Γαλλικό Ινστιτούτο: Δεύτερος ψηφιακός Νοέμβριος 2020

30/10/2020
από

Μετά από την πρώτη διοργάνωσή του το 2019, που έδωσε την ευκαιρία στο ευρύ κοινό να ανακαλύψει τη σύγχρονη γαλλική δημιουργία στο χώρο των ψηφιακών πολυμέσων, η φετινή 2η έκδοση του Ψηφιακού Νοεμβρίου, εστιάζει στα ψηφιακά επαγγέλματα και συγκεκριμένα σε εκείνα που συνδέονται με τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών, στην οποία η Γαλλία κατέχει εξέχουσα θέση. Θα παρουσιαστούν όλα τα στάδια και οι πτυχές των επαγγελμάτων αυτών: σύλληψη σεναρίου, ανάπτυξη των προγραμμάτων, γραφικός σχεδιασμός, μουσική δημιουργία…

Το πλούσιο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης που έχει έντονο επαγγελματικό προσανατολισμό, απευθύνεται σε όλους και ιδιαίτερα στους νέους. Από τη σύλληψη της ιδέας ως την υλοποίησή της, αυτή η διοργάνωση είναι αποτέλεσμα δυναμικής και διατομεακής συνεργασίας και αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ετήσιες δράσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Ο στόχος αυτής της δράσης είναι η ανάπτυξη επιχειρησιακών συνεργασιών και εκτός Ψηφιακού Νοεμβρίου, μεταξύ ελληνικών και γαλλικών φορέων στους τομείς που βρίσκονται στο επίκεντρο του προγράμματος αυτού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

03/11 & 05/11, 20.00′
«Σχεδιάζοντας τη ζωή στο διάστημα»

Το διάστημα, ένας νέος κόσμος προς εξερεύνηση για τον Άνθρωπο. Μα για να επιτύχει πρέπει πρώτα να εφεύρει τον τρόπο διαβίωσης σε αυτό το αφιλόξενο περιβάλλον. Ποιες είναι οι προκλήσεις της ζωής στο διάστημα; Προκλήσεις πρακτικές όσο και συναισθηματικές. Ερωτήσεις που τίθενται σε όσους σχεδιάζουν τη διαστημική περιπέτεια.

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Milano Design Film Festival Greece προτείνουν στο κοινό την διερεύνηση αυτών των σκέψεων κατά τη διάρκεια δύο βραδιών:

03/11, 20.00′
Προβολή «16 ηλιοβασιλέματα», του Pierre-Emmanuel Le Goff

Το Νοέμβριο 2016, ο αστροναύτης Thomas Pesquet απογειώνεται για την πρώτη του αποστολή, προς το διεθνή διαστημικό σταθμό SSI. 450 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, κατά τη διάρκεια έξι μηνών οπού ο κόσμος δείχνει να πέφτει στο άγνωστο, ένας διάλογος γεννιέται ανάμεσα στον αστροναύτη και το οραματιστικό έργο του Saint Exupéry που έφερε μαζί του στο διαστημικό σταθμό.

> 05/11, 20.00′
Στρογγυλή τράπεζα «Σχεδιάζοντας την πρακτική και συναισθηματική ζωή στο διάστημα»

06, 13, 20 & 27/11, 16.00′ – 18.00′
Η ψηφιακή τάξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Δωρεάν δοκιμές παρακολούθησης μαθημάτων σε εικονική τάξη και γνωριμία με όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η διδασκαλία εξ αποστάσεως.

Κάθε παρουσίαση που θα γίνει από καθηγητή του Γαλλικού Ινστιτούτου, θα διαρκέσει 20 ως 30 λεπτά.

07, 14, 21 & 28/11, 09.00′ – 13.00′
Κύκλος Φύλο και Μετανάστευση:
Εργαστήρια ψηφιακής κωδικοποίησης για νεαρά κορίτσια πρόσφυγες ή μετανάστριες

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με τον σύλλογο Ματαρόα της Καλαμάτας και το καταφύγιο Μέλισσα network προτείνει διαδραστικά εργαστήρια ψηφιακού κώδικα που προορίζονται μόνο για κορίτσια πρόσφυγες και μετανάστριες.

Αυτή η κατάρτιση που θα διεξαχθεί μία φορά την εβδομάδα, για όλο τον μήνα Νοέμβριο 2020, έχει στόχο να εμπνεύσει και να μυήσει πολλά νέα κορίτσια πρόσφυγες και μετανάστριες στην ψηφιακή κωδικοποίηση, ώστε να ενδυναμώσει την αυτοεκτίμηση τους και να τις βοηθήσει να σκεφθούν/να μελετήσουν έναν καινούργιο δρόμο επαγγελματικής ενσωμάτωσης, μειώνοντας το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στους τομείς της τεχνολογίας και της πληροφορικής.

Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία στην πληροφορική ή κάποια εξειδίκευση στα μαθηματικά.

