Αγγλία: Χαμηλότερο ποσοστό σε νέες διαγνώσεις του HIV από το 2000

05/11/2020
από

Η νέα έκθεση της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) δείχνει ότι οι νέες διαγνώσεις του ιού του HIV στους γκέι και bi άνδρες είναι στο χαμηλότερο επίπεδο στις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Η έκθεση δείχνει, επίσης, ότι οι νέες διαγνώσεις του ιού του HIV σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες ξεπερνούν μεν τις νέες διαγνώσεις σε ετεροφυλόφιλους ενήλικες, αλλά μόνο κατά 100 περιπτώσεις για πρώτη φορά.

Μείωση 10% στις νέες διαγνώσεις

Τα νέα ακολουθούν τη δωρεάν κυκλοφορία της PrEP στο NHS. Το φάρμακο είναι επίσης διαθέσιμο στον κεντρικό δρόμο του Superdrug. Η έκθεση δείχνει ότι σημειώθηκαν 1.700 νέες διαγνώσεις του ιού του HIV σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες το 2019. Πρόκειται, για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί από το 2000, τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο μετρούσε 1.500.

Συνολικά, ο αριθμός των νέων διαγνώσεων του ιού του HIV μειώθηκε κατά 10% (από 4.580 το 2018 σε 4.139 το 2019). Αυτό σηματοδοτεί, επίσης, μείωση 34% από το μέγιστο των 6.312 νέων διαγνώσεων το 2014.

Υπήρχαν 1.600 ετεροφυλόφιλοι ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με τον ιό του HIV το 2019. Αυτός είναι ο χαμηλότερος αριθμός νέων διαγνώσεων του ιού του HIV στον GBM από το έτος 2000 (1.500) και από το 1998 σε ετεροφυλόφιλους ενήλικες (1.600). Σύμφωνα με το PHE, το ποσοστό των ατόμων που διαγνώστηκαν αργά παρέμεινε υψηλό στο 42%, ο συνολικός αριθμός τους, όμως, μειώθηκε από περίπου 1.900 το 2015, σε 1.300 το 2019.

“Στοχεύουμε στο τέλος των νέων κρουσμάτων του ιού του HIV έως το 2030” 

Ο Fraser Wilson, επικεφαλής επικοινωνίας στο Terrence Higgins Trust, τον κορυφαίο φιλανθρωπικό οργανισμό για τον ιό του HIV και τη σεξουαλική υγεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε στο Attitude:

«Είναι υπέροχο να βλέπουμε μια σημαντική μείωση των νέων διαγνώσεων μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών, με ποσοστό σήμερα χαμηλότερο εδώ και δύο δεκαετίες. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την PrEP, τη διαθεσιμότητα προφυλακτικών, τον έλεγχο του ιό του HIV, και τη γρήγορη έναρξη θεραπείας για όσους διαγιγνώσκονται, όταν ο ιός καταστέλλεται πιο γρήγορα και δε μπορεί να μεταδοθεί.

“Αλλά είναι ακόμη απογοητευτικό, γιατί αυτή η πτώση του 18% συμβαίνει, παρά τα σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στην PrEP, που συνεχίζονται στην Αγγλία σήμερα, παρόλο που η χρηματοδότηση ύψους 11,2 εκατομμυρίων λιρών δόθηκε στα τοπικά συμβούλια τον περασμένο μήνα, για την παράδοση της PrEP. Απλώς, φανταστείτε πού θα μπορούσαμε να είμαστε, εάν όλοι όσοι μπορούσαν να επωφεληθούν από την PrEP θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται στη χώρα.

“Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα δεδομένα δείχνουν ότι η μεγαλύτερη πτώση συγκεντρώθηκε περισσότερο σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άντρες λευκής εθνικότητας με πτώση 22% το 2019. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της προόδου για όλους που επηρεάζονται από τον ιό του HIV.

“Στοχεύουμε σθεναρά στο τέλος των νέων κρουσμάτων του ιού του HIV έως το 2030 και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε αυτό. Αλλά, δε θα φτάσουμε εκεί με την “προσπάθεια ως συνήθως” και πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Διότι, ενώ υπάρχει σημαντική πρόοδος στη μείωση των ποσοστών του ιού του HIV μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών -σήμερα σχεδόν ισοδύναμων με τις νέες διαγνώσεις μεταξύ των ετεροφυλόφιλων- κάθε νέα περίπτωση είναι πάρα πολλές, όταν έχουμε πραγματικά όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για να σταματήσουμε τον ιό του HIV.” 

“Μεγάλη πρόοδος”

Η Δρ. Valerie Delpech, επικεφαλής της παρακολούθησης του ιό του HIV στο PHE, σχολίασε:

«Στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο προς την εξάλειψη της μετάδοσης του ιού του HIV έως το 2030. Συχνά τεστ, προσφορά PrEP μεταξύ εκείνων που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό του HIV, μαζί με την άμεση θεραπεία μεταξύ αυτών που έχουν διαγνωστεί, παραμένουν κλειδί για τον τερματισμό της μετάδοσης του ιού του HIV έως το 2030. Περαιτέρω πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν αντιμετωπίσουμε, επίσης, τις ανισότητες στη μείωση της μετάδοσης του ιό του HIV που υπάρχουν γύρω από τη σεξουαλικότητα, την εθνικότητα και τη γεωγραφία.”

Σύμφωνα με το PHE, «ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τον ιό του HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέσω του σεξ με ένα άτομο που δε γνωρίζει την κατάστασή του σε σχέση με τον ιό του HIV. Μπορείτε να προστατευτείτε από τον ιό του HIV με συνεπή και σωστή χρήση προφυλακτικών με νέους και περιστασιακούς συντρόφους, χρησιμοποιώντας PrEP, ή εάν ο σύντροφός σας βρίσκεται σε θεραπεία και δεν ανιχνεύεται εάν ζει με τον ιό του HIV. Η σωστή και συνεπής χρήση προφυλακτικών θα σας εμποδίσει επίσης να πάρετε ή να μεταδώσετε άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες (ΣΜΝ).” 




Δες και αυτό!