#OurComingOutStory: Όταν είπα στη μητέρα μου ότι είμαι genderqueer

22/11/2020

Η Ειρήνη είναι 27 χρόνων. Πρόσφατα έκανε coming out στη μητέρα της, Φλώρα, ως genderqueer. Όπως λέει και η ίδια πρόκειται για ένα από τα δύο coming-out που της έχει κάνει.

Ποιο ήταν το πρώτο coming out σου;

Ειρήνη: Το πρώτο ήταν ως λεσβία πριν πολλά χρόνια. Και δεν ήταν ακριβώς coming out. Η μάνα μου το κατάλαβε, το πήρε πρέφα με έναν τρόπο τέλος πάντων (γέλια).
Φλώρα: Ήταν αρκετά μικρή, όταν έγινε αυτό.

Πώς αυτοπροσδιορίζεσαι;

Ε: Γενικά είμαι gender non-conformative, αλλά ουσιαστικά είμαι genderqueer. Σε καμία περίπτωση δηλαδή δεν δηλώνω cisgender. Στα ελληνικά κυρίως κινούμαι με το «η/αυτή» και το όνομα Ειρήνη αλλά αυτοπροσδιορίζομαι και με το «ο/αυτός» και το όνομα Τristan. Αλλά ας κρατήσουμε εδώ το Ειρήνη. Από πάρα πολύ μικρή ηλικία ήμουν σίγουρη για τη σεξουαλικότητα μου. Δηλαδή ότι με ελκύουν θηλυκότητες. Σε σχέση με την ταυτότητα φύλου πάντα είχα μια δυσφορία και με τα αναπαραγωγικά όργανα. Μπορώ να πω ότι τα τελευταία τρία χρόνια, όσο πάει γίνεται και εντονότερο. Bέβαια υπάρχουν και περίοδοι που δεν έχω κανένα θέμα για αυτό κιόλας δηλώνω genderqueer, γιατί δεν είναι ότι δεν θέλω να είμαι γυναίκα αλλά δεν είναι ότι και θέλω ταυτόχρονα. Είναι πολύ μπερδεμένο και για μένα.

Πότε μίλησες στη μητέρα σου γι΄αυτό;

Ε: Φέτος το καλοκαίρι. Ήμασταν στη θάλασσα, είχαμε πάει προς Λαγονήσι. Ουσιαστικά σκεφτόμουν το αν θα κάνω μετάβαση. Ψυχολογικά σίγουρα δεν είμαι έτοιμη ακόμα.

φωτογραφία: Γιώργος Καλφαμανώλης

Εσείς πώς αντιδράσατε;

Φλώρα: Παραξενεύτηκα κάπως. Δεν ήξερα ότι θα έχει κι άλλο coming out (γέλια). Και λέω «θεέ μου εντάξει τώρα». Αλλά μετά κατάλαβα. Η ένσταση μου είναι για το θέμα υγείας που είναι το βασικό για μένα. Δεν με πειράζει τίποτα άλλο. Ευτυχισμένη να είναι, εμένα δεν με ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Εγώ δεν δίνω σημασία δεν με ενδιαφέρει τι λέει ο άλλος. Κι αν έρθουν και μου πουν κάτι για την Ειρήνη εγώ το κόβω αμέσως. Στις φίλες μου έχω πει ότι η Ειρήνη είναι λεσβία. Δεν ξέρω ακόμη πως να εξηγήσω τα υπόλοιπα.

Άλλαξε η σχέση σας μετά τα coming out;

Ε: Δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Εγώ νομίζω ότι η μάνα μου πάντα το ήξερε.
Φ: Ναι το ήξερα από πολύ μικρή. Γιατί και εγώ ήμουν ανοιχτόμυαλη με τη σεξουαλικότητα μου. Το είχα καταλάβει για την Ειρήνη, το είχα πει στον πατέρα της. Ο πατέρας της δεν ήθελε να το παραδεχτεί. Του έλεγα ότι φαίνεται ποιες είναι οι διαθέσεις της, το έβλεπα. Και καμιά φορά όταν την ντύναμε στις Απόκριες, δεν ήθελε ποτέ να ντύνεται πριγκίπισσα. Φόραγε τη στολή του μπαμπά της για να καταλάβεις. Ιππότης. Γι’ αυτό και προτιμούσα να μην την ντύνω βασίλισσα ή κάτι τέτοιο γιατί ένιωθε περίεργα. Ένιωθε άβολα. Αν δεις κάποιες φωτογραφίες την βλέπεις και λες ότι είναι ένα πολύ όμορφο αγοράκι.

Ενώ το είχατε καταλάβει είχατε κάνει κάποια συζήτηση;

Ε: Παλιά είχαμε ένα κινητό που ήταν λίγο πολύ της οικογένειας και το χρησιμοποιούσαμε όταν δεν είχαμε κάρτα. Και εγώ είχα πάρει αυτό το κινητό και είχα στείλει κάποια μηνύματα στην κοπέλα μου. Δεν τα διέγραψα. Τα είδε η μάνα μου και μου έστειλε μήνυμα: «διάβασα τα μηνύματα που έστελνες με την τάδε». Τη ρώτησα πώς ένιωσε; Και έστειλε μεταξύ σοβαρού και αστείου «εντάξει έχω πάρει ένα ηρεμιστικό και τώρα είμαι καλά (γέλια)».

