Ο θάνατος του Freddie Mercury, από επιπλοκές του AIDS πριν από 29 χρόνια, συγκλόνισε τον κόσμο. Δεκαετίες αργότερα η φωνή και η μνήμη του εξακολουθούν να εκτιμώνται από εκατομμύρια κόσμου.

Ο βασικός τραγουδιστής των Queen αψήφησε τις συμβάσεις ενός τυπικού frontman του ροκ, φέρνοντας μια επιβλητική επιρροή στη σκηνή, που ήταν αντίθετη με οτιδήποτε υπήρξε πριν από αυτόν. Ο θρύλος του είναι μεγαλύτερος από τη ζωή του – οπότε είναι λογικό ότι η κληρονομιά που αφήνει να ξεπερνά τον θάνατό του.

Freddie Mercury

Παρόλο, που ο Freddie Mercury έχει μείνει στην ιστορία περισσότερο για τη μουσική του από οτιδήποτε άλλο, τους μήνες μετά τον θάνατό του, η διάγνωση του AIDS έκανε πρωτοσέλιδα για μέρες.

Το μουσικό είδωλο κρατούσε τη ζωή του εκτός σκηνής μακριά από τη δημοσιότητα. Συνεπής σε αυτό ήταν και κατά τα τελευταία δύο χρόνια της ζωής του, απομακρύνοντας τον εαυτό του σε ένα σπίτι στο Λονδίνο.

Αποκάλυψε ότι ήταν θετικός στον HIV μόλις μια μέρα πριν πεθάνει

«Ένιωσα σωστό να διατηρήσω αυτές τις πληροφορίες απόρρητες προκειμένου να προστατέψω το απόρρητο των γύρω μου» , έγραψε σε δήλωση, που κυκλοφόρησε όσο ήταν στο κρεβάτι του.

«Ωστόσο, ήρθε η ώρα οι φίλες/οι και οι θαυμάστριες/στές μου σε όλο τον κόσμο να γνωρίζουν την αλήθεια και ελπίζω ότι όλες/οι θα είναι μαζί μου, οι γιατροί μου και όλες/οι όσες/οι σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται ενάντια σε αυτήν την τρομερή ασθένεια.»

Freddie Mercury
Freddie Mercury

Ο Freddie Mercury μίλησε και ο κόσμος άκουσε

Πέντε μήνες αργότερα, σχεδόν εκατοντάδες ερμηνεύτριες/τές, συμπεριλαμβανομένων των Elton John, David Bowie και George Michael, συγκεντρώθηκαν για να πραγματοποιήσουν «το μεγαλύτερο send-off στην ιστορία» με μια συναυλία αφιερώματος που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Wembley του Λονδίνου προς τιμή του.

Τη συναυλία παρακολούθησαν 72.000 άτομα και μεταδόθηκε ζωντανά σε ακόμη ένα δισεκατομμύριο άτομα σε 76 χώρες, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια για την έρευνα για το AIDS. Το Mercury Phoenix Trust, που ιδρύθηκε στο όνομά του, έχει δωρίσει πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια σ’ αυτό το εγχείρημα.

Ήταν μια ζωτική ώθηση τη στιγμή που η διοίκηση του προέδρου Reagan «βρισκόταν σε απόλυτη άρνηση», σχετικά με την κρίση του AIDS και λίγες διασημότητες αισθάνονται άνετα να μιλήσουν γι’ αυτό.

Freddie Mercury

Μας άφησε μεγάλη κληρονομιά

«Οι διασημότητες δε θα είχαν κάνει τίποτα αν το κοινό ήταν σιωπηλό, αν δεν υπήρχε ο εξαιρετικός ακτιβισμός του κόσμου», δήλωσε ο Ronald Bayer, ειδικός στην ιστορία του AIDS, μιλώντας στο περιοδικό Time.

Αλλά, ο Freddie Mercury δεν μπορούσε ποτέ να οριστεί από την ασθένεια, που του πήρε τη ζωή, και σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα η κληρονομιά του είναι πιο μεγάλη από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί.

