Ο Νταν Πάλμερ έγινε ο πρώτος αθλητής που συμμετείχε στην εθνική ομάδα ράγκμπι της Αυστραλίας και μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του. Ο ίδιος έγραψε μια στήλη σχετικά με τα ζητήματα ψυχικής υγείας που αντιμετώπισε αλλά και το πρόβλημά του με τις ουσίες, λόγω της μη αποδοχής του εαυτού του.

Ο 32χρονος έγραψε στη Sydney Morning Herald για την αγωνία του «ζώντας το όνειρο» ως ελίτ αθλητής ενώ βρισκόταν παγιδευμένος σε μια «ψεύτικη αφήγηση».

«Ήμουν απίστευτα απογοητευμένος, θυμωμένος, απελπισμένος και λυπημένος. Περιφρονούσα τον εαυτό μου και τη ζωή που ζούσα», έγραψε ο Πάλμερ.

«Τις περισσότερες νύχτες έκλαιγα και για να κοιμηθώ έπαιρνα τακτικά ένα βαρύ κοκτέιλ οπιοειδών».

«Φανταζόμουν ότι εξαφανιζόμουν, ότι άλλαζα όνομα και ξεκινούσα ξανά τη ζωή μου. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι ο ίδιος ο θάνατός μου ήταν προτιμότερος από οποιονδήποτε ανακάλυπτε ότι ήμουν γκέι».

Ο πρώην αρχηγός της Ουαλίας, Γκάρετ Τόμας, είναι ο μόνος άλλος διεθνής παίκτης του ράγκμπι που έχει κάνει coming out. Αφού μίλησε για πρώτη φορά το 2009, ο Τόμας αποκάλυψε τις δυσκολίες που πέρασε επειδή αναγκαζόταν να κρύψει τη σεξουαλικότητά του.

Ο Πάλμερ έκανε τη μοναδική του δοκιμαστική εμφάνιση στην εθνική ομάδα της Αυστραλίας (Wallabies), σε ένα αγώνα εναντίον της Σκωτίας το 2012 ενώ είχε περάσει και από τους New South Wales Waratahs. Αποχώρησε από το παιχνίδι μετά από σοβαρό τραυματισμό.

Ο Πάλμερ είπε ότι είχε πάρει υπερβολική δόση παυσίπονων ενώ ήταν στη Γαλλία και ξύπνησε μέσα στα αποφάγια της προηγούμενης ημέρας. Η στιγμή αυτή ήταν καθοριστική. Στη συνέχεια πέταξε στο Λονδίνο για να μοιραστεί το μυστικό του για πρώτη φορά με έναν φίλο.

Αν και είπε ότι δεν ένιωσε ποτέ διακρίσεις στο περιβάλλον του ράγκμπι, ο Πάλμερ βρήκε το κίνητρο μιλήσει μετά τα ομοφοβικά σχόλια του Israel Folau.

Ο Folau, ένας συντηρητικός Χριστιανός, που διέκοψε το συμβόλαιό του με τους Wallabies, αφού δημοσίευσε ένα meme που έλεγε ότι η κόλαση περίμενε «ομοφυλόφιλους».

«Αν και δεν ήταν η βασική ώθηση για μένα να το κάνω, όσο περισσότερο συνέχισε η ιστορία του Folau, τόσο περισσότερο ένιωσα την ευθύνη να πω κάτι», δήλωσε ο Πάλμερ.

«Για μένα, αυτό που είναι πιο σημαντικό από τη ζημιά που προκάλεσε στο ράγκμπι, είναι ο βαθύς αντίκτυπος που είχε αναμφίβολα στα παιδιά  που αγωνίζονται καθημερινά με την κατανόηση της σεξουαλικότητάς τους.

Δεν θα δει ποτέ τον αντίκτυπο που είχε σε αυτούς τους νέους, αλλά αν μπορούσε, αμφιβάλλω αν θα μπορούσε να ζήσει με αυτό

Ευτυχώς, από την εμπειρία μου στο ράγκμπι, οι απόψεις του  είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας».