Έρευνα: Η ελληνική νεολαία υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

13/11/2020
από

Σε πρόσφατη έρευνα η ελληνική νεολαία φαίνεται πως είναι περισσότερο προοδευτική από την προηγούμενη γενιά, είναι υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, θεωρεί τις αμβλώσεις δικαίωμα των γυναικών, και είναι κατά της δημιουργίας κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων.

Παρόλο, που τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αρμόζει να τίθενται ως ερωτήσεις στους ανθρώπους για να πουν τη γνώμη τους, καθώς είναι καθολικά, αδιαπραγμάτευτα και δεν υπόκεινται σε γνώμες και αντιλήψεις, ωστόσο, ας δούμε τα -κατά τα άλλα- ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας.

ελληνική νεολαία

Πρόκειται για έρευνα από το Ινστιτούτο Νίκου Πουλαντζά, σε συνεργασία με την εταιρία ερευνών Prorata, με τίτλο: Νεολαία: Συνήθειες, Αντιλήψεις και Πολιτική Συμπεριφορά“, η οποία πραγματοποιήθηκε, όπως αναφέρεται, με συλλογή δεδομένων μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 10 Μαρτίου 2020, σε δείγμα 497 ατόμων. Ο πληθυσμός της έρευνας είναι οι νέοι και οι νέες που κατοικούν στην Ελλάδα και έχουν ηλικία από 17-34 ετών.

Σε ότι αφορά στο φύλο, το ερωτηματολόγιο βασίστηκε στο δίπολο άνδρας-γυναίκα, δίνοντας, ωστόσο, και μία τρίτη επιλογή “Άλλο/Δεν αποδέχομαι τη διάκριση” , που άγγιξε το 1%. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων απάντησαν ήταν άνδρες.

Ναι στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια

Το στατιστικό που ξεχωρίσαμε είναι η κατοχύρωση του δικαιώματος τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια (υπέρ 50%, κατά 40%) που συγκέντρωσε περισσότερες θετικές γνώμες έναντι των αρνητικών.

Άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά αφορούν στη νομιμοποίηση της χρήσης κάνναβης για ψυχαγωγικούς λόγους (υπέρ 49%, κατά 39%). Ακόμη, αρνητική εμφανίζεται η πλειοψηφία της νεολαίας στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (υπέρ 39%, κατά 51%), καθώς και στη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης των προσφύγων (υπέρ 38%, κατά 51%).

Η νεολαία διχάζεται με περισσότερες αρνητικές τοποθετήσεις για τις προτάσεις που αφορούν την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών (υπέρ 43%, κατά 47%) και την κατάργηση των σχολικών παρελάσεων (υπέρ 43%, κατά 50%).

Αδιάφορη, αλλά τελικά όχι

Σε ότι αφορά στην πολιτική 8 στα 10 ερωτώμενα άτομα δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται «πολύ» ή «αρκετά» για την πολιτική. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι νέες/οι χαρακτηρίζουν τη γενιά τους ως αδιάφορη (45%), κάτι ωστόσο που δεν επιβεβαιώνεται από τις απαντήσεις τους σε σχέση με την κοινωνική και πολιτική ενεργοποίησή τους, γεγονός που πιθανόν, όπως σημειώνει η συγγραφική ομάδα “δείχνει ότι η νέα γενιά έχει αποδεχθεί και ενσωματώσει την κριτική που της γίνεται από τις προηγούμενες γενιές.” Υπογραμμίζουν ακόμη το γεγονός ότι “είναι εξαιρετικά υψηλό το ποσοστό (42%) όσων επέλεξαν να χαρακτηρίσουν τη γενιά τους ως αγχωμένη, στοιχείο το οποίο σε συνδυασμό με τις απαντήσεις που χαρακτηρίζουν τη νέα γενιά άτυχη (23%) και κουρασμένη (13%) είναι ενδεικτικό της πίεσης που υφίσταται, λόγω και της δεκαετούς κρίσης, η νεολαία.” 

 

 




Δες και αυτό!