Μαζικοί γκέι γάμοι στις ΗΠΑ, μετά τον διορισμό της Έιμι Κόνι Μπάρετ

29/10/2020

Mε το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να κλίνει πλέον προς τα δεξιά, μετά και τον διορισμό της Έιμι Κόνι Μπάρετ, αρκετά ομόφυλα ζευγάρια ανησυχούν για το δικαίωμα στον γάμο. 

Αρκετά μάλιστα απ΄αυτά παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και σπεύδουν να παντρευτούν, υπό τον φόβο ότι στο μέλλον δε θα έχουν αυτό το δικαίωμα.

Μία εβδομάδα μετά την ψηφοφορία της Επιτροπής Δικαιοσύνης για τον διορισμό της Μπάρετ, ο πάστορας Τόρι Τζέιμσον διοργάνωσε μια σειρά γαμήλιων τελετών έξω από το Δημαρχείο του St. Louis.

«Αισθανόμουν πραγματικά αναστατωμένος για την υποψηφιότητα – είναι επικίνδυνη για τους ΛΟΑΤ ανθρώπους – έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να πάρει πίσω τα δικαιώματά μας», δήλωσε ο Τζέιμσον, ο οποίος διευθύνει τις ομάδες Lot’s Wife Trans και Queer Chaplaincy.

Κατά τη διάρκεια των ακροάσεων, η Μπάρετ ανέφερε ότι η υπόθεση “Obergefell- Hodges”, που έφερε την ομοσπονδιακή αναγνώριση στην ισότητα του γάμου, θα μπορούσε να είχε κλείσει από τα κατώτερα δικαστήρια προτού φτάσει στο Ανώτατο δικαστήριο.

Το 2015, επίσης, η Μπάρετ υπέγραψε μια ανοιχτή επιστολή στους καθολικούς επισκόπους που ορίζει ότι ο γάμος είναι η «αδιάλυτη δέσμευση ενός άνδρα και μιας γυναίκας».

Οι ακτιβιστές φοβούνται ότι η Μπάρετ θα επιτεθεί στα ΛΟΑΤ δικαιώματα. Η στενή συνεργασία της με την χριστιανική κοινότητα People of Praise έχει επίσης προκαλέσει ανησυχίες. Το 2018, ο αρχηγός της ομάδας, Craig Lent, δήλωσε στη South Bend Tribune ότι όποιος παραδεχτεί την ομοφυλοφιλική δραστηριότητα θα εκδιωχθεί από την κοινότητα.

Η Μπάρετ, ωστόσο, δήλωσε στην επιτροπή δικαστικών της Γερουσίας κατά τις ακροάσεις, ότι θα συνεχίσει να παραμερίζει τις προσωπικές της θρησκευτικές πεποιθήσεις όταν αποφασίζει για υποθέσεις.

Ο Τζέιμσον περιέγραψε ότι «αρκετά queer άτομα φοβούνται πραγματικά για το ότι πρέπει να επιστρέψουν στην ντουλάπα».

«Αν επιτεθούν στον γάμο, θα συνεχίσουν με την προστασία της δουλειάς τους, για την προστασία ταυτότητας φύλου», δήλωσε για το όλο και πιο συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο.

«Ήταν πραγματικά σημαντικό να δώσουμε στους ανθρώπους μια μεγάλη δημόσια εκδήλωση για να πάρουν κάποια χαρά», είπε ο Τζέιμσον. «Ήταν μια διαμαρτυρία, αλλά ήταν επίσης ένας τρόπος να γιορτάσουμε με χαρούμενη παράξενη αγάπη.»

Ο Τζέιμσον και άλλοι κληρικοί πάντρεψαν 14 ομόφυλα ζευγάρια μεταξύ 11 και 15 Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένου του Μακλάν Κινγκ και του συντρόφου του Σίλας. Οι δυο τους γνωρίζονται από το 2018, “έτσι δεν νιώσαμε ότι βιαστήκαμε”, δηλωσε ο Κινγκ.

«Ο Σίλας και εγώ θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι θα διεκδικήσουμε τα νομικά μας δικαιώματα προτού ανατραπεί η ισότητα του γάμου», είπε ο Κινγκ.

Ανησυχούν ιδιαίτερα επειδή ζουν στο Μιζούρι, όπου το 71% των ψηφοφόρων επικύρωσαν την απαγόρευση της ισότητας των γάμων το 2004.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν ανατραπεί η ισότητα, ότι το Μιζούρι θα το υιοθετήσει 100%», είπε ο Τζέιμσον. «Δεν είμαστε το Βερμόντ, δεν είμαστε η Νέα Υόρκη, δεν είμαστε η Καλιφόρνια».

Σύμφωνα με δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα από το Ινστιτούτο Έρευνας, το 70% των Αμερικανών υποστηρίζουν την ισότητα στον γάμο, το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφηκε ποτέ από μια εθνική έρευνα. Μόνο το 28% των ερωτηθέντων αντιτάχθηκαν στο δικαίωμα, σύμφωνα με ερευνητές. Αλλά πολλοί είναι απρόθυμοι να θεωρήσουν αυτή τη στήριξη δεδομένη.

Ο Τζον και ο σύντροφός του

Ο Τζον που ζει στη Νέα Υόρκη είπε ότι η απόφασή του να παντρευτεί τον φίλο του το επόμενο Σαββατοκύριακο τροφοδοτήθηκε από την ανησυχία για το ανώτατο δικαστήριο.

«Η κοινή λογική λέει ότι αν συνέβαινε κάτι, η Νέα Υόρκη θα διατηρούσε τους γκέι γάμους», είπε στο NBC News. «Αλλά δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ όλα όσα συνέβησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οπότε δεν μπορώ να υποθέσω τι θα συμβούν τα επόμενα τέσσερα».

Ο Τζον είναι ο πρώην αρχισυντάκτης του γκέι περιοδικού The Advocate και γνωρίζει τον σύντροφό του για αρκετά χρόνια. Ωστόσο, δεν ένιωσε ποτέ την πίεση να παντρευτεί. Μέχρι τώρα τουλάχιστον.

«Δεν ήταν ποτέ κάτι που θέλαμε να το κάνουμε γρήγορα, αυτό είναι σίγουρο», είπε. «Τώρα αγωνίζομαι να το κάνω πριν από τις εκλογές».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!