Αν ακούσεις ομοφοβικά σχόλια τα λες στη μητέρα σου;

Ε: Ναι, αλλά πια μπορώ να πω ότι ομοφοβικά σχόλια δεν δέχομαι. Πιο πολύ για τα κιλά μου.

Εσείς, πώς αντιδράτε αν ακούσετε κάποιο σχόλιο για το παιδί σας;

Φ: Τους βάζω στη θέση τους κανονικά. Γενικά, αποφεύγω να κάνω τέτοιους ανθρώπους παρέα. Ας κοιτάει την οικογένεια του ο καθένας.

Θεωρείτε ότι υπάρχει κάποια κατάλληλη στιγμή για να κάνει κάποιο άτομο coming out;

Ε: Ανάλογα που. Αν είναι σε φίλους εγώ πιστεύω ότι το coming out δεν θα πρέπει καν να συζητιέται, πρέπει να είναι αυτονόητο. Είναι φίλοι σου, είστε και συνομήλικοι, οπότε η αποδοχή πρέπει να είναι αυτονόητη. Σε γονείς μόνο όταν ο άλλος νιώθει ασφαλής και ξέρει ότι δεν θα χάσει την στέγη του. Αν είναι οικονομικά εξαρτημένος δηλαδή και ζει από τους γονείς του. Γενικά είναι καλό να μην υπάρχει βιασύνη με τους γονείς. Να διαβάζεις την κατάσταση και να πράττεις αναλόγως.
Φ: Ως γονιός πιστεύω πως δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή. Το παιδί μου το ξέρω, ξέρω τι είναι. Γιατί να έρθει να μου πει αφού το βλέπω το παιδί μου, το καταλαβαίνω. Ο πατέρας της στην αρχή είχε άρνηση. Αλλα κι ο πατέρας που είναι δύσκολος άνθρωπος και συντηρητικός, το δέχτηκε. Αυτό που λέει η Ειρήνη για κάποιους γονείς που το κάνουν, δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν είσαι γονιός για μένα και το λέω πολύ σοβαρά. Το παιδί σου πρέπει να το στηρίζεις πολύ. Διώχνεις ένα παιδί και μετά τι; Πιστεύεις ότι θα αλλάξει; Και εγώ βρέθηκα μερικές φορές σε δύσκολη θέση στο παρελθόν. Αλλά το πάλεψα με τον κοινωνικό μου περίγυρο και εγώ. Αλλά τους έβαλα στην θέση τους. Εμένα οι σεξουαλικές μου διαθέσεις είναι και για τις γυναίκες για αυτό δεν μου φαίνεται παράξενο. Κάνουν coming out και οι γονείς, ξέρετε (γέλια).
Ε: Έχουμε πολλά coming out εμείς στην οικογένεια.

Το ότι έχετε μια τέτοια σχέση σε έχει βοηθήσει με το να είσαι πιο οut γενικά στην ζωή σου;

Ε: Δεν το συζητώ. Από το λύκειο ήμουν οut τελείως.
Φ: Την βοήθησα πολύ σε αυτό. Της έλεγα να μην δίνει σημασία γιατί στεναχωριόταν καμιά φορά και εκνευριζόταν.

φωτογραφία: Γιώργος Καλφαμανώλης

Τι συμβουλές θα δίνατε σε άλλους γονείς που έχουν να διαχειριστούν το coming out του παιδιού τους;

Φ: Πρώτον να μην πάθουν πανικό. Αρχίζουν και τσακώνονται και μεταξύ τους τα ζευγάρια. Το σημαντικό είναι η αποδοχή και η στήριξη του παιδιού. Και η προστασία κυρίως από τους εξωτερικούς παράγοντες. Αν είσαι safe μέσα στο σπίτι σου και κάτω από τις φτερούγες της οικογένειας σου δεν θα πάθεις τίποτα.

Θέλετε να μας πείτε και κάτι τελευταίο;

Ε: Εγώ πιστεύω πρώτα ένα κουήρ άτομο πρέπει να δουλέψει με τον εαυτό του και ακόμα κι αν δεν ταιριάζει με κάποια ταυτότητα 100% να φτιάξει μια δικιά του. Be yourself. Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις νόρμες. Αν δεν είσαι κακοποιητικό απέναντι σε άλλα άτομα και τοξικό, και προσπαθείς να δουλέψεις με τον εαυτό σου, δεν κάνεις κάτι λάθος. Η σεξουαλικότητα είναι σεξουαλικότητα. Και η ταυτότητα φύλου επίσης είναι ταυτότητα φύλου. Δεν είναι επιλογή. Δεν φταις σε κάτι.
Φ: Εγώ θέλω να πω ότι τα παιδιά σου πρέπει να τα στηρίξεις. Είναι η Ειρήνη, μπορεί να θέλει να είναι ο Τρίσταν. Για μένα όμως είναι το παιδί μου, δεν με νοιάζει τίποτα όπως και να είναι. Το στηρίζω.

κείμενο: Ανδρομάχη Κουτσουλέντη

*Το αφιέρωμα με τις coming out ιστορίες αναγνωστών μας δημοσιεύτηκε στο Antivirus 93.




Δες και αυτό!