Επιστολή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης απέστειλε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), τονίζοντας την αναγκαιότητα απρόσκοπτης πραγματοποίησης των δικών για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, οι μόνες δίκες εκούσιας δικαιοδοσίας που δεν αναστέλλονται είναι αυτές που αφορούν τη θέση σε δικαστική συμπαράσταση.

Όμως οι δίκες που αφορούν στη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου γίνονται σε ιδιαίτερο γραφείο χωρίς δημοσιότητα και συνεπώς δεν δημιουργούνται συνθήκες διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας.

Το Σωματείο τονίζει πως η αναστολή αυτή κάνει ακόμη πιο χρονοβόρα μία διαδικασία που σύμφωνα με συστάσεις όλων των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι διαδικασίες νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου πρέπει να είναι: «ταχείες, διαφανείς και προσβάσιμες διαδικασίες, βασιζόμενες στον αυτοπροσδιορισμό, ως προς την αλλαγή των ονομάτων και του καταχωρισμένου φύλου των διεμφυλικών ατόμων».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η παράταση αυτού του κρίσιμου μεσοδιαστήματος λόγω αναστολής των δικών εκούσιας δικαιοδοσίας, κάνει τα διεμφυλικά πρόσωπα ακόμη πιο ευάλωτα στις διακρίσεις, και μάλιστα δίχως να διακυβεύεται η δημόσια υγεία, διότι οι δίκες αυτές γίνονται σε ιδιαίτερο γραφείο και συνεπώς δεν δημιουργούνται συνθήκες συνωστισμού.

Τέλος, το Σωματείο ελπίζει πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσει το ζήτημα αυτό με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία απέναντι σε πρόσωπα που βιώνουν στο μέγιστο βαθμό διακρίσεις και παράλληλα προτρέπει το Υπουργείο να αναθεωρήσει την πολιτική της δικαστικής διαδικασίας προχωρώντας σε εξωδικαστικές διαδικασίες, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

 

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!