Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην έγκριση ενός HIV τεστ που επιτρέπει την άμεση έναρξη θεραπείας

27/11/2020
από

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην έγκριση ενός HIV τεστ που δείχνει όχι μόνο αν ένα άτομο είναι θετικό στον ιό αλλά μετρά ταυτόχρονα και το ιικό του φορτίο.

Το ιικό φορτίο – η ποσότητα του ιού στο σώμα – είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους γιατρούς να καθορίσουν την καλύτερη θεραπεία για νέους ασθενείς.

Η αποτελεσματική θεραπεία μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο ώστε να αποτρέψει τη μετάδοση του ιού, με την έγκαιρη θεραπεία να έχει διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στη μείωση των μεταδόσεων HIV τα τελευταία χρόνια.

Τώρα το τεστ Aptima HIV-1 Quant Dx της εταιρείας Hologic έδωσε μια νέα δυνατότητα. Με τη διάγνωση του HIV και την ταυτόχρονη μέτρηση του ιικού φορτίου κάνει την αποτελεσματική θεραπεία ακόμη πιο άμεση.

Μέχρι τώρα, τα άτομα που ανακαλύπτουν ότι είναι θετικά στον HIV θα χρειαστούν μια σειρά επισκέψεων και διαδοχικές εξετάσεις για να προσδιοριστεί το ιικό τους φορτίο. Αυτό μπορεί να καθυστερήσει την έναρξη της θεραπείας κατά εβδομάδες.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είχε ήδη εγκρίνει το Aptima HIV-1 για την παρακολούθηση ιικού φορτίου αλλά και για τη διάγνωση του HIV.

Ο Kevin Thornal, πρόεδρος διαγνωστικών της Hologic, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και αξιόπιστο τεστ HIV. Έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη φροντίδα των ασθενών. Η ταυτόχρονη μέτρηση του ιικού φορτίου με τη διάγνωση θα επιτρέψει στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να καθοδηγήσουν τις επιλογές θεραπείας για τους ασθενείς να ξεκινήσουν αμέσως τη θεραπεία».

Το τεστ εκτελείται από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που ονομάζεται Panther. Μέχρι στιγμής περισσότερα από 2.250 κλινικά διαγνωστικά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο έχουν εγκαταστήσει συστήματα Panther, λέει ο Hologic.




Δες και αυτό!