Body Positivity: Αναπαράσταση της διαφορετικότητας του ανδρικού σώματος

18/12/2020
από

Κατά την τελευταία δεκαετία γίνεται μία σημαντική πολιτιστική συζήτηση για το ‘body-positivity’, δημιουργώντας ένα body-positive κίνημα. Συζητείται πια, όχι μόνο το πόσο σημαντική είναι η αναπαράσταση, αλλά και το πώς οι εικόνες στα μέσα ενημέρωσης επηρεάζουν την αυτο-εικόνα, και κατ’ επέκταση την ψυχική υγεία.

Και ενώ πολλές από τις κύριες συνομιλίες γύρω από τη θετική αναπαράσταση της διαφορετικότητας του σώματος επικεντρώνονται στα σώματα των θηλυκοτήτων -τα οποία είναι πιο εμπορευματοποιημένα και αναμφίβολα, επίσης, πολύ πιο ορατά- υπάρχει μια σημαντική οπτική και για τα αρρενωπά σώματα. Αυτή η συνομιλία είναι ακόμη πιο σημαντική σε ότι αφορά την αναπαράσταση των γκέι και γενικότερα των κουήρ αρρενωπών ατόμων.

Στο παρόν εξελισσόμενο πολυσυλλεκτικό έργο Arrested Movement, ο φωτογράφος Anthony Patrick Manieri ελπίζει να στρέψει το επίκεντρο της προσοχής και τον φωτογραφικό του φακό, στην “εικόνα του σώματος γύρω από την ανδρική φόρμα”. Ο Manieri θέλησε να δημιουργήσει μια “πρωτοβουλία χωρίς αποκλεισμούς και μια σειρά πορτραίτων, που να γιορτάζει και να προωθεί τη θετική αναπαράσταση του σώματος για τους άνδρες”, όπου η ένταξη δεν αφορά μόνο τη φυλή, αλλά και τον σωματότυπο, το φύλο, τη σεξουαλικότητα, την ηλικία και πολλά άλλα.

Ο Manieri δήλωσε στο Out: «Ένα μεγάλο μέρος της θετικής αναπαράστασης του σώματος έχει να κάνει με την ψυχική υγεία, και η συνεπής έλλειψη εκπροσώπησης της διαφορετικότητας του ανδρικού σώματος στα μέσα ενημέρωσης και στα κοινωνικά μέσα δημιουργεί μια πραγματική επιδημία.»




Δες και αυτό!