Ο ομοφοβικός βουλευτής της Λιθουανίας, Petras Gražulis, χρειάστηκε να δώσει κάποιες εξηγήσεις, όταν σε βιντεοκλήση μέσω του Zoom με το κοινοβούλιο εμφανίστηκε ένας ημίγυμνος άνδρας.

Ο Gražulis, ο οποίος είναι γνωστός για την έντονη αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ρητορική και τις διαμαρτυρίες του κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, συνδέθηκε με μέσω του Zoom στην τηλεδιάσκεψη της επιτροπής πολιτισμού του λιθουανικού κοινοβουλίου, δίπλα σε έναν ημίγυμνο από τη μέση και πάνω άνδρα.

Ο βουλευτής αντιμετώπιζε τεχνικές δυσκολίες με τη σύνθεσή του και φαίνεται ότι ο ημίγυμνος φίλος του μπήκε στον κόπο να τον βοηθήσει.

Η στιγμή διήρκεσε μόνο μερικά δευτερόλεπτα, καθώς ο Gražulis απενεργοποίησε γρήγορα την κάμερά του, και δευτερόλεπτα αργότερα όταν την άνοιξε ξανά, ο άντρας είχε φύγει.

Όμως, το βίντεο εξαπλώθηκε στο διαδίκτυο, με τα λιθουανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης να πιέζουν για να μάθουν, ποιος ήταν ο μυστηριώδης άνδρας.

Σύμφωνα με τα 15min, ο Gražulis αντέδρασε θυμωμένα στις ερωτήσεις και ισχυρίστηκε ότι ήταν ο γιος του, πριν αλλάξει την ιστορία του -μισή ώρα αργότερα- λέγοντας ότι  ήταν ο Andrius Tapinas, ένας Λιθουανός δημοσιογράφος, που τον «καταδιώκει» για μήνες.

«Ναι, είπα ότι [ήταν] ο γιος μου, αλλά κοιτάζοντας το βίντεο καλύτερα, μπορώ να εγγυηθώ ότι ο Andrius Tapinas είναι εκεί» , επέμεινε. «Με στοιχειώνει παντού, δεν είναι περίεργο που έφτασε ως εδώ.» 

Και το γεγονός ότι ο άντρας στο βίντεο δε μοιάζει με τον Tapinas μπορεί να εξηγηθεί από την προηγμένη τεχνολογία βίντεο: «Ο Andrius θα μπορούσε εύκολα να αλλάξει την εμφάνισή του» , είπε ο ομοφοβικός βουλευτής.

Μέχρι τη στιγμή που ο Petras Gražulis εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο την επόμενη μέρα είχε φτιάξει την ιστορία του (ή όχι, ανάλογα με την περίπτωση), και ήταν αποφασισμένος να ξεπεράσει τις φήμες.

“Για να μη ρωτήσετε, σας απαντώ. Επειδή ήδη με ρώτησαν 10 μέλη του [κοινοβουλίου]» , είπε στους συναδέλφους. «Ήταν ο Andrius Tapinas, ήταν ο Andrius Tapinas. Κι αν δεν το πιστεύετε, ρωτήστε τον. Επισκέφτομαι τον Gargždai, επισκέπτομαι την κόρη μου στην Παλάνγκα, και στέκεται κάτω από το παράθυρο. Είμαι στο Seimas, είναι στον κοιτώνα. Με στοιχειώνει εδώ και μισό χρόνο τώρα. Ήταν ο Tapinas, μην έχετε ψευδαισθήσεις» , κατέληξε. “Και κανείς δεν πρέπει να με ρωτήσει προσωπικά.”

Ο δημοσιογράφος δεν έχει σχολιάσει ακόμα το σκάνδαλο, οπότε ο Gražulis αναγκάζεται να αντιμετωπίσει το πράγματα μόνος του – αλλά δε θα αντιμετώπιζε τόση κοροϊδία, αν δεν ήταν μια από τις ισχυρότερες φωνές κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων στη Λιθουανία.

Ο βουλευτής συχνά εξισώνει την ομοφυλοφιλία με την παιδεραστία, και το 2010 πρότεινε έναν νόμο, που να δίνει πρόστιμο σε όποιον «προωθούσε» την ομοφυλοφιλία μεταξύ ανηλίκων.

«Υποστηρίζω τη θέση της εκκλησίας, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πράγματι άρρωστοι και διεστραμμένοι. Αποτελούν απειλή για την κοινωνία, επειδή κακοποιούν παιδιά» , είχε πει.

Το 2012 διέλυσε μια εκδήλωση ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, την οποία παρακολούθησαν ανώτεροι ξένοι αξιωματούχοι, και δήλωσε ότι όλοι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να φύγουν από τη χώρα.

Και ως ένα ομοφοβικό κόλπο δημοσιότητας το 2013 έδωσε ένα προσβλητικό «δώρο» σε μια λιθουανική ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδα, ήταν ένα ανδρικό παντελόνι με φερμουάρ στο πίσω μέρος.