Αυτοκτόνησε τρανς έφηβη μετά από «ταπείνωση» από σχολική σύμβουλο

18/12/2020
από
σχολική σύμβουλος, τρανς έφηβη

Ένα 17χρονο τρανς κορίτσι αυτοκτόνησε, λίγες μέρες αφότου ταπεινώθηκε από μία σχολική σύμβουλο, μπροστά σε όλην την τάξη, επειδή φορούσε φούστα.

Η Avril -σύμφωνα με συμμαθήτριες/τές της, που μίλησαν στο γαλλικό ΛΟΑΤΚ περιοδικό TETU– ήταν μαθήτρια στο Lycée Fénelon στην πόλη Lille, στη βόρεια Γαλλία. Η διοίκηση του σχολείου δήλωσε ότι γνώριζε για τη φυλομετάβασή της, αλλά ένα βίντεο, που δείχνει το κορίτσι με δάκρυα στα μάτια, τη στιγμή που η σχολική σύμβουλος την επιπλήττει, επειδή φοράει φούστα, δείχνει μια βαθιά έλλειψη υποστήριξης από το σχολείο.

«Καταλαβαίνω ότι θέλεις να είσαι ο εαυτός σου, το καταλαβαίνω τέλεια» , φώναζε η σύμβουλος στην Avril σε ένα βίντεο που τραβήχτηκε στις 2 Δεκεμβρίου, και που η έφηβη μοιράστηκε αργότερα στο Snapchat. Στο τέλος του βίντεο υπάρχει μια εικόνα της Avril με μια τζιν φούστα με τη λεζάντα: “Αυτό ήταν που φορούσα.” 

“Ό, τι κάνω τώρα, είναι για να σε βοηθήσω καλύτερα, αυτό δεν καταλαβαίνεις!” φώναζε η σύμβουλος στο βίντεο μαλώνοντας την Avril. «Γιατί, για μια ακόμη φορά, ορισμένα άτομα έχουν διαφορετικές απόψεις από εσένα, και δεν είναι η ηλικία σου. Είναι τόσο απλό. Δεν έχουν την ίδια ανατροφή.” 

«Αλλά είναι αυτά που πρέπει να μορφωθούν, όχι εγώ», ακούγεται να της απαντά η Avril.

“Συμφωνώ απόλυτα! Συμφωνώ μαζί σου!” λέει η σύμβουλος διακόπτοντάς την παρηγορητικά.

«Τότε δεν καταλαβαίνω, γιατί έχετε πρόβλημα με εμένα», συνεχίζει λογικά το κορίτσι.

Όμως, τελικά η Avril πήρε ημερήσια αποβολή, και σύμφωνα με τις συμμαθήτριες και τους συμμαθητές της, που μίλησαν στο La Voix du Nord για το περιστατικό, της είπαν από το σχολείο να μην επιστρέψει «εκτός αν ήταν ντυμένη σαν αγόρι.» 

«Ναι, η τρανσφοβία σκοτώνει» 

«Ντροπή», έγραψε ο David Belliard, ο οποίος εργάζεται στο γραφείο του Δημάρχου του Παρισιού. «Ναι, η τρανσφοβία σκοτώνει.» 

Οι μαθήτριες/τές δήλωσαν ακόμη ότι η φυλομετάβασή της είχε οδηγήσει σε πολλές συζητήσεις στην τάξη σχετικά με το φύλο και τα τρανς άτομα και ότι η Avril είχε την υποστήριξη πολλών συμμαθητριών/τών της.

Την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου -δύο ημέρες μετά το θάνατό της- η σχολική κοινότητα εξέδωσε δήλωση που κακοποίησε για άλλη μία φορά το κορίτσι, λέγοντας ότι ήθελε να “αλλάξει σεξουαλική ταυτότητα” και ότι “υποστηρίχθηκε στη διαδικασία της” ενώ επιπλέον αναφερόταν σε εκείνη στο αρσενικό.

