Στο στόμα του λύκου απειλούν να στείλουν οι ελληνικές αρχές έναν Νιγηριανό γκέι ακτιβιστή

16/11/2020
από

Τέσσερις απορριπτικές αποφάσεις του αιτήματός του για άσυλο έχει πάρει ο Γιουζέν Μαντουγέγκμπου.

Πριν από τρεις εβδομάδες περίπου, στις 27 Οκτωβρίου, δικάζονταν στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νιγηρίας 47 άνδρες με την κατηγορία ότι εκδήλωσαν σε δημόσιο χώρο την γκέι ταυτότητά τους. Εντέλει το κατηγορητήριο κρίθηκε ελλιπές και έτσι οι κατηγορούμενοι γλίτωσαν την καταδίκη τους σε δέκα χρόνια φυλακή, σύμφωνα με τα δρακόντεια μέτρα με τα οποία η χώρα διώκει τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό.

Σε μια από τις λίγες παγκόσμιες έρευνες σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα (Pew Global Attitudes Project, 2007) η Νιγηρία ερχόταν δεύτερη μεταξύ 45 χωρών στον κοινωνικό στιγματισμό της ομοφυλοφιλίας, με το 97% των κατοίκων να δηλώνουν ότι δεν πρέπει να γίνεται δεκτός ο τρόπος ζωής των ΛΟΑΤΚΙ.

Σε αυτή τη χώρα, στο στόμα του λύκου, απειλούν να στείλουν οι ελληνικές αρχές έναν Νιγηριανό γκέι άνδρα, τον Γιουζέν Μαντουγέγκμπου, ο οποίος έχει ζητήσει άσυλο από το 2016. Τέσσερις απορριπτικές αποφάσεις του αιτήματός του για άσυλο έχει πάρει ο Γιουζέν, που δείχνουν τον πρόχειρο και ελλιπή τρόπο εξέτασης πολλών αιτημάτων ασύλου στη χώρα μας, ιδίως σε ό,τι αφορά ΛΟΑΤΚΙ πρόσωπα.

Μια πέμπτη απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών έκρινε ότι συντρέχουν νέα στοιχεία στον φάκελό του και πρέπει να εξεταστούν από την υπηρεσία Ασύλου που απέρριψε κακώς το λεγόμενο μεταγενέστερο αίτημα ασύλου το 2019. Ετσι, αύριο, το κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ασύλου στον Αλιμο υποχρεούται πια να εξετάσει τα στοιχεία που δείχνουν την ακτιβιστική δράση του Γιουζέν τα τελευταία χρόνια, με άρθρα και ομιλίες σε διεθνείς εκδηλώσεις και οργανισμούς, με τα οποία διεκδικεί την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ και την άρση των διακρίσεων.

Ανάμεσα στα στοιχεία αυτά, υπάρχει βίντεο από τη συμμετοχή του Γιουζέν στο «Interpride Athens 2019», μια συνάντηση εκπροσώπων του «Pride» από όλο τον κόσμο, όπου μαζί με το δικηγόρο του Σπύρο Κουλοχέρη υπογράμμισαν ότι πρέπει να ενταθεί ο αγώνας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων και ιδιαίτερα όσων έχουν υποστεί βασανιστήρια και εξευτελιστική μεταχείριση στη χώρα τους, όπως ο Γιουζέν.

Ισως έτσι να καλύπτονται οι ενστάσεις που προέβαλε η απορριπτική απόφαση της υπηρεσίας Ασύλου το 2016, που έκρινε ότι δεν είναι γκέι ο Γιουζέν, καθώς οι απαντήσεις του στην εξονυχιστική εξέταση είχαν «λογικά κενά». Μεταξύ αυτών: «δεν μπόρεσε να περιγράψει με σαφήνεια τον τρόπο που συνειδητοποίησε ότι είναι ομοφυλόφιλος καθώς ανέφερε ότι ένιωσε για πρώτη φορά έλξη όταν είδε έναν άνδρα στο πάρκο και συνειδητοποίησε ότι είναι γκέι». Και όμως, η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσφυγών δεν κάλεσε αυτοπροσώπως τον Γιουζέν για διευκρινίσεις, αλλά επανέλαβε πανομοιότυπα την πρωτοβάθμια απόφαση, προκαλώντας σοβαρά ερωτήματα αν μπήκε πράγματι στον κόπο να την εξετάσει.

«Συνήθως στις συνεντεύξεις για την αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων, για να περάσει κανείς τις εξετάσεις και να πείσει, θα πρέπει η εικόνα του να ταυτίζεται με τα στερεότυπα που έχει στο μυαλό του το πρόσωπο που αποφασίζει. Μια ερώτηση που έχω ακούσει πολλές φορές να γίνεται σε ομοφυλόφιλους άνδρες είναι με τι παιγνίδια έπαιζαν παιδιά. Η σωστή είναι «με κούκλες», η λάθος «με αυτοκινητάκια». Μια λάθος απάντηση μπορεί να είναι μοιραία. Ο έλεγχος αξιοπιστίας χρειάζεται εκπαίδευση, μελέτη, χρόνο, ευήκοα ώτα, σεβασμό και διάθεση κατανόησης για τον άλλον άνθρωπο», σημειώνει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κουλοχέρης.

με πληροφορίες από efsyn.gr




Δες και αυτό!