Η Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφερειακής ενότητας Πειραιά αρνήθηκε να εκδώσει έγγραφα τρανς προσώπου

24/10/2020
από

Υπάλληλος της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφερειακής ενότητας Πειραιά, αρνήθηκε να εκδώσει νέο δίπλωμα και άδεια κυκλοφορίας σε τρανς πρόσωπο, το οποίο είχε μεταβάλλει τα στοιχεία των εγγράφων του σύμφωνα με τον ν.4491/2017 της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου.

Την είδηση του περιστατικού, έφερε στη δημοσιότητα η Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού, μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook.

Όπως ανέφερε η Μαρίνα Γαλανού, το τρανς πρόσωπο είχε προσκομίσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως ο νόμος ορίζει, στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφερειακής ενότητας Πειραιά, παρόλα αυτά ο υπάλληλος της υπηρεσίας, αρνήθηκε να εκδώσει νέα έγγραφα, αν δεν του προσκομιστεί και η απόφαση του δικαστηρίου.

«Η Διεύθυνση Συγκοινωνιών & Μεταφορών Πειραιά, όπως και καμία άλλη δημόσια ή άλλη υπηρεσία, δεν έχει κανένα δικαίωμα, και ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ όταν ζητά απ’ τα τρανς άτομα, να προσκομίζουν απόφαση δικαστηρίου για τη μεταβολή της καταχώρισης φύλου και ονόματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΣΥΔ, τονίζοντας ότι «στο Άρθρο 4 (Διαδικασία), παρ. 3, λέει σαφώς: 3. Με βάση τη νέα ληξιαρχική πράξη, οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την έκδοση άλλων εγγράφων στα οποία αναγράφεται η ταυτότητα του προσώπου ή από τα οποία το πρόσωπο εξαρτά δικαιώματα…».

Ολόκληρη η ανάρτηση της Μαρίνας Γαλανού:

«Η Διεύθυνση Συγκοινωνιών & Μεταφορών Πειραιά, όπως και καμία άλλη δημόσια ή άλλη υπηρεσία, δεν έχει κανένα δικαίωμα, και ΠΑΡΑΝΟΜΕΙ όταν ζητά απ’ τα τρανς άτομα, να προσκομίζουν απόφαση δικαστηρίου για τη μεταβολή της καταχώρισης φύλου και ονόματος. Ο Ν. 4491/2017 #νατφ, είναι απολύτως σαφής. Στο Άρθρο 4 (Διαδικασία), παρ. 3, λέει σαφώς: 3. Με βάση τη νέα ληξιαρχική πράξη, οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την έκδοση άλλων εγγράφων στα οποία αναγράφεται η ταυτότητα του προσώπου ή από τα οποία το πρόσωπο εξαρτά δικαιώματα” κλπ κλπ. Παραβιάζει επίσης, το Άρθρο 6 του ιδίου νόμου, που αναφέρεται στην μυστικότητα της διαδικασίας. Δεν είναι δυνατόν μία οποιαδήποτε υπηρεσία να μου ζητά να γνωρίζει (μέσω τη απόφασης) όλη τη ζωή μου και να παραβιάζονται έτσι κατά παράνομο τρόπο τα προσωπικά μου δεδομένα! Απαράδεκτοι!»

Η Άννα Απέργη, διευθύντρια του ΣΥΔ ανέφερε ότι ένα μεγάλο ποσοστό καταγραφών του σωματείου για περιστατικά ρατσιστικής βίας, οφείλεται στην υπάρχουσα δικαστική διαδικασία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, καθώς επίσης και πολλά περιστατικά τρανς προσώπων που η νομοθεσία δεν εφαρμόστηκε όπως ακριβώς θα έπρεπε τόσο από δικαστικούς λειτουργούς και ληξίαρχους, όσο και από δημοτικούς υπαλλήλους, δημόσιους υπαλλήλους.

Πριν ένα χρόνο η Μαρίνα Γαλανού είχε πέσει θύμα τρανσφοβικής συμπεριφοράς από υπάλληλο τράπεζας, όταν πήγε να αλλάξει τα έγγραφά της έπειτα από την μεταβολή των στοιχείων των εγγράφων της. Η τραπεζική υπάλληλος αρνούνταν να κάνει τη διαδικασία, ζητούσε να δει τη δικαστική απόφαση που σύμφωνα με τον ν.4491/2017 είναι απόρρητη, ενώ έκανε επανειλημμένως misgendering αποκαλώντας τη Μαρίνα Γαλανού σε λάθος γένος, φύλο και όνομα.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών από την ίδρυσή του δίνει ιδιαίτερη σημασία σε θέματα ρατσιστικής βίας, καθώς και περιστατικών παρενοχλήσεων, παραβίασης της ιδιωτικότητας και διακρίσεων για λόγους ταυτότητας, έκφρασης φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου αλλά και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Από το 2017 μάλιστα, δημιούργησε και μία νέα online υπηρεσία για την καταγραφή των περιστατικών.

Η υπηρεσία «Κατάγγειλε το», δεν είναι διαθέσιμη μόνο σε θύματα βίας ή διακρίσεων, αλλά και στα πρόσωπα που είναι αυτόπτες μάρτυρες ή στις οικογένειες καθώς και τους συντρόφους τους.

πηγή: t-zine.gr




Δες και αυτό!