Η ομάδα που προσπαθεί να δώσει φωνή στα ΛΟΑΤΚΙ άτομα της Κορινθίας

17/11/2020

Ο Γιώργος Τασιούλης είναι μέλος της ομάδας «Λοατκι Κόρινθος και Φίλοι», η οποία ξεκίνησε πριν λίγους μήνες μέσα από το Facebook. Σήμερα με περισσότερα από 1.100 άτομα να ακολουθούν τη σελίδα η ομάδα ευελπιστεί να δώσει φωνή στα ΛΟΑΤ+ άτομα της Κορινθίας ξεπερνώντας το «σύνδρομο της ντροπής».

Μίλησέ μας λίγο για την ομάδα «Λοατκι Κόρινθος και Φίλοι». Πώς δημιουργήθηκε, από ποια άτομα και ποιοι είναι οι στόχοι της;

Αρχικά με προβλημάτιζε το γεγονός ότι στην Κορινθία δεν υπήρχε μια ομάδα, ένας φορέας ή οτιδήποτε άλλο που να ασχολείται κυρίως με θέματα που απασχολούν την τοπική ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Έτσι, μια μέρα το καλοκαίρι του 2020, δημιούργησα τη σελίδα στο facebook «Λοατκι Κόρινθος & Φίλοι», χωρίς να γνωρίζω αν θα υπάρξει υποστήριξη, αλλά ένας τρόπος για να το μάθω ήταν να το πράξω. Στην πορεία αρκετά άτομα, ΛΟΑΤΚΙ και μη, επικοινώνησαν μέσω της σελίδας και έτσι σήμερα υπάρχουν περίπου 10 άτομα που συγκροτούν τη ΛΟΑΤΚΙ ομάδα Κορίνθου και πάνω από 1000 ακόλουθοι στη σελίδα. Οι στόχοι της ομάδας μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

  • Ορατότητα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Κορινθίας. Υπάρχουμε και είμαστε μέρος της κορινθιακής ζωής. 
  • Παροχή οποιασδήποτε βοήθειας (υλική, ψυχολογική κτλ) είναι δυνατόν στη ΛΟΑΤΚΙ, και όχι μόνο, κοινότητα. Σίγουρα οι δράσεις μας αφορούν κατά βάση τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, αλλά πάντοτε στηρίζουμε οποιαδήποτε άλλη ομάδα ή άτομο έχει βρεθεί σε θέση καταπίεσης.
  • Δημιουργία δράσεων υπέρ των διεκδικήσεων των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.
  • Νομική αναγνώριση της ομάδας μας, όταν συλλεχθούν οι οικονομικοί πόροι.

https://www.facebook.com/lgbtqiKorinthos/posts/166861108421993

Τι σημαίνει να ζεις ως ανοιχτά ΛΟΑΤ+ στην Κόρινθο;

Το να μην κρύβεις τη ΛΟΑΤΚΙ ταυτότητά σου σίγουρα σε βοηθάει να καταλάβεις με ποια άτομα αξίζει να ασχοληθείς και με ποια όχι. Δυστυχώς όμως και στην Κορινθία υπάρχει μεγάλη προκατάληψη απέναντι στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και άγνοια στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Οι άνθρωποι που είναι ρατσιστές θα σε απομονώσουν σε όλα τα επίπεδα (επαγγελματικά, κοινωνικά κτλ) και κάποιες φορές ενδέχεται να προβούν και σε άσκηση βίας (λεκτική, σωματική κτλ). Η κατάσταση είναι σίγουρα δυσκολότερη για τους ΛΟΑΤΚΙ μαθητές, που αντιμετωπίζουν συχνά φαινόμενα bullying.

