Από χθες στα trends του twitter εμφανίζεται το hashtag #cancelchatpicorg, που παραπέμπει σε υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης εκατοντάδων γυναικών μέσω φωτογραφιών τους στο διαδίκτυο.

Γίνεται έκκληση από χρήστριες και χρήστες για τη δίωξη του site με το όνομα chatpicorg, το οποίο δημοσιεύει φωτογραφίες γυναικών, κατά κύριο λόγο, αλλά και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, σε προσωπικές τους στιγμές, χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Από τον κόσμο ζητείται η παρέμβαση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

Η Συνέλευση 8 Μάρτη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: “Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα γίνονται δημόσια βορά, τη στιγμή που οι κακοποιητές έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν την ταυτότητά τους κρυφή και να δρουν ανενόχλητα.

Η ανακοίνωση της Συνέλευση 8 Μάρτη

Όχι Άλλη Βία στα Κορμιά και στις Ψυχές Μας

Η ιστοσελίδα ‘chatpicorg’ είναι μία διαδικτυακή πλατφόρμα, στην οποία οποιοσδήποτε μπορεί, χωρίς διαδικασία εγγραφής και υπό πλήρη ανωνυμία, να ανεβάσει οπτικοακουστικό υλικό. «Μη ντρέπεσαι» , παροτρύνει η σελίδα, «νιώσε ελεύθερος να μοιραστείς και να συζητήσεις».

Μεγάλο μέρος του υλικού που διακινείται σε αυτήν είναι γυμνές φωτογραφίες γυναικών από οικεία τους πρόσωπα (π.χ. πρώην ερωτικούς συντρόφους) χωρίς τη συγκατάθεσή τους, στο πλαίσιο σεξουαλικής κακοποίησης μέσω εικόνας (image-based sexual abuse). Φωτογραφίες από ιδιωτικές συζητήσεις, φωτογραφίες από παραβιασμένους λογαριασμούς γυναικών στο Instagram, ακόμα και φωτογραφίες ανήλικων κοριτσιών. Ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα γίνονται δημόσια βορά, τη στιγμή που οι κακοποιητές έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν την ταυτότητά τους κρυφή και να δρουν ανενόχλητα.

Η έμφυλη βία στο διαδίκτυο είναι άλλη μία μορφή βίας, που υφίστανται τα σώματά μας και οι ψυχές μας. Είναι άλλη μία υπενθύμιση από την πατριαρχία ότι τα σώματά μας δε μας ανήκουν. Ότι υπάρχουν μόνο ως πεδία εκμετάλλευσης και εκδίκησης.

Αρνούμαστε, όμως, να υπηρετήσουμε αυτό τον ρόλο. Δε σωπαίνουμε. Καταγγέλλουμε την εγκληματική δράση της ιστοσελίδας και καλούμε την Ελληνική Αστυνομία να προβεί σε ποινικές διώξεις όπως οφείλει.

Ασκούμε πίεση, καθεμία, καθένας και καθένα μας ξεχωριστά, με όποιο τρόπο μπορούμε, όπως υποβάλλοντας καταγγελία στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω του portal της, μέσω e-mail (ccu@cybercrimeunit.gov.gr), ή τηλεφωνικά (11188), και καταγγέλλοντας το γεγονός στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσής της Cyber Alert σε Facebook, Twitter, και Instagram.

Αλληλεγγύη σε όλες τις αδελφές μας που υπέστησαν και υφίστανται αυτή την κακοποίηση. Δεν θα σωπάσουμε, δεν θα σταματήσουμε να καταγγέλλουμε μέχρι οι αρμόδιες διωκτικές αρχές να κάνουν τη δουλειά τους και οι δράστες να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Αγωνιζόμαστε και θα αγωνιζόμαστε για την πλήρη αυτοδιάθεσή μας, μέχρι να είμαστε πραγματικά ασφαλείς και ελεύθερες.

Καμία μόνη!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη CyberAlert (@cyberalert.gr)

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. To καλό είναι ότι αυτή η σελίδα κατέβηκε…το θέμα είναι, αν είναι εφικτό, να διωκούν νομικά και οι χρήστες που ανέβαζαν τέτοιες φωτογραφίες

  2. Επιπλέον, έχω μάθει ότι σε μια από αυτές τις φώτο είναι και της Τοπαλούδη που αναρτήθηκε 4/10. Δηλαδή ούτε νεκρή δεν μπορούν να την αφήσουν ήσυχη…

Comments are closed.