Το εμβόλιο για τον HPV και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

21/12/2020

Το εμβόλιο για τον HPV, είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης από συγκεκριμένους υπότυπους του ιού HPV, οι οποίοι σχετίζονται με την εμφάνιση κονδυλωμάτων και πιθανής εξέλιξής τους σε κακοήθειες. Παρόλ΄αυτά, αρκετά άτομα αγνοούν την ύπαρξη αυτού του εμβολίου, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις συνταγογραφείται και παρέχεται δωρεάν. Εμείς μιλήσαμε με τον Δρ. Χριστόφορο Λοϊζίδη, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο της Facemed clinic για να μάθουμε περισσότερα.

Δρ. Λοϊζίδης Χριστόφορος Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Ας ξεκινήσουμε λίγο από τα βασικά, τι είναι ο «ιός ΗPV»;

HPV ονομάζεται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Είναι DNA ιός με πάνω από 150
στελέχη (ή υποτύπους), που μολύνει το δέρμα και τους βλεννογόνους του ανθρώπου, μετά από λύση της συνεχείας τους, όπως σε τραυματισμό ή αμυχές. Στην Αφροδισιολογία ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν 40 περίπου στελέχη τα οποία προσβάλλουν τις περιοχές των γεννητικών οργάνων, πρωκτού και στόματος ανδρών και γυναικών κατά τη σεξουαλική πράξη. Ταξινομούνται ανάλογα με την πιθανότητα να προκαλέσουν καρκίνο σε ιούς υψηλού και χαμηλού κινδύνου. Οι υψηλού κινδύνου ογκογόνοι ιοί σχετίζονται με καρκίνο τραχήλου της μήτρας, αιδοίου, πέους, πρωκτού και στοματοφάρυγγα. Οι χαμηλού κινδύνου ιοί είναι υπεύθυνοι για τα κονδυλώματα, το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα.

Τι είναι το εμβόλιο HPV και πώς προστατεύει;

Το εμβόλιο HPV είναι ανασυνδιασμένο εμβόλιο που περιέχει πρωτεΐνες του περιβλήματος του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Παρέχει πρόληψη λοίμωξης από ορισμένους τύπους του ιού και προστασία από το 90% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας και κονδυλωμάτων και από το 89% των προκαρκινικών αλλοιώσεων της πρωκτογεννητικής περιοχής και στόματος, που σχετίζονται με τον ιό HPV. Τα διαθέσιμα σήμερα εμβόλια προστατεύουν από δύο, τέσσερις ή εννέα HPV υποτύπους. Για τη μέγιστη προστασία, συχνότερα πλέον γίνεται το εννιαδύναμο εμβόλιο ενάντια στους μη ογκογόνους υποτύπους 6,11 και ογκογόνους υπότυπους 16,18,31,33,45,52,58.

Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις προκειμένου ένα άτομο να κάνει το εμβόλιο;

Συνιστάται το εμβόλιο να γίνεται σε νεαρά άτομα πριν την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, σε άτομα μέχρι 45 ετών με ενεργή σεξουαλική ζωή ή/και πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους, καθώς σε γκέι άνδρες και άτoμα που ζουν με τον HIV. Πριν τη χορήγηση του εμβολίου είναι απαραίτητη η επίσκεψη στο δερματολογικό ιατρείο για λήψη ιστορικού, εξέταση και έλεγχο τυχόν αντενδείξεων.

Το εμβόλιο απευθύνεται σε όλα τα άτομα από 9 ετών και πάνω.

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ότι το εμβόλιο αυτό απευθύνεται κυρίως σε κορίτσια. Το εμβόλιο όμως συνίσταται και σε όλα τα άτομα Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες γι΄αυτό;

Το εμβόλιο απευθύνεται σε όλα τα άτομα από 9 ετών και πάνω. Όλο και περισσότερες διεθνείς μελέτες ενισχύουν την αναγκαιότητα για εμβολιασμό και σε νεαρά αγόρια. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, αφού όλα τα άτομα μπορούν να φέρουν τον ιό HPV μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής και να τον μεταδώσουν χωρίς καν να το γνωρίζουν.

Ποια είναι η ιδανική χρονική περίοδος για ένα άτομο, προκειμένου να εμβολιαστεί; Ένα άτομο μεγαλύτερης (ίσως) ηλικίας με ενεργή σεξουαλική ζωή, μπορεί να κάνει το εμβόλιο;

Ιδανική και αναγκαία χρονική περίοδος για εμβολιασμό είναι η νεαρή ηλικία στην οποία τα άτομα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τις ερωτικές επαφές και δεν έχουν εκτεθεί σε κανέναν υπότυπο του ιού. Το εμβόλιο μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερη ηλικία, αφού η προσβολή από τον ιό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή σε ένα σεξουαλικά ενεργό άτομο.

Όσοι έχουν ήδη μολυνθεί από ένα τύπο ιού, μπορούν να προστατευθούν κατά των υπολοίπων τύπων στους οποίους δεν έχουν εκτεθεί

Τι γίνεται με τα άτομα που έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό;

Όσοι έχουν ήδη μολυνθεί από ένα τύπο ιού, μπορούν να προστατευθούν κατά των
υπολοίπων τύπων στους οποίους δεν έχουν εκτεθεί και που περιέχονται στο εμβόλιο. Ο εμβολιασμός δε μπορεί να θεραπεύσει μια υφιστάμενη HPV-λοίμωξη, αλλά μπορεί να μειώσει την πιθανότητα επανεμφάνισης των βλαβών της.

Πώς μπορεί κάποιο άτομο στην Ελλάδα να προμηθευτεί το εμβόλιο; Σε ποιες ομάδες το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών;

Αρχικά προηγείται επίσκεψη στο δερματολόγο για λήψη ιστορικού και κλινική εξέταση, ώστε να ελεγχθούν οι ενδείξεις και η ασφάλεια χορήγησης του. Ακολούθως το εμβόλιο συνταγογραφείται από τον γιατρό και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να το προμηθευτεί από οποιοδήποτε φαρμακείο χωρίς επιβάρυνση εάν το δικαιούται δωρεάν ή με δική του επιβάρυνση εάν δεν εμπίπτει στην κατηγορία για δωρεάν χορήγηση.

Στη FACEMED CLINIC το εμβόλιο ενίεται δωρεάν από το ιατρικό προσωπικό. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το εμβόλιο κατά του ιού HPV χορηγείται δωρεάν σε γυναίκες έως 26 ετών, αλλά και σε άνδρες έως 26 ετών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά μετάδοσης του, πόσο σημαντικό θεωρείτε τον εμβολιασμό για την καταπολέμηση του HPV;

Λόγω των πολύ υψηλών ποσοστών μετάδοσης, ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός. Ο συστηματικός εμβολιασμός έναντι του HPV ειδικά στις ηλικίες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι ερωτικές επαφές, μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη των σχετιζόμενων με τον ιό καρκίνων.

Θεωρείτε πως το συγκεκριμένο εμβόλιο αποτελεί έναν ισχυρό σύμμαχο σε σχέση με τη σεξουαλική υγεία της ΛΟΑΤ+ κοινότητας;

Αναμφισβήτητα το συγκεκριμένο εμβόλιο αποτελεί έναν ισχυρότατο σύμμαχο προάσπισης της σεξουαλικής υγείας για την κοινότητα, σε συνδυασμό με ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές και τακτικό ιατρικό έλεγχο.

Στη FACEMED CLINIC το εμβόλιο ενίεται δωρεάν από το ιατρικό προσωπικό.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!