Το αστέρι ήταν υπεύθυνο για μερικά από τα πιο εμβληματικά ρούχα της εποχής και το μοναδικό του στυλ έχει αφήσει μια διαρκή επιρροή στην πασαρέλα, σύμφωνα με τη Vogue.

Φόρεσε γυναικεία ρούχα, ξέφυγε από τα όρια και έπαιξε με τους κανόνες του φύλου, με τρόπο που αντηχεί σε αμέτρητους σχεδιαστές και σχεδιάστριες σήμερα.

Freddie Mercury
Freddie Mercury

«Το στυλ του Freddie ήταν πολύ στοχευμένο και πάντα συμπαγές» , λέει η στιλίστας και καλλιτεχνική σύμβουλος Charlotte Pilcher, τονίζοντας την τάση του για άνετα λευκά παντελόνια, κολλητά γιλέκα “και ένα μείγμα της σειράς ρούχων αστυνομικών σε μοτοσυκλέτα των ΗΠΑ της δεκαετίας του ’70… με κάτι από Versace glamour.”

Από τα βελούδινα στρατιωτικά μπουφάν του Saint Laurent μέχρι τις κάπες του Y/Project και τα κορδόνια της Vivienne Westwood, οι απόηχοι του στυλ του Freddie Mercury παραμένουν γύρω μας, τόσο στην πασαρέλα όσο και στους κεντρικούς δρόμους.

Άνοιξε τον δρόμο για μια πιο σίγουρη, θεατρική πράξη ανάμεσα σε πολλές/ούς από τις/ους σύγχρονες/ους καλλιτέχνιδες/ες του σήμερα, που διαμόρφωσαν ανεξίτηλα την επόμενη γενιά της ποπ και ροκ μουσικής. Έχει αναφερθεί ως μουσική επιρροή από όλες/ους, από τους Faith Hill και Mastodon, έως τον Rob Zombie και την Katy Perry, μια απόδειξη της ποικιλομορφίας της γκάμας του.

«Το πρώτο που άκουσα ήταν το «Killer Queen» και το «Don’t Stop Me Now» , είπε η Perry στο Forbes για τον πρώτο δίσκο των Queen. «Αναφορικά με το «Don’t Stop Me Now» όλες οι αναλογίες που είναι [σε αυτό το τραγούδι] είναι καταπληκτικές.» 

Ακόμα και ο George Michael, ένα είδωλο από μόνος του, φιλοδοξούσε να είχε τη φανταστική δύναμη του Freddie Mercury: «Πηγαίνοντας να δεις ανθρώπους σαν τον Freddie Mercury συνειδητοποιούσες ότι ήταν κάτι που ήθελες να στοχεύσεις όσον αφορά τη φυσική παρουσία στη σκηνή», είπε.

«Μην κάνετε λάθος γι’ αυτό, ο Freddie Mercury θα μπορούσε να τραγουδάει όπερα με τον Pavarotti», πρόσθεσε ο τραγουδιστής-τραγουδοποιός Ben Harper.

Αυτή είναι πραγματικά η μεγαλύτερη κληρονομιά του: πώς ένα αγόρι, με το όνομα Farrokh Bulsara, που γεννήθηκε στο νησί της Τανζανίας στη Ζανζιβάρη, κέρδισε τη θέση του στο πάνθεον των μεγαλύτερων ερμηνευτών στην ιστορία.

Οι ερμηνείες του παραμένουν τόσο έντονα σήμερα, όσο ήταν και πριν από 30 χρόνια, και παρόλο που πέθανε νωρίς, η ασταμάτητη πολιτιστική και μουσική επιρροή που άφησε πίσω του, σημαίνει ότι αυτός και η δουλειά του άντεξαν πολύ πέρα από τη ζωή του, και θα αντέξουν πολύ πέρα και από τη δική μας.

18 σπάνιες φωτογραφίες του Freddie Mercury με τον σύντροφό του