Περισσότερα από 1.300 ομόφυλα ζευγάρια από σήμερα μπορούν να μετατρέψουν το σύμφωνο συμβίωσης σε γάμο στη Βόρεια Ιρλανδία μετά από μια σημαντική νομική αλλαγή.

Σήμερα, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, 17 κουήρ ζευγάρια αναμένεται να μετατρέψουν τα σύμφωνα συμβίωσής τους σε γάμο, και 32 ακόμη περιπτώσεις ομόφυλων ζευγαριών έχουν ήδη προγραμματιστεί γι’ αυτήν την εβδομάδα.

γάμος, Ιρλανδία

Ο ομόφυλος γάμος νομιμοποιήθηκε τελικά στη Βόρεια Ιρλανδία τον Ιανουάριο, μετά από μια μακρόχρονη εκστρατεία από ακτιβίστριες/στές – ωστόσο, το αρχικό νομικό πλαίσιο δεν επέτρεπε τη μετατροπή των συμφώνων συμβίωσης σε γάμους.

Ο νόμος άλλαξε τελικά τον Οκτώβριο, ανοίγοντας το δρόμο για όλα τα ομόφυλα ζευγάρια να μπορούν να αναγνωρίσουν εξίσου τις σχέσεις τους, από τις 7 Δεκεμβρίου.

Η Amanda McGurk και η Cara McCann έγιναν το πρώτο ζευγάρι, που μετέτρεψε το σύμφωνο συμβίωσής του σε σχέση γάμου στο Μπέλφαστ, σήμερα το πρωί.

«Αυτό ήταν μεγάλο για εμάς, για να έχουμε πλήρη, ίσα δικαιώματα γάμου.» 

Ένα άλλο ομόφυλο ζευγάρι που προχώρησε στην ίδια διαδικασία είναι οι Chris and Henry Flanagan-Kane. Ο Chris Flanagan-Kane είπε στο BBC News: «Η αγάπη είναι αγάπη. Εάν ερωτευτείτε, θέλετε να παντρευτείτε, και θέλετε τα ίδια δικαιώματα με τους ετεροφυλόφιλους αδελφούς σας. Αλλά, στη Βόρεια Ιρλανδία μας στερήθηκε το δικαίωμα να έχουμε ισότητα στον γάμο.» 

Βόρεια Ιρλανδία: Πέτυχε την πλήρη ισότητα στον γάμο