Ολλανδία: Νομοσχέδιο για απαγόρευση των διακρίσεων και στα θρησκευτικά σχολεία

18/11/2020
από
Ολλανδία, νομοσχέδιο, σχολεία

Αρκετά κόμματα στην Ολλανδία έχουν ξεκινήσει μια πολύπλευρη προσπάθεια να απαγορεύσουν στα σχολεία να αρνούνται τις μαθήτριες και τους μαθητές βάσει του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, ή των γονιών τους.

Ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Εργατικό Κόμμα, καθώς και μια παρόμοια πρόταση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ελπίζει να τροποποιήσει ένα άρθρο στο Σύνταγμα της Ολλανδίας, που χρησιμοποιείται καταχρηστικά από ομοφοβικές/ούς εκπαιδευτικούς.

Τέλος στην πολιτική διάκρισης

Οι NL Times ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο έχει ήδη συγκεντρώσει την υποστήριξη μιας πολυκομματική πλειοψηφία στο Tweede Kamer (το κατώτερο κοινοβούλιο του ολλανδικού κοινοβουλίου) συμπεριλαμβανομένου του κυβερνώντος-δεξιού λαϊκού κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία και τους Δημοκρατικούς 66.

Μία ομάδα 87 νομοθέτων προσπαθεί να «τερματίσει την πολιτική διάκρισης που μπορούν να εφαρμόσουν τα ειδικά σχολεία» , δήλωσε το μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Jasper van Dijk στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό Nederlandse Omroep Stichting.

«Είναι εντελώς παράλογο που ένα σχολείο μπορεί να αρνηθεί ένα παιδί, επειδή δεν είναι χριστιανό», είπε ο van Dijk. “Θα προτιμούσα να δω όλα τα παιδιά να πηγαίνουν μαζί στο σχολείο.” 

Επιμένει φοβικά η υπουργός Παιδείας

Όλο αυτό έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου η υπουργός Παιδείας, Arie Slob, εξόργισε νομοθέτες και ακτιβιίστριες/ές ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων υπερασπιζόμενη τη θέση των χριστιανικών σχολείων, να αναγκάζουν γονείς και κηδεμόνες να υπογράφουν αντι-κουήρ δηλώσεις, όπως αυτές που απορρίπτουν ότι υπάρχει ομοφυλοφιλία, πριν παραδεχτούν το παιδί τους.

«Ένα σχολείο θα πρέπει να μπορεί να αρνηθεί παιδιά από ΛΟΑΤ+ οικογένειες» , επιμένει η υπουργός Παιδείας.

Σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη μελών της κυβέρνησης, η Slob (η ίδια είναι μέλος του κόμματος της Χριστιανικής Ένωσης), θεώρησε το άρθρο 23 ως τον κύριο σκελετό του επιχειρήματός της.

Το άρθρο αυτό του συντάγματος χρονολογείται από το 1917 και αναφέρει ότι τα κρατικά και ιδιωτικά σχολεία είναι ισότιμα ​​και οι εκπαιδευτικοί είναι ελεύθεροι να οργανώσουν τη διδασκαλία με βάση ένα συγκεκριμένο σύνολο πεποιθήσεων, όπως μια θρησκεία.

Αυτό επιτρέπει στα ιδιωτικά σχολεία θρησκευτικών σχολείων στην Ολλανδία να αρνούνται να δεχτούν μαθήτριες/τές των οποίων οι οικογένειες δεν προσυπογράφουν την πεποίθηση ή την ιδεολογία στην οποία βασίζεται η διδασκαλία.

Και τα δύο κόμματα του συνασπισμού, το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Προσφυγής και το ChristenUnie, αντιτίθενται στην τροποποίηση του άρθρου 23.

Προς τροποποίηση της νομοθεσίας στην Ολλανδία

Η πλευρά των νομοθετών που είναι υπέρ της τροποποίησης, απαντά στη Slob, ότι το άρθρο 23 έρχεται σε σύγκρουση με το Άρθρο 1 (περί της απαγόρευσης των διακρίσεων), αλλά και με τους διάφορους νόμους περί ισότητας. Μόλις φέτος, το Tweede Kamer ψήφισε με έμφαση για να προσθέσει τον «σεξουαλικό προσανατολισμό» ως προστατευμένο χαρακτηριστικό.

«Ως σχολείο, δεν μπορεί να έχεις το καθήκον να δημιουργήσεις ένα ασφαλές περιβάλλον για μαθήτριες/τές και ταυτόχρονα, να απαιτείς μια δήλωση από τους γονείς, που να απορρίπτουν την ομοφυλοφιλία» , δήλωσε ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Peter Kwint.

«Αυτό δημιουργεί ένα λιγότερο ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, τόσο στο σχολείο, όσο και στο σπίτι.» 




Δες και αυτό!