Παρατείνεται το λουκέτο στην αγορά. Ποιοι εξαιρούνται, τι θα ισχύσει με το click away. Αίσθηση προκαλεί το άνοιγμα των Εκκλησιών για Χριστούγεννα και Φώτα.

Για μια πιεστική κατάσταση σε όλη τη χώρα και κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα έκανε λόγο ο Στέλιος Πέτσας, ανακοινώνοντας ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων όπως σχεδίαζε η κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι ασφυκτική με την πληρότητα να είναι 83% σε όλη την επικράτεια, 77% στην Αττική και 91% στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε live τις ερωτήσεις δημοσιογράφων στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Ανάπτυξης.

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

  1. Διατήρηση του κλεισίματος στο λιανεμπόριο σε όλη την επικράτεια. Δεδομένο ότι οι ταχυμεταφορές είναι υπό ασφυκτική πίεση, κατ’ εξαίρεση από την Κυριακή έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου θα επιτρέπεται μετάβαση του πελάτη στα καταστήματα για να παραλάβει την παραγγελία του (click away).
  2. Το άνοιγμα των κομμωτηρίων από τη Δευτέρα έως τις 14 Δεκεμβρίου με διευρυμένο ωράριο από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Η λειτουργία τους θα γίνεται αποκλειστικά με ραντεβού και με αυστηρή τήρηση πρωτοκόλλων.
  3. Άνοιγμα βιβλιοπωλείων σε όλη τη χώρα με τη δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου με 4 πελάτες σε καταστήματα έως 14 τ.μ. ή ένας πελάτης ανά 5 τ.μ.
  4. Άνοιγμα εκκλησιών για τους πιστούς μόνο για τις ημέρες των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων. Επιτρέπεται η παρουσία εννέα ατόμων εντός των εκκλησιών και 25 στις μητροπόλεις. Την ευθύνη για την τήρηση των μέτρων θα έχουν οι μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή. Δεν θα πραγματοποιηθεί αγιασμός υδάτων σε ανοιχτό χώρο τα Φώτα.
  5. Διατήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, από την Κυριακή έως και τις 7 Ιανουαρίου.
  6. Διατηρείται η αποστολή SMS για τις αναγκαίες μετακινήσεις , ενώ για κομμωτήρια και τα καταστήματα που είναι ανοιχτά θα αποστέλλεται SMS με τον αριθμό 2.
  7. Η υποχρεωτική καραντίνα για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό περιορίζεται στις 3 από τις δέκα ημέρες που ίσχυε με το μέτρο να ξεκινά στις 18 Δεκεμβρίου και να κρατά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου.

πληροφορίες: efsyn.gr