόμους περί ισότητας.

Αποποινικοποίηση των ομόφυλων σχέσεων

Πέρα από την Καραϊβική, νομικές μάχες αναμένεται να διεξαχθούν στην Κένυα, τον Μαυρίκιο και τη Σιγκαπούρη.

Μια ακρόαση του Εφετείου για την αποποινικοποίηση του γκέι σεξ στη Σιγκαπούρη αναμένεται τον Ιανουάριο.

Η Επιτροπή των Hνωμένων Εθνών για την εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW) θα εξετάσει την ποινικοποίηση των λεσβιών και των αμφιφυλόφιλων γυναικών στη Σρι Λάνκα, αν και η τελική απόφαση ενδέχεται να μην ολοκληρωθεί έως το 2022.

Ωστόσο, οι εκλογές στην Ουγκάντα τον Ιανουάριο δεν αναμένεται να φέρουν κάποια αλλαγή στους νόμους για την απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας.

ΛΟΑΤ+ αιτούντες άσυλο

Τον Δεκέμβριο, πέντε ΛΟΑΤ+ ομάδες των ΗΠΑ υπέβαλαν μια ομοσπονδιακή αγωγή αμφισβητώντας αλλαγές στους κανόνες ασύλου της χώρας που ισχυρίζονται ότι θα απαγορεύσουν αποτελεσματικά στους αιτούντες ΛΟΑΤ + να διαφύγουν της δίωξης.

Η Βρετανία σχεδιάζει επίσης αλλαγές στο σύστημά της για το άσυλο, τιμωρώντας άτομα που δεν κάνουν άμεσα αίτηση, όταν εισέρχονται στη χώρα. Οι ακτιβιστές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τους ΛΟΑΤ+ αιτούντες, που συχνά δεν δηλώνουν τη σεξουαλικότητά τους ή την ταυτότητα φύλου στην αρχική τους αίτηση.

Photo taken by refugee LGBTI+’s at the border

Ιαπωνία

Φέτος, η Ιαπωνία αναμένεται να φιλοξενήσει τους καθυστερημένους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 με τη κοινή γνώμη να εστιάζει στη σχετική απουσία νόμων υπέρ των ΛΟΑΤ.

Οι ΛΟΑΤ + άνθρωποι δεν διαθέτουν πολλές από τις ίδιες νομικές προστασίες που απολαμβάνουν οι straight, με τους γκέι γάμους να απαγορεύονται και με τους εθνικούς νόμους να μην προστατεύουν από διακρίσεις στον  χώρο εργασίας ή τη στέγαση.

Οι κλήσεις αυξάνονται ώστε η κυβέρνηση να εγκρίνει έναν νόμο για την ισότητα πριν από τους αναμενόμενους θερινούς αγώνες.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!