Ομοφοβικό παραλήρημα από υπουργό της Εσθονίας: «Είστε ετεροφοβικοί, να πάτε στη Σουηδία»

18/10/2020
από

Όσοι είναι αντίθετοι με τον ορισμό του γάμου μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας είναι «ετεροφοβικοί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας, πριν από ένα σημαντικό δημοψήφισμα.

Ο Mart Helme, μέλος του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Εσθονίας, δήλωσε ότι η χώρα «δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς ηθική» και υποστήριξε ότι οι queer άνθρωποι πρέπει απλά να «τρέξουν στη Σουηδία».

Το δίκτυο της Deutsche Welle ρώτησε τον Helme σχετικά με το προτεινόμενο δημοψήφισμα του κόμματός του για την ισότητα στον γάμο, σχολιάζοντας τους κινδύνους για το μέλλον των ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων της Εσθονίας.

Ο Helme απάντησε: «Αν δεν σας αρέσει αυτό [το προτεινόμενο δημοψήφισμα], ας καταγγείλουμε τον νόμο περί συμβίωσης. Θέλουμε το κράτος να επιβιώσει, αλλά δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς παιδιά και χωρίς ηθική».

Όταν ρωτήθηκε για την ισότητα στο γάμο και για το ότι αυτό θα έφερνε αρκετά queer άτομα στη χώρα ο Helme απάντησε: «Αφήστε τους να πάνε στη Σουηδία».

«Όλοι είναι εκεί, όλοι τους βλέπουν πιο ευγενικά», είπε, σημειώνοντας ότι είναι «εχθρικός» απέναντι στα queer άτομα.

«Αυτό δεν είναι ομοφοβία. Θα έλεγα ότι εκείνοι που λένε ότι το δημοψήφισμά μας δεν είναι απαραίτητο είναι ετεροφοβικοί.

Σκαρφαλώνουν στο κρεβάτι των ετεροφυλόφιλων. Σκαρφαλώνουν [στο κρεβάτι μας], όχι εμείς στο δικό τους. Αν μπορούν να κάνουν τη δική τους ομοφυλοφιλική προπαγάνδα, τότε μπορούμε να κάνουμε κι εμείς τη δική μας. 

Αυτό το [δημοψήφισμα] είναι σημαντικό για ολόκληρο το έθνος, γιατί χωρίς γάμο, χωρίς γυναίκες και άνδρες να έχουν παιδιά, δεν υπάρχει μέλλον», υποστήριξε ο Helme.

«Αυτό είναι σαφές σε όλους και η απάντησή μας είναι πολύ απλή. Είμαστε υπέρ του καθορισμού της νομοθεσίας με σαφήνεια – ο γάμος είναι μια ένωση μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα». 

Το ζήτημα της ισότητας στον γάμο έχει διχάζει τα κόμματα, με αυτά της αντιπολίτευσης, όπως το κόμμα Μεταρρύθμισης και οι Σοσιαλδημοκράτες, καθώς και το Λαϊκιστικό Κέντρο Κόμματος, να έχουν καταγγέλλει το δημοψήφισμα.

Η πρόεδρος του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος Kaja Kallas κάλεσε τον Helme να παραιτηθεί, γράφοντας το Σάββατο (17 Οκτωβρίου): «Ακόμα κι αν ο Mart Helme παραιτηθεί, δεν θα λύσει το πρόβλημα ότι η κυβέρνηση EKRE θα συνεχίσει να διαλύει την Εσθονία και να μισεί τις μειονότητες. Η λύση θα ήταν μια νέα κυβέρνηση».

Τις δηλώσεις του Helme σχολίασε αρνητικά και η πρόεδρος της Εσθονίας.

Η πρόεδρος της χώρας, Kersti Kaljulaid, δήλωσε πως ο Helme είναι ακατάλληλος για υπουργός.

«Ένας υπουργός με τέτοιες απόψεις δεν είναι κατάλληλος για την κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Εσθονίας», δήλωσε η Kaljulaid, προσθέτοντας ότι είχε εκφράσει τη θέση της στον πρωθυπουργό Juri Ratas.




Δες και αυτό!