19/11, 19.00′
Βραδιά Η Νεολαία που Καινοτομεί: «Η Υγεία στην ψηφιακή εποχή»

Η 4 η συνάντηση του κύκλου «Η Νεολαία που καινοτομεί» εντάσσεται στις εκδηλώσεις του
Ψηφιακού Νοεμβρίου μ’ ένα θέμα μείζονος σημασίας: Το μέλλον της υγείας στην ψηφιακή εποχή.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής, θα παρουσιαστούν καινοτόμες γαλλικές και ελληνικές λύσεις που μετασχηματίζουν τα συστήματα φροντίδας και εφαρμογές που φέρνουν την επανάσταση στην εξατομικευμένη ιατρική. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία επίσης να ανακαλύψει πώς η ρομποτική και η εικονική πραγματικότητα μπορούν να τεθούν στην υπηρεσία ευάλωτων ανθρώπων.

Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης θα αφιερωθεί σε μια άλλη σημαντική πλευρά της ηλεκτρονικής υγείας, το ζήτημα της χρήσης ιατρικών δεδομένων.

23/11, 19.30′
Οι Δευτέρες είναι (P)Arty !: Παρουσίαση της πλατφόρμας OCCUPY#2

Το OCCUPY#2 είναι μια διαδικτυακή πλατφόρμα ειδικά σχεδιασμένη για να αποτελέσει κοινό τόπο συνάθροισης συνδεδεμένων και συνεργαζόμενων καλλιτεχνών, επιμελητών και δομών, με σκοπό την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ τους. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με μεγάλη διάρκεια και διεθνή προβολή σε καλλιτεχνικές κοινότητες στην Ελλάδα, τη Γαλλία, αλλά και αλλού στον κόσμο.

24/11, 19.30′
Στρογγυλή τράπεζα «Ηθική και κοινωνία στα βιντεοπαιχνίδια»

Άλλοτε επικρινόμενο, άλλοτε δυσφημισμένο και άλλοτε αξιοποιημένο ως εκπαιδευτικό εργαλείο, είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι το βιντεοπαιχνίδι δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο. Σε τι χρησιμεύει; Αποτελεί κίνδυνο ή εκπαιδευτική πρόταση; Ο σκοπός αυτής της στρογγυλής τράπεζας είναι να υπερβεί τις προκαταλήψεις και να εξετάσει όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που προσφέρει.

26/11, 17.30′
Στρογγυλή τράπεζα «Το Επιχειρείν στο χώρο του βιντεοπαιχνιδιού»

Το βιντεοπαιχνίδι, ως μια από τις πλέον δυναμικές και σημαντικές πολιτιστικές βιομηχανίες σήμερα, αποτελεί αντικείμενο προγραμμάτων δημόσιας και ιδιωτικής πολιτικής. Η χρηματοδότηση που απευθύνεται σε αυτήν τη βιομηχανία στοχεύει στην ανανέωσή της, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και στη διασφάλιση της προώθησής τους όταν βγαίνουν στην αγορά.

Στη στρογγυλή τράπεζα, Έλληνες και Γάλλοι ειδικοί θα παρουσιάσουν το φάσμα επιχειρηματικότητας στο χώρο του βιντεοπαιχνιδιού καθώς και δυνατότητες υποστήριξής του.

26/11, 19:30′
Ψηφιακή συζήτηση «Δημιουργία ενός βιντεοπαιχνιδιού, δημιουργία νέων κόσμων»

Από το στάδιο της σύλληψης της μηχανικής του παιχνιδιού μέχρι αυτό της συγγραφής του σεναρίου, περνώντας από τη γραφική απεικόνιση και τον προγραμματισμό, η συζήτηση αυτή θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να ανακαλύψει και να καταλάβει τις ιδιαιτερότητες των βιντεοπαιχνιδιών, να εισβάλλει στα παρασκήνια της δημιουργίας τους και να παρακολουθήσει τον τρόπο που μεταμορφώνουν την πραγματικότητα.

14.11 & 21/11, 10.00-12.00′ & 12.30-14.30′
Τα ψηφιακά εκπαιδευτικά εργαστήρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
«Ενσωμάτωση του βιντεοπαιχνιδιού στις πρακτικές μέσα στην τάξη»

Πως ενσωματώνεται το βιντεοπαιχνίδι στις εκπαιδευτικές πρακτικές μέσα στη τάξη ; Πως διαφοροποιείται η διδασκαλία όταν προσεγγίζεται μέσα από το παιχνίδι;

Διαδικτυακά εργαστήρια για καθηγητές γαλλικής γλώσσας, επιμορφωτές, ειδικευμένους στη διδασκαλία με βιντεοπαιχνίδια. Τα εργαστήρια είναι διάρκειας 2 ωρών και σε ομάδες έως 20 ατόμων.


ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Ταυτόχρονη μετάφραση
  • Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και υποχρεωτική
    προκράτηση μέσω διαδικτύου: ifg.gr
  • Οι συζητήσεις θα αναμεταδίδονται στο ifg.gr

Ακολουθήστε το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος: Facebook | Instagram | YouTube | Twitter | Spotify | Deezer




Δες και αυτό!