Στο Grindr ο «σεξουαλικός ρατσισμός» είναι σε έξαρση

28/10/2020
από

Μετά το κίνημα του Black Lives Matter το Grindr ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει το φίλτρο εθνότητας. Ωστόσο, τα μη λευκά queer άτομα στην Αυστραλία λένε ότι ο ρατσισμός είναι πολύ βαθύτερος από ένα φίλτρο.

Ο Gene Lim κάνει διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο Monash σχετικά με τον αντίκτυπο αυτού που οι εμπειρογνώμονες αποκαλούν «σεξουαλικό ρατσισμό» εναντίον ανδρών από την Ασία. Ως γκέι άνδρας με ασιατική καταγωγή έχει γνωρίσει αυτό τον ρατσισμό από πρώτο χέρι.

“Το πρώτο πράγμα που αρχίζεις να συνειδητοποιείς είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν βρίσκουν τους Ασιάτες ελκυστικούς και αυτό επηρεάζει άμεσα την αυτοεκτίμησή μας”, δηλώνει στο ΑΒC.

Στην έρευνα του Gene, οι χρήστες του Grindr δήλωσαν ότι ο ρατσισμός που βίωσαν επηρέασε την ψυχική τους υγεία.

“Υπάρχουν πολλές φορές που άνθρωποι σαν κι εμένα, απλά δεν νιώθουμε ότι πρέπει να είμαστε εκεί”, είπε ο Gene.

“Οι λευκοί φίλοι σου βγαίνουν αρκετά ραντεβού. Ενώ εσύ είσαι ο μόνος σου που δεν είχε βγει κάποιο ραντεβού εδώ και μήνες.”

Το Grindr ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι θα αφαιρούσε το φίλτρο εθνότητας, το οποίο επέτρεπε στους χρήστες να διαχωρίζουν τα προφίλ, κάνοντας πιο εύκολο αυτόν τον ρατσισμό.

Οι οδηγίες του Grindr απαγορεύουν επίσης ρητά τη φυλετική κακοποίηση και τις διακρίσεις.

“Θα καταργήσουμε επίσης διακρίσεις που εμφανίζονται στα προφίλ”, αναφέρουν οι οδηγίες.

“Είστε ελεύθεροι να εκφράσετε τις προτιμήσεις σας, αλλά θα προτιμούσαμε να ακούσουμε το τι σας αρέσει, και όχι το αντίθετο. Εάν δείτε κάποιον να παραβιάζει τους κανόνες, θέλουμε να το αναφέρετε”, σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο Gene λέει ακόμα είναι δύσκολο για την εφαρμογή να αναλάβει δράση.

“Γνωρίζω περιπτώσεις στις οποίες, αφού κάποιος έχει αναφερθεί για ρατσισμό ή ακόμη και άλλα αδικήματα, δεν αντιμετώπισε κάποια συνέπεια”, είπε.

“Το Grindr δεν έχει ποτέ την πρόθεση να διώξει αυτά τα άτομα. Λαμβάνουν άμεσα μέτρα μόνο εναντίον ατόμων που προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα τους για να διαφημίσουν υπηρεσίες επί πληρωμή.”

Ο Gene πιστεύει ότι το Grindr πρέπει να χρησιμοποιήσει τη θέση του στην queer κοινότητα για να ηγηθεί της συζήτησης για τον ρατσισμό.

“Το Grindr ξκείνησε την εκστρατεία Kindr το 2018, η οποία πυροδότησε μερικές πολύ καλές συνομιλίες, αλλά στη συνέχεια τη σταμάτησαν απότομα.”

Ο «σεξουαλικός ρατσισμός» δεν είναι προτίμηση

Συχνά οι άνθρωποι λένε ότι η προκατάληψή τους εναντίον ορισμένων ατόμων είναι απλά μια «προτίμηση» και ένα προσωπικό ζήτημα σε σχέση με τα χαρακτηριστικά που θεωρούν ελκυστικά σε έναν σεξουαλικό σύντροφο. Αυτό είναι γνωστό ως σεξουαλικός ρατσισμός.

Η Bronwyn Carlson είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Macquarie και ερευνά το πώς οι Αυστραλοί χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα και άλλες ψηφιακές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών γνωριμιών.

“Αυτό σχετίζεται με τη ιδέα της επιθυμίας. Αλλά δεν είναι κάτι που βρίσκεται έξω από την κοινωνία στην οποία ζούμε”, δήλωσε η Carlson.

“Αυτό που πραγματικά επιθυμούμε ή νομίζουμε ότι επιθυμούμε, είναι πραγματικά κατασκευασμένο με πολλούς τρόπους στην κοινωνία.”

Η Carlson λέει ότι οι εφαρμογές γνωριμιών ενισχύουν αυτά τα ζητήματα που υπάρχουν στην κοινωνία, επειδή έχουν δημιουργηθεί για να κρίνουν τους ανθρώπους με βάση την εμφάνιση.

“Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν αυτές οι πλατφόρμες, διακρίνουν συγκεκριμένες ομάδες και όλοι το γνωρίζουν.”

“Δεν νομίζω ότι οι εφαρμογές γνωριμιών το παίρνουν στα σοβαρά … και υποθέτω ότι δεν υπάρχει πραγματικά διάθεση να το πάρουμε στα σοβαρά”, δήλωσε.

Τόνισε επίσης ότι το Grindr και άλλες εφαρμογές γνωριμιών απεθύνονται σε ένα παγκόσμιο κοινό, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τοπικές καταγγελίες, πράγμα που σημαίνει ότι η αντιμετώπιση του ρατσισμού έχει χαθεί.

Ο Prashant ζει στην Αυστραλία με καταγωγή από την Ινδία. Σταμάτησε να χρησιμοποιεί το Grindr λόγω των εμπειριών του με τον σεξουαλικό ρατσισμό, ο οποίος ξεκίνησε μόλις συνδέθηκε για πρώτη φορά.

“Περίμενα ότι οι άνθρωποι θα σέβονται ο ένας τον άλλον. Αλλά … πολλά από τα [προφίλ] είχαν δηλώσεις όπως,” Όχι Ινδοί, όχι Ασιάτες, λευκοί μόνο”. ​

Αυτό το είδος ρητού ρατσισμού έχει μειωθεί στο Grindr, αλλά ο Prashant λέει ότι υπάρχουν επίσης πιο λεπτές μορφές ρατσισμού που είναι πιο δύσκολο να την αντιμετωπίσεις.

Ο Prashant θυμάται ότι οι άνθρωποι συνήθως αγνοούσαν τα μηνύματά του ή δεν ανταποκρίνονταν στη συνέχεια.

“Είχαμε μια ωραία συνομιλία για τις πρώτες μέρες. Και όταν του έλεγα ότι είμαι Ινδός, σταματούσαν να μου μιλούν. Κάποιοι μάλιστα μου έγραφαν: Ω, είσαι Ινδός; Δεν φαίνεσαι Ινδός στη φωτογραφία σου “.

O ίδιος σταμάτησε να χρησιμοποιεί το Grindr πριν από αρκετά χρόνια.

Στην έρευνά του, ο Gene Lim δήλωσε ότι ορισμένοι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι δέχονταν όλο αυτόν τον ρατσισμό, από το φόβο να μην μείνουν μόνοι.

“Μαθαίνουν να αποκρύπτουν τις προσδοκίες τους. Και πολλοί από αυτούς αρχίζουν τελικά να δέχονται πραγματικά κακές συμπεριφορές προκειμένου να μπορέσουν να επικοινωνήσουν με ένα άλλο άτομο.”

“Κανείς δεν σας ζητά να κοιμηθείτε με όποιον σας πλησιάσει. Αλλά νομίζω ότι αυτό που πολλοί από εμάς ζητάμε είναι να μας αντιμετωπίζετε σαν ανθρώπινα όντα, ακόμα κι αν δεν θέλετε να μας κάνετε σεξ μαζί μας”, είπε ο Gene.




Δες και αυτό!