Μια έκθεση που διέρρευσε υποδηλώνει ότι οι ασφαλιστικές υπηρεσίες υγείας της Γερμανίας θα απαιτήσουν σύντομα από τους τρανς άτομα να αποδείξουν τις «καθημερινές εμπειρίες» της ταυτότητας φύλου τους για ένα έτος, προκειμένου να λάβουν αποζημίωση για χειρουργικές επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου.

Νέες οδηγίες από τη MDS, την ένωση που λαμβάνει αποφάσεις σχετικά με τις ιατρικές θεραπείες που είναι επιλέξιμες για αποζημίωση, διέρρευσαν σε έκθεση εχθές.

Το έγγραφο (50 σελίδων) αναφέρει ότι οι αποζημιώσεις για χειρουργικές επεμβάσεις πρέπει να δίνονται «μόνο εάν τα ψυχιατρικά και ψυχοθεραπευτικά μέσα δεν ανακουφίζουν τη δυσφορία του φύλου».

Προσθέτει ότι «χειρουργικές παρεμβάσεις – από την άποψη της ασφάλισης υγείας – σε ένα υγιές σώμα πρέπει να προσφέρονται μόνο στην περίπτωση μιας ιδιαίτερα μορφής τρανσεξουαλισμού (particularly profound form of transsexualism)».

Το έγγραφο περιέχει μόνο μία παράγραφο που αναφέρεται σε non-binary άτομα, τα οποία ορίζονται ως μη τρανς, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι επιλέξιμα για αποζημίωση από ασφαλιστές υγείας.

Ένα αντίγραφο της έκθεσης, μια συνεργασία μεταξύ του MDS και της Εθνικής Ένωσης Ταμείων Ασφάλισης Υγείας, διέρρευσε σε ένα φόρουμ για τρανς άτομα.

Ένας χρήστης προέβλεψε ότι οι οδηγίες αυτές θα αυξήσουν τη γραφειοκρατία και «θα οδηγήσουν σε περισσότερες απορρίψεις».

«Αυτή η νέα οδηγία δεν θα βελτιώσει τίποτα για εμάς στην πράξη, αλλά θα κάνει τα πράγματα χειρότερα», πρόσθεσε.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι τρανς άτομα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 12 ψυχιατρικές ή ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες διάρκειας 50 λεπτών.

Καθιστά υποχρεωτικό για τους τρανς ανθρώπους να έχουν «καθημερινή εμπειρία στην ταυτότητα φύλου τους συνεχώς» για τουλάχιστον 12 μήνες. Υποστηρίζει ότι στόχος αυτής της προϋπόθεσης είναι να «ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για το άτομο να μετανιώσει τη μετάβαση».