Πόσο σημαντικές θεωρείς τέτοιες πρωτοβουλίες, σας π.χ. η δημιουργία σας ομάδας σας, για την ενδυνάμωση των τοπικών ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων;

Η κορινθιακή ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας, πάσχει από το «σύνδρομο της ντροπής», το οποίο είναι εμπόδιο σε κάθε σοβαρή προσπάθεια ανάδειξης των προβλημάτων, καταγγελίας και πίεσης ώστε να βρεθούν λύσεις. Αυτό οδηγεί στην διαιώνιση των διακρίσεων και στην ανοχή των προκαταλήψεων μέσα σε σιωπή και αδράνεια. Η συλλογικότητα και η οργάνωση ομάδων δημιουργεί ένα δίκτυο ορατότητας και ασφάλειας όπου οι αντιδράσεις και οι αντιστάσεις μπορούν να ακούγονται χωρίς φόβο ή συστολή. Είναι πολύ σημαντικό για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα της πόλης να γνωρίζουν πως δεν είναι μόνα και πως υπάρχει ένας ασφαλής χώρος όπου μπορούν να εκφραστούν και να μοιραστούν ό,τι τα απασχολεί.

https://www.facebook.com/lgbtqiKorinthos/posts/166610881780349

Πριν λίγο καιρό ξεκινήσατε και μια διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής υπογραφών με στόχο τη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Πώς πρόεκυψε αυτή η πρωτοβουλία (βρείτε το ψήφισμα της εκστρατείας #marriage4all στο avaaz, εδώ). 

Η ιδέα προέκυψε από όλη τη ΛΟΑΤΚΙ ομάδα Κορίνθου. Είναι απαράδεκτο η νομοθεσία να συμπεριφέρεται με ρατσισμό στους πολίτες στους οποίους απευθύνεται. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την περίπτωση του πολιτικού γάμου, όπου υπάρχει ρατσιστικός διαχωρισμός ανάμεσα στα ετερόφυλα και στα ομόφυλα ζευγάρια. Το σύμφωνο συμβίωσης έλυσε αρκετά προβλήματα, ωστόσο μερικά παραμένουν, όπως η μη αναγνώριση του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών που έλαβε χώρα στο εξωτερικό καθώς και το ρατσιστικό κίνητρο το νόμου που απαγορεύει το γάμο ομοφύλων. Δεδομένων των πόρων μας (ανθρωπίνων και οικονομικών) ξεκινήσαμε ένα ηλεκτρονικό ψήφισμα στο avaaz για την επέκταση του πολιτικού γάμου και στα ομόφυλα ζευγάρια και ονομάσαμε την εκστρατεία #marriage4all. Στόχος είναι η συλλογή όσο το δυνατών περισσότερων υπογραφών και η αποστολή τους στα μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. Ευελπιστούμε η συγκεκριμένη προσπάθεια να λάβει υποστήριξης και να μπορέσουμε να επεκταθούμε και σε επιπλέον διεκδικήσεις, όπως αυτή της τεκνοθεσίας. Προσκαλούμε λοιπόν όλα τα άτομα και φορείς που επιθυμούν μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό να στηρίξουν αυτή την εκστρατεία #marriage4all και είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε άλλη ιδέα και βοήθεια προωθεί τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και μια κοινωνία χωρίς ρατσισμό.

https://www.facebook.com/lgbtqiKorinthos/posts/160483312393106

Πόσο πιστεύεις ότι η πανδημία αλλά και το καθεστώς της καραντίνας έχουν επηρεάσει τη ζωή των ΛΟΑΤ+ ατόμων στην Ελλάδα;

Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο που τα βλέπεις. Από τη μία πλευρά η πανδημία έχει απομονώσει όλα τα άτομα, στερώντας τη φυσική επικοινωνία και αλληλεπίδραση. Από την άλλη πλευρά έχει ωθήσει πολλές δράσεις να γίνονται διαδικτυακά, γεγονός το οποίο επιτρέπει σε οποιοδήποτε άτομο έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο να συμμετέχει σε αυτές και έτσι έχει βοηθηθεί πολύ και η ΛΟΑΤΚΙ ομάδα Κορίνθου να έχει φωνή σε πρωτοβουλίες που σε άλλη περίπτωση δε θα μας ήταν προσβάσιμες.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!