Νέα έρευνα: Λιγότερο ενημερωμένη η τρανς νεολαία γύρω από το σεξ

03/11/2020
από
τρανς νεολαία, έρευνα

Η gender fluid, η genderqueer και η τρανς νεολαία είναι επτά φορές πιο πιθανό να χρησιμοποιοεί ουσίες ή αλκοόλ πριν από το σεξ από ό, τι η cisgender νεολαία, σύμφωνα με μελέτη.

Ακόμη, η τρανς νεολαία είναι δύο φορές πιο πιθανό να έχει περάσει κατάθλιψη και επτά φορές πιο πιθανό να προβεί σε σεξουαλικές συμπεριφορές που ενέχουν υψηλό ρίσκο επικινδυνότητας, σύμφωνα με τη νέα μελέτη.

Η παιδιατρική μελέτη

Μια μελέτη της Μινεσότα σε 411 έφηβα άτομα, που εμφανίστηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο, διαπίστωσε ότι τα ποσοστά μεταξύ των cis και τρανς εφήβων που είχαν φτάσει εκεί, για περιστατικά που σχετίζονταν με το σεξ, δεν ήταν σημαντικά διαφορετικά (20,8% και 23,3% αντίστοιχα), αλλά  τα τρανς νεαρά άτομα ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιούν ουσίες ή να έχουν καταναλώσει αλκοόλ πριν από το σεξ.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 35,7% των τρανς νεαρών ατόμων ανέφερε ότι έπινε αλκοόλ ή χρησιμοποιούσε ουσίες πριν από το σεξ, σε σύγκριση με το 4,6% των cis νεαρών.

Η σεξουαλικά ενεργή τρανς νεολαία ήταν, επίσης, πιο πιθανό να μην έχει μάθει για τα ΣΜΝ πριν ξεκινήσει να έχει ενεργή σεξουαλική ζωή, σε σχέση με τη cis νεολαία (21% σε σύγκριση με το 6,2%), ενώ το 78,5% των τρανς εφήβων δε γνώριζε για την πρόληψη εγκυμοσύνης, σε σύγκριση με το 50% της cis νεολαίας.

Τα ευρήματα της έρευνας

Η Brianna S. McMichael, Παιδίατρος στη Μινεσότα, Μινεάπολη, ηγήθηκε της μελέτης και ανέφερε τα ευρήματα σε μια διαδικτυακή συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Η McMichael δήλωσε στη συνάντηση ότι τα νεαρά άτομα με διαφορετικό φύλο είναι, επίσης, πιο πιθανό να δηλώσουν ότι έχουν περάσει κατάθλιψη τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν, με το 1/4 της τρανς νεολαίας (σε σύγκριση με το 12,6% της cis νεολαίας) να είναι τρεις φορές πιο πιθανό να έχει δοκιμάσει κάπνισμα σε σύγκριση με τη cis νεολαία.

«Με επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές, κάπνισμα, και κατάθλιψη, το επόμενο βήμα στη διαδικασία μας είναι να καταλάβουμε πώς να αναγνωρίζουμε με ασφάλεια τα νεαρά άτομα και να παρέχουμε τους κατάλληλους πόρους για αυτά τα θέματα» , δήλωσε η McMichael στο MedPage Today. «Αυτή είναι μια πρόκληση για να καταλάβουμε πώς θα την αναφέρουμε στην κλινική περίθαλψη, πόσο συχνά, και με τρόπους που να είναι ασφαλείς.»

«Η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός εξακολουθούν να θεωρούνται ευαίσθητα θέματα, ή ταμπού σε ορισμένες κοινότητες», δήλωσε η McMichael. «Επειδή είμαστε παιδιατρικό ίδρυμα, οι γονείς έρχονται με τα παιδιά τους και, ανάλογα με τον λόγο για τον οποίο επισκέπτονται τα επείγοντα, οι γονείς μπορούν ή δεν μπορούν να βγουν έξω.» 

Ο προσδιορισμός της ταυτότητας φύλου

Η έρευνα ρώτησε τα παιδιά σχετικά με το φύλο, που τους δόθηκε κατά τη γέννηση, και αν ήταν genderqueer, gender fluid, ή τρανς, που όλα ανήκαν στην κατηγορία «διαφορετικό φύλο» που χρησιμοποιούσε η ερευνητική ομάδα. Εάν το νεαρό άτομο έλεγε στην έρευνα ότι ήταν τρανς, τότε το ρωτούσαν εάν ήταν τρανς αρρενωπότητα, ή τρανς θηλυκότητα, genderqueer, ή gender fluid.

Εμπιστοσύνη στην Κλινική για το Φύλο

Ενώ οι περισσότερες εκτιμήσεις θέτουν τα τρανς άτομα στο περίπου το 1% του πληθυσμού, η μελέτη της Μινεσότα διαπίστωσε ότι το 15,4% των νεαρών ατόμων ήταν διαφορετικού φύλου.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι το νοσοκομείο, όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα, άνοιξε πρόσφατα μια κλινική για το φύλο, ειδικά για την τρανς νεολαία, καθώς, επίσης, αναγνωρίστηκε και ως υποστηρικτικό σε ΛΟΑΤ+ ασθενείς.

Συνοπτικά

Η gender fluid, η genderqueer και η τρανς νεολαία στην έρευνα της Μινεσότητα, σημειώνει τα εξής ποσοστά σε σύγκριση με τη cisgender νεολαία:

  • Επτά φορές πιο πιθανό να χρησιμοποιοεί ουσίες ή αλκοόλ πριν από το σεξ (35,7% συγκριτικά με το 4,6%)
  • Δύο φορές πιο πιθανό να έχει περάσει κατάθλιψη (το 25% της τρανς νεολαίας, σε σύγκριση με το 12,6% της cis νεολαίας)
  • Τρεις φορές πιο πιθανό μην έχει μάθει για τα ΣΜΝ πριν ξεκινήσει να έχει ενεργή σεξουαλική ζωή (21% σε σύγκριση με το 6,2%)
  • Τρεις φορές πιο πιθανό να έχει δοκιμάσει κάπνισμα
  • Επτά φορές πιο πιθανό να προβεί σε σεξουαλικές συμπεριφορές που ενέχουν υψηλό ρίσκο επικινδυνότητας
  • Μιάμιση φορά πιο πιθανό να μη γνωρίζει για την πρόληψη εγκυμοσύνης (78,5% σε σύγκριση με το 50%)



Δες και αυτό!