Περιοχές στο Βέλγιο γυρίζουν την πλάτη στην Πολωνία λόγω ομοφοβίας

28/11/2020
από

Οι βελγικές περιοχές των Βρυξελλών και της Βαλλονίας έκλεισαν το γραφείο που τους εκπροσωπεί στη Βαρσοβία διαμαρτυρόμενες για την ομοφοβική κυβέρνηση της Πολωνίας.

Οι περιοχές λένε ότι αρνούνται να δεχθούν τις επιθέσεις της πολωνικής κυβέρνησης στα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα.

Το γραφείο στην πολωνική πρωτεύουσα έχει μια ομάδα επτά υπαλλήλων που εκπροσωπούν τις περιοχές σε διάφορους τομείς, όπως ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο τουρισμός και οι επιστήμες.

Ωστόσο, σε μια δήλωση, ο αρχηγός της περιοχής της Βαλλονίας Έλιο Ντι Ρούπο και ο ομόλογός του από τη Βρυξέλλες, Πιέρ-Γιβς Τζολέτ, ανέφεραν ότι το γραφείο θα κλείσει για μια απροσδιόριστη περίοδο.

«Για αρκετά χρόνια, οι αυταρχικές υπερβολές της ισχύουσας κυβέρνησης έχουν υπονομεύσει το κράτος δικαίου θέτοντας σε κίνδυνο τη δημοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορούμε να την αποδεχτούμε», δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Ο κυβερνών συνασπισμός νόμου και δικαιοσύνης της Πολωνίας (PiS) αύξησε τις επιθέσεις του εναντίον των ΛΟΑΤ + τα τελευταία χρόνια.

Η ΕΕ ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση των «LGBT Free Zones» σε ολόκληρη την Πολωνία. Επιπλέον, η εκστρατεία επανεκλογήςτου προέδρου της Πολωνίας ήταν γεμάτη με μίσος.

Έκτοτε, η Πολωνία έχει περάσει μια περίοδο διαμαρτυριών και δημόσιου θυμού τόσο από ΛΟΑΤ+ όσο και από αρκετό άλλο κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη απορρίψει τη χρηματοδότηση έξι πόλεων στην Πολωνία που έχουν ανακηρυχθεί ««LGBT Free Zones».

Αλλά τώρα η ΕΕ φαίνεται ότι μπορεί να επέμβει πιο επιθετικά. Στις 16 Σεπτεμβρίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von der Leyen είπε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

«Οι ζώνες χωρίς ΛΟΑΤ+είναι ζώνες χωρίς ανθρωπότητα. Και δεν έχουν θέση στην (Ευρωπαϊκή) Ένωση μας. Οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου δεν είναι ανεκτές».

Η Πολωνία και η γειτονική Ουγγαρία, η οποία έχει επίσης ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ + φέτος, κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε δεκάδες δισεκατομμύρια σε κοινοτικά κεφάλαια. Η ΕΕ ερευνά και τις δύο χώρες για υπονόμευση του κράτους δικαίου.




Δες και αυτό!