«Η Valérie Cabuil, επιθεωρήτρια του σχολείου έμαθε με μεγάλη θλίψη για έναν μαθητή στο Lycée Fénelon, που έβαλε τέλος στη ζωή του, στο σπίτι του σε καταφύγιο νέων την Τετάρτη», ανέφερε η δήλωση, χρησιμοποιώντας το αρσενικό άρθρο και αντωνυμίες, παραπλανητικά και κακοποιητικά για την Avril. Η δήλωση τόνισε ότι η Avril ζούσε σε καταφύγιο για νεαρά άτομα και όχι με τους γονείς της.

«Αυτό το δραματικό γεγονός αναστάτωσε ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα», συνέχισε η δήλωση. «Σύμβουλοι ειδικοί για τη διαχείριση του πένθους έχουν σταλεί στο σχολείο.»

Η δήλωση οδήγησε σε κατακραυγή στο Twitter μετά από μια σειρά από tweets που έστειλε ένας τρανς ακτιβιστής κατηγορώντας τη σχολική διοίκηση για «ψυχολογική βία» για «εξευτελισμό» της κοπέλας, σύμφωνα με τη γαλλική ιστοσελίδα LGBTQ Komitid.

Ακόμη και η εκπρόσωπος του Υπουργού για τη Ισότητα των Φύλων, τη Διαφορετικότητα και τις Ίσες Ευκαιρίες της Γαλλίας, Élisabeth Moreno, συμμετείχε στη συζήτηση.

«Ένα τρανς έφηβο κορίτσι αυτοκτόνησε την Τρίτη», έγραψε η Moreno. «Το ποσοστό αυτοκτονίας για τα τρανς άτομα είναι επτά φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο. Πρέπει να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά την τρανσφοβία, παντού.”

Αλλά ο Jean-Yves Guéant, πρόεδρος της τοπικής ένωσης γονέων-δασκάλων FCPE, κατηγόρησε τα τρανς άτομα που ασχολούνται ενεργά με τον ακτιβισμό, για διάδοση «ψεύτικων ειδήσεων».

Στη συνέχεια επιβεβαίωσε ότι η Avril στάλθηκε σπίτι εκείνη την ημέρα, επειδή φορούσε φούστα στο σχολείο, είπε όμως ότι είχε «άλλες δυσκολίες» και σημείωσε, επίσης, ότι ζούσε σε καταφύγιο εφήβων, υπονοώντας ότι είχε απορριφθεί από την οικογένειά της . Αναγνώρισε ότι «πραγματοποιήθηκε συζήτηση» στις 2 Δεκεμβρίου σχετικά με την Avril και το γεγονός ότι φορούσε φούστα, όμως είπε ότι «κανένα στοιχείο εκείνης της ημέρας» δε συνδέεται με τον θάνατό της.

«Είναι πολύ περίπλοκο να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο κεφάλι ενός νέου ατόμου που λαμβάνει τέτοιου είδους αποφάσεις», δήλωσε ο Guéant, σύμφωνα με τη γαλλική έκδοση Le Figaro. “Αλλά είναι προφανές ότι το σχολείο δε φέρει καμία ευθύνη γι’ αυτό.”

«Ενημερώνουμε το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την κατάσταση των τρανς παιδιών και των εφήβων: δε χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, υφίστανται διακρίσεις και οι πράξεις βίας αφήνουν μόνιμα σημάδια με σοβαρές συνέπειες», δήλωσε η οργάνωση για τρανς άτομα Acceptess-T σε μια σειρά από tweets.

«Πρέπει με κάθε κόστος να αποτρέψουμε αυτές τις καταστάσεις με πραγματική δέσμευση από την κυβέρνηση», συνέχισε η ομάδα. «Πρέπει να δώσουμε στα τρανς παιδιά και εφήβα άτομα τη δυνατότητα ενός μέλλοντος, όπου δε θα χρειάζεται να αγωνίζονται συνεχώς για να επιβιώσουν».

«Η ανοχή δεν είναι αρκετή, η επιβίωση δεν είναι αρκετή. Θέλουμε να ζήσουμε με χαρά.”




Δες και αυτό!