Ιντιάνα: Κινήσεις οπισθοδρόμησης των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων

26/11/2020
από
Amy Coney Barrett, Clarence Thomas
Amy Coney Barrett και Clarence Thomas στον Λευκό Οίκο στις 26 Οκτωβρίου, 2020 Photo: Tasos Katopodis/Getty Images

Η Ιντιάνα ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο να αφαιρέσει τα γονικά δικαιώματα από τα ομόφυλα ζευγάρια και μπορεί να πετύχει.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών λαμβάνει ασυνήθιστα μέτρα, που θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διαδικασίες προς το πετσόκομα της ισότητας των γάμων.

Το πρόσφατα συντηρητικό (πλέον) Ανώτατο Δικαστήριο περίμενε μέχρι να επιβεβαιωθεί ο διορισμός της ακροδεξιάς Amy Coney Barrett προτού εξετάσει μια υπόθεση που αφορά στο αν τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν το ίδιο δικαίωμα γονεϊκότητας με τα ετερόφυλα ζευγάρια.

Ιντιάνα

Η πρώτη μεγάλη υπόθεση της Barrett μετά την επιβεβαίωσή της αφορούσε τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και οι δικαστές Clarence Thomas και Samuel Alito έχουν πρόσφατα απορρίψει την απόφαση του Δικαστηρίου να νομιμοποιήσει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, λέγοντας ότι πρέπει να ανατραπεί.

Το Slate τεκμηριώνει τις περίεργες ανατροπές και την ανατροπή υπόθεσης, που είχε αρχικά υποβληθεί το 2017, ενώπιον του Δικαστηρίου. Παρόμοιες υποθέσεις έχουν καταδικασθεί από τα κατώτερα δικαστήρια και το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο.

Amy Coney Barrett και Clarence Thomas στον Λευκό Οίκο στις 26 Οκτωβρίου, 2020 Photo: Tasos Katopodis/Getty Images

Η υπόθεση αφορά οκτώ παντρεμένα ζευγάρια λεσβιών, που απέκτησαν παιδιά με τη βοήθεια της τεχνητής γονιμοποίησης. Σε κάθε ζευγάρι, και οι δύο μητέρες πρέπει να αναφέρονται στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού τους, αλλά οι αρχές της Ιντιάνα αρνούνται να το πράξουν.

Ο σύζυγος μιας μητέρας αναφέρεται στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού, επειδή θεωρείται ότι είναι ο πατέρας του παιδιού – ακόμη κι αν το ετερόφυλο ζευγάρι χρησιμοποίησε δότη σπέρματος – αλλά οι αρχές της Ιντιάνα υποστηρίζουν ότι μια γυναίκα σύζυγος, που είναι παντρεμένη με τη μητέρα ενός παιδιού, δεν έχει βιολογική σχέση με το παιδί και ως εκ τούτου δεν πρέπει να θεωρείται ότι είναι γονέας του.

Ένα από τα ζευγάρια έχει διπλή σύνδεση με το παιδί, καθώς η μια γυναίκα πραγματοποίησε την εγκυμοσύνη χρησιμοποιώντας ένα ωάριο που δωρίστηκε από τη σύζυγό της. Όλα τα ζευγάρια χρησιμοποίησαν δότες σπέρματος.

Η υπόθεση δίνει στο Ανώτατο Δικαστήριο την ευκαιρία να αρχίσει να πετσοκόβει την ισότητα των γάμων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως συνέβη και με τα δικαιώματα της άμβλωσης. Ο γάμος, για τα ετερόφυλα ζευγάρια, συνοδεύεται από την υποτιθέμενη πατρότητα, αλλά τώρα το Δικαστήριο θα μπορούσε να πει ότι αυτό ισχύει μόνο για τα στρέιτ ζευγάρια.

Στην απόφαση του Δικαστηρίου του 2015, Obergefell κατά Hodges, που νομιμοποίησε την ισότητα στον γάμο σε όλες τις Η.Π.Α., το Δικαστήριο δήλωσε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια δικαιούνται γάμο «με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τα ετερόφυλα ζευγάρια».

Και στην υπόθεση Pavan κατά Smith, το Δικαστήριο άλλαξε συνοπτικά μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Αρκάνσας, η οποία έκρινε ότι τα πιστοποιητικά γέννησης ήταν έγγραφα που περιέχουν «βιολογικές» πληροφορίες, απαιτώντας από το κράτος να χορηγήσει θεμελιωμένη γονεϊκότητα στις συζύγους των μητέρων. Μια υπόθεση της Φλόριντα είχε παρόμοια τύχη.

Όμως, στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης κατά Henderson της Ιντιάνα, το Δικαστήριο έχει λάβει ήδη αξιοσημείωτα μέτρα, για να διασφαλίσει ότι θα αναλάβει πιθανώς την υπόθεση. Η υπόθεση αμφισβητεί σκόπιμα την Pavan ισχυριζόμενη αμφιβολία, ότι το κράτος μπορεί εύλογα να υποθέσει ότι ένα αρσενικό είναι ο πατέρας χωρίς να ζητηθεί τεστ DNA, αλλά δύο γυναίκες χρειάζονται σπέρμα για να κάνουν ένα παιδί, οπότε δεν μπορούν και οι δύο να είναι γονείς.

Μια επιτροπή τριών δικαστών για το Εφετείο (7th Circuit Court) άκουσε την υπόθεση στις αρχές του 2017, αλλά περίμενε 32 μήνες για να εκδώσει μια απόφαση, που να συμφωνεί με τις μητέρες. Η επιτροπή των συντηρητικών δικαστών αποφάσισε τελικά ομόφωνα εξ ονόματος των μητέρων.

Εάν το εφετείο είχε εκδώσει την απόφαση κατά τη συνήθη χρονική περίοδο -περίπου τρεις μήνες- το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξακολουθούσε να περιλαμβάνει τον δικαστή Anthony Kennedy (ο οποίος έγραψε την απόφαση Obergefell), αλλά και τη φιλελεύθερη και ΛΟΑΤΚΙ+ σύμμαχο Ruth Bader Ginsburg. Και οι δύο δικαστές αντικαταστάθηκαν από ακροδεξιούς ιδεολόγους.

Και αντί να αρνείται συνοπτικά την υπόθεση, όπως είχε προηγουμένως κάνει, το Δικαστήριο ξαναπρογραμματίζει ιδιωτική διάσκεψη για την υπόθεση, λίγο μετά το θάνατο του Ginsburg. Μια ημέρα πριν από την ακρόαση της υπόθεσης, το Δικαστήριο ζήτησε από τις μητέρες να απαντήσουν στην έφεση, ένα σημάδι ότι ενδιαφέρονται να αναλάβουν την υπόθεση.

Εάν το Δικαστήριο αποφασίσει για την Ιντιάνα, τότε προειδοποιεί το Slate, «τα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια απόφαση, που θα μπορούσε να μετατρέψει τα παιδιά τους σε νομικά ξένα παιδιά προς το πρόσωπό τους.» 




Δες και αυτό!