Η Λιθουανία θα μπορούσε να επιτρέψει στα ομόφυλα ζευγάρια να συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, σύμφωνα με τον μοναδικό out (ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+) νομοθέτη της χώρας.

Ο Tomas Vytautas Raskevičius, μέλος του προοδευτικού Κόμματος Ελευθερίας, είναι ένας από τους 11 βουλευτές που εκλέχτηκαν να εκπροσωπήσουν το υπέρ-ΛΟΑΤ+ κόμμα στο λιθουανικό κοινοβούλιο των 141 εδρών τον Οκτώβριο.

Baltic Pride 2016 στο Βίλνιους της Λιθουανίας. (Getty / PETRAS MALUKAS)

Μιλώντας στο Reuters, ο νομοθέτης επιβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο θα εκδοθεί ενώπιον της αίθουσας το επόμενο έτος: «Θα υποβάλουμε το νομοσχέδιο στην εαρινή σύνοδο του Μαρτίου.»

Η έγκριση της πρότασης ήταν μια προϋπόθεση για τη δημιουργία του τρέχοντος κυβερνώντος συνασπισμού, ο οποίος αποτελείται από το Κόμμα της Ελευθερίας, το Φιλελεύθερο Κίνημα και το κεντροδεξιό κόμμα Πατρίδα Ένωσης.

Tomas Vytautas Raskevičius, Λιθουανία
Tomas Vytautas Raskevičius

Η Λιθουανία είναι απίθανο να νομιμοποιήσει την ισότητα στον γάμο σύντομα

Ο Raskevičius πρόσθεσε: «Υπάρχουν ορισμένα μέλη της [Εσωτερικής Ένωσης] που έχουν ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν, γι’ αυτό θα αναζητήσουμε μερικές πρόσθετες ψήφους από την αντιπολίτευση, αλλά νομίζω ότι είμαστε καλά.»

Η Λιθουανία δεν έχει επί του παρόντος καμία νομική αναγνώριση για τις ομόφυλες σχέσεις και το σύνταγμα της Λιθουανίας ορίζει ότι «ο γάμος θα συναφθεί με την ελεύθερη αμοιβαία συγκατάθεση ενός άνδρα και μιας γυναίκας.»

Η εισαγωγή του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών θα απαιτούσε μια συνταγματική τροποποίηση, την οποία ο Raskevičius είπε ότι πιθανότατα θα αγωνιστεί πολύ για να αποκτήσει επαρκή υποστήριξη σε δημοψήφισμα στο καθολικό έθνος τα επόμενα χρόνια.

Λιθουανία
Baltic Pride 2016 στο Βίλνιους της Λιθουανίας. (Getty / PETRAS MALUKAS)

Τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα εξακολουθούν να μην έχουν δημοφιλή υποστήριξη

Το 2019, οι δημοσκοπήσεις στη χώρα για το Ευρωβαρόμετρο διαπίστωσαν ότι η υποστήριξη για γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών είναι από τις χαμηλότερες στις 28 χώρες της Ε.Ε. Η υποστήριξη ήταν χαμηλότερη ακόμη και από ό,τι είναι στην Πολωνία, όπου το 45% συμφώνησε με δικαιώματα του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια, παρά την πολύ δημόσια επίθεση κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων ακόμη κι από την κυβέρνηση.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι μόνο το 15% των Λιθουανών είπε ότι θα αισθανόταν άνετα αν έβλεπε μια δημόσια εκδήλωση αγάπης μεταξύ δύο ανδρών, ενώ το 35% συμφώνησε ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με μια σεξουαλική σχέση μεταξύ δύο ατόμων του ίδιου φύλου.


Ακόμη, παρά τις ομοφοβικές έννοιες που εντάσσονται στον πολιτισμό της χώρας, το 53% συμφώνησε με τη γενική δήλωση ότι οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι άνθρωποι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους.