Η διοίκηση της Ιντιάνα προσπάθησε να καταστήσει δυσκολότερο το να αναγνωριστούν τα λεσβιακά ζευγάρια ως γονείς. Το Ανώτατο Δικαστήριο είπε όχι.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε μία αναφορά της Ιντιάνα για ακρόαση υπόθεσης που αφορά τα δικαιώματα των ομόφυλων συζύγων να εμφανίζονται στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους, αφήνοντας σε ισχύ μια απόφαση του εφετείου υπέρ της καταχώρισης της συζύγου μιας γυναίκας που γεννά στο πιστοποιητικό γεννήσεως του παιδιού τους.

Τον περασμένο μήνα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ιντιάνα, Curtis Hill, ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να αρνηθεί στα ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα της γονεϊκότητας που απολαμβάνουν τα ετερόφυλα. Όταν ένα παιδί γεννιέται σε ένα παντρεμένο, ετερόφυλο ζευγάρι, ο σύζυγος της μητέρας τεκμαίρεται ότι είναι ο πατέρας και αναφέρεται στο πιστοποιητικό γέννησης, ακόμη κι αν δεν υπάρχει απόδειξη ότι είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού και ακόμη κι αν το ζευγάρι ξέρει ότι δεν είναι, επειδή χρησιμοποίησαν δότη σπέρματος.

Στο πλαίσιο του v. Henderson, το Εφετείο (Seventh Circuit) των ΗΠΑ αποφάσισε για οκτώ παντρεμένα ζευγάρια λεσβιών, που είχαν αποκτήσει παιδιά με τη βοήθεια της τεχνητής γονιμοποίησης, ότι οι σύζυγοι των γυναικών που κυοφόρησαν τα παιδιά πρέπει να θεωρούνται γονείς των παιδιών τους. Αντί να τις αναγκάζουμε να τεκνοθετήσουν τα παιδιά αργότερα.

Αυτό συμβαίνει λόγω της Obergefell κατά Hodges, μιας απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2015 που νομιμοποίησε την ισότητα των γάμων και στις 50 πολιτείες, και απαιτεί οι ομόφυλοι και οι ετερόφυλοι γάμοι να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Αλλά και στην απόφαση του Pavan κατά Smith του 2017, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν το ίδιο δικαίωμα να κατονομάζονται στα πιστοποιητικά γέννησης των παιδιών τους.

Όμως, αυτή η υπόθεση έδωσε στο Ανώτατο Δικαστήριο την ευκαιρία να ανατρέψει την απόφαση Pavan και να χτυπήσει το δικαίωμα της Obergefell της ισότητας του γάμου, αρνούμενη ορισμένα δικαιώματα που απολαμβάνουν τα ετερόφυλα ζευγάρια. Η πολιτεία της Ιντιάνα υποστήριξε ότι οι πολιτείες έχουν το δικαίωμα να διατηρήσουν τη «βιολογική διάκριση μεταξύ ανδρών και γυναικών» και να υποθέσουν ότι ο σύζυγος της μητέρας είναι ο πατέρας του παιδιού της.

Δεδομένου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έχει μετακινηθεί σημαντικά προς τα δεξιά από το 2017, ο γενικός εισαγγελέας της Ιντιάνα μπορεί να πίστευε ότι το ανώτατο δικαστήριο θα δεχόταν την πρόταση ανατροπής των προηγούμενων ΛΟΑΤΚΙ+ νικών. Όμως όχι.

Οι υποστηρικτές ομάδες της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όπως κι ο Shannon Minter του Εθνικού Κέντρου για τα Δικαιώματα των Λεσβιών, εξέφρασαν την ανακούφισή τους από το γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν ανέλαβε την υπόθεση Box v. Henderson.