Ruth Bader Ginsburg προτάθηκε να ονομαστεί βιβλιοθήκη σε γκέι γειτονιά του Χόλιγουντ

28/12/2020
από
Ruth Bader Ginsburg
Ruth Bader Ginsburg

Μια βιβλιοθήκη στη φημισμένη γκέι γειτονιά του Δυτικού Χόλιγουντ του Λος Άντζελες προτάθηκε να ονομαστεί Ruth Bader Ginsburg, προς τιμήν της πρώην δικαστίνας του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δυτικού Χόλιγουντ ψήφισε 3 έναντι 2 ψήφων στη συνεδρίαση στις 21 Δεκεμβρίου, για να προτείνει την ονομασία μιας νεόκτιστης βιβλιοθήκης με το όνομα της εκπροσώπου και υπέρμαχο των πολιτικών δικαιωμάτων, η οποία έχει μείνει στην ιστορία μεταξύ άλλων και για την υπεράσπισή της στη συνταγματική προστασία από τις διακρίσεις λόγω φύλου και την ισχυρή υποστήριξή της προς τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων.

Γκράφιτι της δικαστίνας του Ανώτατου Δικαστηρίου Ruth Bader Ginsburg στο East Village του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη. (Getty / Spencer Platt)

Η βουλεύτρια Sepi Shyne δήλωσε:

«Η Ruth Bader Ginsburg ήταν ένα είδωλο για τις γυναίκες, για τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα, για τα εργαζόμενα άτομα και κάθε προοδευτική αξία που κατέχει το Δυτικό Χόλιγουντ.

«Η Ginsburg επέκτεινε ουσιαστικά την πρόσβαση στην αμερικανική υπόσχεση για ελευθερία και ισότητα για όλα τα άτομα. Η κληρονομιά της γίνεται αισθητή από όλες/ους μας, όλων όσων βρισκόμαστε σε αυτό το συμβούλιο.

«Ακόμα κι αν δεν είχε ζήσει στο Δυτικό Χόλιγουντ, οι αποφάσεις της έχουν επηρεάσει θετικά κάθε άτομο που ζει στο Δυτικό Χόλιγουντ.» 

Η διαδικασία της ονομασίας

Τα δύο μέλη του συμβουλίου που καταψήφισαν την πρόταση είχαν ζητήσει μια πιο διαφανή δημόσια διαδικασία για την επιλογή ενός ειδικού για τη βιβλιοθήκη.

Σύμφωνα με το WeHoville, η ονομασία δεν είναι “ολοκληρωμένη συμφωνία” ακόμα, καθώς η επιτροπή δημόσιων εγκαταστάσεων και τα συμβουλευτικά σώματα της πόλης πρέπει να εξετάσουν το ζήτημα πριν από την επίσημη επιλογή του ονόματος.

Η Ruth Bader Ginsburg θεωρείται ηρωίδα της ισότητας των δικαιωμάτων

Η Ginsburg, η οποία πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας τον Σεπτέμβριο, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις νομικές νίκες για τα δικαιώματα των γυναικών καθ’ όλη τη διάρκεια της ως δικηγόρος, ενώ έγινε μια εξέχουσα προσωπικότητα για τον φεμινισμό, για το έργο της δημιουργώντας μια συνταγματική υπόθεση κατά των διακρίσεων λόγω φύλου.

Διορισμένη στο Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. από τον Bill Clinton το 1993, η Ginsburg έγινε μία από τις ισχυρότερες υποστηρίκτριες των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ατόμων του δικαστηρίου.

Προσέλκυσε την οργή από τους συντηρητικούς εκτελώντας αρκετούς γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, πριν από την απόφαση του δικαστηρίου του 2015 για το θέμα, ενώ οι συχνές διαφωνίες της με τους πιο συντηρητικούς δικαστές του δικαστηρίου της χάρισαν το ψευδώνυμο «Notorious RBG».

Ruth Bader Ginsburg
Ruth Bader Ginsburg

Η Ginsburg άνοιξε μια τέτοια διαφωνία το 2018, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ ενός αρτοποιείου, που αρνήθηκε να εξυπηρετήσει ένα γκέι ζευγάρι.

Ο Donald Trump στο μεταξύ προώθησε την αντι-ΛΟΑΤ+ πολιτική του, με σκοπό την αντικατάσταση της Ginsburg, με τη συντηρητική υποψήφια Amy Coney Barrett. Η κίνηση απορρίφθηκε από τους Δημοκρατικούς και τους υπερασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων, οι οποίοι σημείωσαν ότι οι σκληρές απόψεις της Barrett και το αντί-ΛΟΑΤ+ ρεκόρ της βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με την Ginsburg.




Δες και αυτό!