Η Ελβετία ψηφίζει για την ισότητα στον γάμο μετά από 7 χρόνια εργασιών

11/12/2020
από
Ελβετία, ισότητα στονγάμο, γάμος, ομόφυλα ζευγάρια

Αυτό το μήνα, η Ελβετία θα είναι επιτέλους έτοιμη να ψηφίσει για ένα «ιστορικό» νομοσχέδιο γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών που δουλεύει εδώ και επτά χρόνια.

Παρόλο που οι καταχωρημένες γκέι συμβάσεις έγιναν νόμιμες το 2007, το ελβετικό κοινοβούλιο εργάζεται τα τελευταία επτά χρόνια, για να ορίσει τις λεπτομέρειες ενός νομοσχεδίου γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Την περασμένη εβδομάδα, αποφασίστηκε ότι δεν απαιτείται αλλαγή στο Σύνταγμα για την Ελβετία για τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, καθώς η διατύπωση ήταν ήδη περιεκτική: «Το δικαίωμα να παντρευτεί και να έχει οικογένεια» είναι εγγυημένο.

Την Τετάρτη (9 Δεκεμβρίου), ολοκληρώθηκε το τελευταίο κρίσιμο σημείο – εάν τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν πρόσβαση σε δωρεές σπέρματος.

Σύμφωνα με το SWI, το κοινοβούλιο τελικά κατέληξε σε συμφωνία με τη γερουσία ότι πρέπει να επιτρέπεται η πρόσβαση, αρκεί οι γονείς να συμμορφώνονται με την ελβετική νομοθεσία και αργότερα να λένε στο παιδί πώς γεννήθηκε.

Προτού οριστικοποιηθεί ο γάμος μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου, το νομοσχέδιο πρέπει να τεθεί σε τελική ψηφοφορία, αργότερα αυτόν τον μήνα.

Το λεγόμενο νομοσχέδιο «γάμος για όλους» κυκλοφόρησε το 2013 το Green Liberal, αλλά πολλές εκδόσεις έχουν συζητηθεί ξανά και ξανά από τότε.

Η Ελβετία κινήθηκε απίστευτα αργά για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ατόμων σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τον πρώτο νόμο που απαγορεύει τις διακρίσεις σε βάρος των ΛΟΑΤ+ να έχει περάσει στη χώρα μόλις τον Φεβρουάριο.

Ο Nicolas Walder, ένας Πράσινος Φιλελεύθερος βουλευτής, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ATS: «Είναι καιρός να βάλουμε τέλος στις θεσμικές διακρίσεις και να προσφέρουμε τα ίδια δικαιώματα σε όλους».

Ωστόσο, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατική Ένωση της Ελβετίας, ένα αντι-ΛΟΑΤ+ σχήμα, εξαιρετικά συντηρητικό, χριστιανικό κόμμα, δεν σκοπεύει να υποχωρήσει εύκολα.

Ζητεί δημοψήφισμα επί του θέματος, το οποίο ο ελβετικός νόμος επιτρέπει εάν συγκεντρωθούν αρκετές υπογραφές.

Ευτυχώς, αποκαλύφθηκε τον περασμένο μήνα μέσω μιας μελέτης του ομίλου LGBT+ Pink Cross ότι ένα συντριπτικό ποσοστό 82% των ανθρώπων στην Ελβετία υποστηρίζει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.

Επιπλέον, το 72% υποστήριξε την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και το 70% συμφώνησε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη δωρεά σπέρματος.




Δες και αυτό!